zio7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Καλημέρα. Μου ζητήθηκε να κάνω μια κατασκευαστική πρόταση κλιματισμού και εξαερισμού για εργαστήριο. Έκανα μια προσπάθεια την οποία και ανεβάζω για τυχόν παρατηρήσεις - προτάσεις ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.pdf
nikosfoivos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Καλημέρα, υπάρχουν μεγάλα μήκη εύκαμπτων (που δεν θα έχουν τις παροχές που θες), μήπως να τα κάνεις με κανάλια απουσία volume dampers, ώστε να ρυθμίσεις το δίκτυο (και στην ανακυκλοφορία) και μία σκέψη, γίνεται ο ανεμιστήρας απόρριψης να γίνει εναλλάκτης αέρα-αέρα, ώστε να παίρνεις από εκεί το νωπό που θες και τα FCU σου 100% ανακυκλοφορία; , θα γλιτώσεις και κάποια τρυπήματα και μάλλον θα εξοοικονομήσεις ενέργεια κατά την χρήση φιλικά
zio7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 volume dampers θα μπούν κατα την εγκατάσταση. εναλλάκτη αέρα πρότεινα αλλά λόγω του αρχικού κόστους δεν δέχονται. Πάντως θα ήταν πιο σωστό να μπει αντί για τον ανεμιστήρα απαγωγής ένας εναλλάκτης και αντί για νωπό αέρα οι καναλάτες μονάδες να "παίρνουν" αέρα από τον εναλλάκτη και από ανακυκλοφορία. ( η προτείνεις ξεχωριστό σύστημα εναλλάκτη με στόμια προσαγωγής και απαγωγής και καναλάτες με καθαρά ανακυκλοφορία?) Θα έχει θέμα με τους εύκαμπτους? για πιο λόγο? το ποσοστό υπερπίεσης πως υπολογίζεται?
rootbreaker Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Οι εύκαμπτοι αγωγοί προκαλούν πολύ μεγάλη πτώση πίεσης ανά μονάδα μήκους σε σύγκριση με τους κλασικούς ορθογωνικούς ή κυκλικούς αγωγούς. Στην ουσία βάζεις έξτρα φορτίο στον ανεμιστήρα σου χωρίς λόγο. Εύκαμπτο συνήθως χρησιμοποιούν στην τελικη ένωση μεταξύ κύριου αγωγού και γρίλιας. Μπορείς να προμηθευτείς γρίλιες οροφής με ενσωματωμένο ντάμπερ.
nikosfoivos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Θα προτιμούσα κατάργηση της απόρριψης, τα FCU 100% ανακυκλοφορία, και το νωπό από το VAM. Με τα εύκαμπτα πιστεύω ότι μπορεί να έχει δύο θέματα, το ένα είναι η ισοκατανομή των παροχών (για παράδειγμα στην μονάδα ARNU42, στο σχέδιο φάινονται τρεις ίσες παροχές, αλλά με πολύ διαφορετικά μήκη αγωγών...), ας πούμε ότι αυτό λύνεται με τα VD που θα βάλεις στους λαιμούς. Το άλλο θέμα είναι ότι τα εύκαμπτα συνήθως δεν είναι καλά τεντωμένα και δημιουργούν μεγάλη απώλεια πίεσης με συνέπεια να μην πιάνουμε τα κυβικά που θέλουμε. Όσο αφορά στην υπερπίεση, θα το καλύψεις από το VAM (θα βάζει μεγαλύτερο όγκο αέρα από ότι θα απάγει). Εμπειρικά και με σχετικά καλά ανοίγματα (δλδ όχι 1εκ. κενό κάτω από τις πόρτες ) υπολόγισε για να πιάσει ένας χώρος υπερπίεση 5-10 Pa, 200κυβικά για κάθε πόρτα και 100 για κάθε παράθυρο. Και μία σκέψη ακόμα ,, θα μπορούσε ο πελάτης σου να καταλάβει ότι με κάποιο λίγο πιο ακριβό και σύνθετο σύστημα θα κάνει απόσβεση νωρίτερα; ίσως αν του έκανες κάποιους υπολογισμούς κόστους χρήσης της εγκατάστασης και απόσβεσης; Ακόμη καλή δουλειά θα γινόταν μετρώντας την διαφορική πίεση με αισθητήρια που επικοινωνούν με ανεμιστήρες μεταβλητών στροφών που παίζουν κυνηγώντας μία τιμή στόχο. 1
