Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

Για μια μεταλλική κατασκευή που θέλω να κάνω με ζευκτό δεν ξέρω τί με συμφέρει ως σύνδεση του στα υποστυλώματα. Άρθρωση ή Πάκτωση;

 

Με άρθρωση εννοώ να εδράζεται το ζευκτό πάνω στα υποστυλώματα και ως πάκτωση εννοώ οι ακραίοι ορθοστάτες του ζευκτού να είναι κοχλιωμένοι μαζί με λαπάτσες ενίσχυσης στο πλάι των υποστυλωμάτων έτσι ώστε οι κορυφές των υποστυλωμάτων να "αγκαλιάζουν" το ζευκτό.

 

Γνωρίζει κάποιος τα πλαιονεκτήματα της άρθρωσης και ποιά της πάκτωσης; Τί γλιτώνω σε κάθε περίπτωση; Μόρφωσα τον φορέα μου ως πάκτωση όπως το περιγράφω παραπάνω και στην επίλυση των στατικών είχα πρόβλημα σε εφελκυσμό στο κάτω πέλμα του ζευκτού. Για λόγους οικονομίας και με τις ίδιες διατομές, για να μην έχω πρόβλημα εφελκυσμού στο κάτω πέλμα, μήπως με μόρφωση άρθρωσης (έδρασης του ζευκτού στο υποστύλωμα) δεν θα έχω τέτοιο πρόβλημα;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγω δεν καταλαβα τι θελεις να κανεις, αλλα αρθωση προσωπικα δε θα μορφωνα.

Θα εχεις ενα πλαισιο, μια φορα υπερστατικο, αντι για τρεις.

Για ποιο λογο?

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε

Την μία λύση που την λέω εγώ άρθρωση ξέρω γω μήπως δεν το λέω σωστά, είναι το ζευκτό να στηρίζεται στις κορυφές των υποστυλωμάτων, όπως στηρίζεται το κατάστρωμα της γέφυρας στα υποστυλώματα. Και η άλλη λύση την οποία ετρέξα και σε πρόγραμμα, στο Scia συγκεκριμένα, μόρφωσα τον φορέα σαν πλαίσιο κανονικό, δηλαδή αντί για ολόσωμη δοκό που κοχλιώνεται στις παρειές των υποστυλωμάτων, έβαλα ζευκτό που κοχλιώνεται στις παρειές των υποστυλωμάτων. Και λέω μήπως βάζοντας το ζευκτό που πάνω απο τα υποστυλώματα, μια λύση που την έχω δει ουκ ολίγες φορές, θα γλύτωνα το πρόβλημα στατικότητας που έχω χωρίς αύξηση των διατομών μου, γιατί οι έλεγχοι μου βγάζουν πρόβλημα σε ευελκισμό στο κάτω πέλμα του ζευκτού.

 

Ο λόγος είναι μήπως με την απλή άρθρωση του ζευκτού πάνω από τα υποστυλώματα γλίτωνα τον εφελκυσμό στο κάτω πέλμα με την ίδια διατομή. Μετά φοβάμαι μήπως αλλάξουν κ οι διατομές των υποστυλωμάτων, μήπως πρέπει να αλλάξω την μόρφωση του ίδιου του δικτυώματος (κλίσεις διαγώνιων, αποστάσεις ορθοστατών, κλπ).

 

Any comment?

Δημοσιεύτηκε

Η μορφωση σε πακτωση αυξανει  τις απαιτησεις σε διατομες στυλου.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Κανε τις δοκιμες σου και θα δεις που ειναι το προβλημα.

 

Αλλα σε καθε περιπτωση πρεπει να μορφωσεις συνδεσεις, αναλογες των παραδοχων για τους βαθμους ελευθεριας στα ακρα των μελων.

 

Αυτο που σκεφτεσαι να κανεις, δεν ειναι κατ' αναγκη αρθρωση.

Δημοσιεύτηκε

Ναι, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

 

Θα το ξανακοιτάξω με διαφορετική επίλυση κόμβου.

 

Το θέμα μου ποιό είναι δηλαδή; 

 

Με τα ίδια κιλά κατασκευής να μπορέσουν να μου βγουν τα στατικά. Γιατί αν είναι να αυξήσω διατομές οκ το ξέρω κάποια στιγμή θα μου βγουν! Το θέμα είναι με την κατάλληλη μόρφωση των κόμβων, να επιτύχω την βέλτιστη δυνατή μεταφορά των φορτίων στο έδαφος, με την μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση υλικού, αλλά και παράλληλα την απλούστερη μόρφωση κόμβου με όσο το δυνατόν λιγότερες λαπάτσες και βοηθητικές διατομές. Δηλαδή, ευκολία κατασκευής και οικονομία υλικού.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

 

Εξαρτάται για μένα από το τι συμπεριφορά θα έχουν τα υποστυλώματα σου. Αν έχεις καταφέρει να τα αντιστηρίξεις επαρκώς έναντι μετάθεσης, τότε μπορείς να εδράσεις το δικτύωμα σου είτε με σύνδεση πείρου είτε με κάποια άλλη μορφολογία. Αλλιώς θα κουνάει λίγο :smile:

Μην ξεχνάς ότι οι γέφυρες εδράζονται σε (σχετικά) ακλόνητα βάθρα. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.