Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Περίπου 500 εγκαταλειμμένα και 200 διατηρητέα κτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να αναστήσουν την οικοδομική δραστηριότητα, μένουν χωρίς κίνητρα.

 

 

Περισσότερα από 500 εγκαταλειμμένα κτήρια, κυριολεκτικά ρημάδια, έχουν καταμετρηθεί στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως και περισσότερα από 200 διατηρητέα και υπό διατήρηση κτήρια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της φθοράς του χρόνου, καθώς δε δίνονται κίνητρα αποκατάστασης στους ιδιοκτήτες τους.

 

Ένα μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να χαθεί, επειδή επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες συζητείται η θέσπιση κινήτρων αποκατάστασης, αναπαλαίωσης, αναστύλωσης κτλ., πλην όμως τίποτα δε γίνεται.

 

Συνεχώς οι πολεοδομίες εκδίδουν πρωτόκολλα κατεδάφισης για κτήρια που καθίστανται ετοιμόρροπα, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά αξίζουν να σωθούν και να αποκατασταθούν ακόμη και ως επενδύσεις.

 

Αποτέλεσμα είναι η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα που έτσι κι αλλιώς είναι στο ναδίρ να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι και ο τεχνικός κόσμος να μετρά λουκέτα.

 

Για την Αθήνα ήδη γίνεται λόγος για κίνητρα αποκατάστασης περίπου 1.800 εγκαταλειμμένων κτηρίων, όμως για τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανενός είδους ανάλογη πρόνοια. Το ίδιο ισχύει (σε επίπεδο κινήτρων) και για τα διατηρητέα ή υπό διατήρηση κτήρια, τα οποία ενώ έχουν καταγραφεί εδώ και τρεις δεκαετίες από το ΤΕΕ/ΤΚΜ ακόμη είτε δεν έχουν χαρακτηριστεί, είτε δε δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα αποκαταστήσουν και να τα αξιοποιήσουν.

 

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, «ενώ έχουμε καταγραφή, δεν έχουμε κίνητρα. Για τη Θεσσαλονίκη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα διατηρητέα. Να δοθούν σοβαρά κίνητρα αποκατάστασης στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να αναστηθεί η πεθαμένη κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας».

 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι από τον επόμενο Σεπτέμβριο και μετά, που θα κλείσουν και τα τελευταία έργα – ουρές του προηγούμενου ΕΣΠΑ θα δοθεί η χαριστική βολή, όπως προειδοποιεί ο κ. Μπίλλιας. Κι αυτό επειδή το νέο ΕΣΠΑ για έργα περιβάλλοντος και υποδομής δε διαθέτει (για τα επόμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον το 2023) περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα.

 

«Ποιος θα πρωτοπάρει από αυτά τα χρήματα; Ο μόνος ζωντανός κλάδος που έμεινες στις κατασκευές ήταν τα δημόσια έργα, λόγω του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Τώρα πια μπαίνει ταφόπλακα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

 

Πηγή: http://www.voria.gr/...un-apokatastasi

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Τα διατηρητέα και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν σώζουν την οικοδομική δραστηριότητα.

 

Η κατάσταση με τα διατηρητέα είναι τα ίδια σκατά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ανάλογη πάντα με το μέγεθος της κάθε πόλης.

Δημοσιεύτηκε

Και εκτός των άλλων έχουμε και μια νέα αναστολή οικοδ εργασιών για χαρακτηρισμό νέων διατηρητέων στο ευρύτερο κέντρο Θεσσαλονίκης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.