Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι

Ψάχνοντας για άλλα πράγματα στο Ν. 4813/2021, το μάτι μου έπεσε στο άρθρο 32 του ίδιου νόμου, ο οποίος αντικαθιστά την παργ. 6 του άρθρου 11 του Ν. 4122/2013, που προστέθηκε με το άρθρο 49 του Ν. 4409/2016.

Συγκεκριμένα:

- η 6α) είναι κατανοητή,

- η 6β) λέει οτι αν υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ (για 10 χρόνια) δεν χρειάζεται νέο για μίσθωση ή μεταβίβαση (γνωστό και κατανοητό, γιατί ακολουθεί το κτήριο και όχι τον ιδιοκτήτη).

- η 6γ) (αυτή είναι που μου προκάλεσε εντύπωση γιατί δεν το είχα προσέξει), αναφέρει οτι αν εκδοθεί ΝΕΟ ΠΕΑ, αυτό αντικαθιστά το προηγούμενο (και είναι σε 10ετή ισχύ), χωρίς όμως να κάνει αναφορά στο άρθρο 19 του Ν. 4122/2013 περί ανάκλησης του προηγούμενου, όπως ρητά αναφέρει για τις περιπτώσεις 6δ) και 6ε), που ορίζει τη διαδικασία του άρθρου 19!

Δηλ. αν υπάρχει ΠΕΑ για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ (όχι για μίσθωση ή μεταβίβαση) αλλά δεν το προχώρησε ο ιδιοκτήτης σε ένταξη για τους χ,ψ λόγους του και το οποίο έχει εκδοθεί απο άλλο μηχανικό, καταλαβαίνω οτι μπορώ να εκδόσω ΝΕΟ χωρίς να γίνει ανάκληση του υπάρχοντος με το άρθρο 19.

Έχω καταλάβει σωστά ή.... κάπου το έχασα? 😒

Το ρωτάω γιατί έχω 2 τέτοιες περιπτώσεις με ΠΕΑ εξοικονομώ, ένα του '21 και ένα του '23 και δεν ξέρω τι να απαντήσω!

Έχει τύχει κάτι αντίστοιχο σε άλλο συνάδελφο, να μας πει την εμπειρία του?

Ν. 4843_2021 - Άρθρα 32 - Διάρκεια ΠΕΑ + Αντικατάσταση ΠΕΑ.pdf

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη αν υπάρχει ΠΕΑ που είναι σε ισχύ (<10 έτη), άσχετα για τον λόγο που εκδόθηκε, ο μόνος τρόπος να εκδοθεί νέο είναι η ανάκληση. Αν υπάρχει λόγος βέβαια. Ο λόγος έκδοσης (πχ εξοικονομώ) και ποιος το έβγαλε δεν επηρεάζει την ισχύ του και αν ζητήσεις ανάκληση θα σε απορρίψουν.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο για ενοικίαση ή πώληση.

Αν περάσουν 10 έτη το ΠΕΑ είναι σα να μην υπάρχει. Προχωράς σε έκδοση νέου.

Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά.

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ηλία καλημέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση.

Πολύ καλά κατάλαβες, αλλά εγω ορμώμενος απο την παργ. 6γ) και εκεί είναι που κόλλησα, νομικά πρέπει να ισχύει αυτό που κατάλαβα εγω, δηλ. οτι δεν απαιτείται η διαδικασία ανάκλησης/αντικατάστασης με το άρθρο 19, γιατί δεν το αναφέρει ρητά σ' αυτή τη παράγραφο, όπως το κάνει στις περιπτώσεις 6δ) και 6ε)! 

Τέλος πάντων...θα προχωρήσω σε αντικατάσταση, γιατί ποτέ δεν έχω εμπιστευτεί ΠΕΑ άλλων συναδέλφων (βέβαια όπως ξέρεις υπάρχουν και οι εξαιρέσεις) και μέχρι τώρα έχω καταφέρει και το έχουν κάνει δεκτό, σε 10 σίγουρα περιπτώσεις... μπορεί να είναι και 12 κι όλα για ΠΕΑ εξοικονομώ.

Αν τύχει και μου το αρνηθούν απο το ΥΠΕΚΑ (που δεν μου έχει τύχει μέχρι τώρα), δεν θα το αναλάβω και το επιστρέφω στο πελάτη. 

Και πάλι ευχαριστώ Ηλία.... καλή συνέχεια!

• Like 1
Δημοσιεύτηκε
3 ώρες πριν, hkamp said:

.........και αν ζητήσεις ανάκληση θα σε απορρίψουν.

Αν το σε  ισχύ ΠΕΑ είναι από  άλλον ενεργειακό επιθεωρητή και ζητήσεις να το ανακαλέσουν για το εξοικονομώ, τότε στο εγκρίνουν.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.