zio7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Άρα για πιο "σωστό" σχεδιασμό που θα παραδώσω στον πελάτη θα κάνω τις παρακάτω αλλαγές. 1. Θα βάλω 100% ανακυκλοφορία στις καναλάτες μονάδες και στόμια οροφής με ενσωματωμένο ντάμπερ (ή δεν χρειάζεται για 100% ανακυκλοφορία?) 2. Θα βάλω αντί για εύκαμπτους αγωγούς μεταλλικούς κυκλικούς (στο πρόγραμμα της 4Μ μου βγάζει μικρότερες διατομές σε αυτή τη περίπτωση) 3. Θα κάνω τον εξαερισμό με εναλλάκτη αέρα, δηλ. τελείως ξεχωριστό δίκτυο. Κάποια πρόταση για εναλλάκτη? Πως επιτυγχάνουμε υπερπίεση με τον εναλλάκτη?
nikosfoivos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Τα VD τα θες, για να μοιράσεις καλά τις παροχές, είτε δουλεύει το σύστημα 100% νωπό, είτε 100% ανακυκλοφορία, είτε ενδιάμεσες θέσεις. Να βάλεις κυκλικούς, θα προτιμούσα ορθογώνιους με τα παντελόνια τους κλπ κλπ. Μίλα με κατασκευαστές, system air, air technic και οποιοδήποτε άλλο. Υπερπίεση με το vam πετυχαίνεις όταν το ποσό νωπού είναι μεγαλύτερο από την απόρριψη, για να το κάνεις αυτό, μπορείς οι ανεμιστήρες σου να είναι μεταβλητών στροφών, ή το δίκτυο απαγωγής να έχει κάποια πτώση πίεσης τέτοια ώστε ο νωπός να είναι πιο μεγάλος.
zio7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 ορθογώνιους με τα παντελόνια τους τι εννοείς? Αν αντί για εναλλάκτη, που το πιθανότερο είναι να μην δεχτεί ο ιδιοκτήτης, βάλω έναν ακόμα φυγόκεντρο ανεμιστήρα προσαγωγής νωπού αέρα παροχής 2400m3/h (στην απαγωγή έχω 2100m3/h) και ταυτόχρονα έχω 100% ανακυκλοφορία στις καναλάτες είναι μια καλύτερη λύση?
rootbreaker Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 (edited) τι εννοείς? Το αντίστοιχο σε ορθογωνικό αγωγό. Οι κυκλικοί έχουν την κακή συνήθεια να χάνουν αέρα στις ενώσεις. Υπάρχουν κυκλικοί με τσιμούχα αλλά είναι πιο ακριβοί. Οι ορθογωνικοι έχουν καλύτερη στεγανότητα. Edited Απρίλιος 21 , 2016 by rootbreaker
zio7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2016 Σωστή η παρατήρηση σου Γενικά ευχαριστώ για την βοήθεια σας. Αν αντί για εναλλάκτη, που το πιθανότερο είναι να μην δεχτεί ο ιδιοκτήτης, βάλω έναν ακόμα φυγόκεντρο ανεμιστήρα προσαγωγής νωπού αέρα παροχής 2400m3/h (στην απαγωγή έχω 2100m3/h) και ταυτόχρονα έχω 100% ανακυκλοφορία στις καναλάτες είναι μια καλύτερη λύση? για το παραπάνω άποψη?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα