Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαπλάτυνση αγροτικής οδού από ιδιώτη


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα.

Σε εκτός σχεδίου περιοχή εντοπίζεται γεωτεμάχιο 20 στρ. με πρόσωπο πάνω από 25 μ σε αγροτική οδό (προ του 23).

Τμήμα του γεωτεμαχίου (200τμ) θέλει να αγοράσει ιδιοκτήτης της περιοχής προς διαπλάτυνση της αγροτικής οδού, για να είναι -λέει- πιο έυκολη η διέλευση των οχημάτων. 

Επιτρέπεται ο ιδιώτης να διαπλατύνει ή χρειάζεται ειδική άδεια?

Το τοπογραφικό που θα συνοδεύει την αγοραπωλησία πως θα περιγράφει το προς μεταβίβαση τμήμα?

Αφορά σε κατάτμηση? 

 

ΥΓ: Σε περίπτωση που το θέμα έχει ξανασυζητηθέι θα εκτιμούσα αν με κατευθήνατε καθότι καινούργια στο forum...

 

Link to comment
Share on other sites

Συναδέλφισσα καλημέρα.

Πρώτον, παρακαλώ συμπλήρωσε την ειδικότητα σου στο προφίλ σου όπως επιβάλλεται από τους κανόνες συμμετοχής. Επίσης, καλό θα είναι να εξαντλούμε πρώτα την δυνατότητα ενσωμάτωσης της ανάρτησης μας σε υπάρχον θέμα ( σχετικής θεματολογίας), πριν δημιουργηθεί καινούριο.

Επί της ουσίας, μιλάς για κατάτμηση, οπότε πρέπει να δεις στην περιοχή σου εάν υπάρχει όριο κατάτμησης οριζόμενος από κάποιο διάταγμα ΖΟΕ και να δεις εάν μπορείς να προβείς στην κατάτμηση. 

Τώρα, όσον αφορά τον δρόμο, αγροτική οδός ακούω, φαντάζομαι με ομιχλώδες νομικό / ιδιοκτησιακό καθεστώς... Εν πάσι περιπτώσει, διανοίξεις / διαπλατύνσεις οδών δεν γίνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία, εν τούτοις, εάν θέλει κάποιος να θέσεις σε κοινή χρήση ( = να αφήσει χωρίς περίφραξη ένα τμήμα της ιδιοκτησίας του εννοώ..) για διευκόλυνση της όποιας κυκλοφορίας, δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να το κάνει.

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή κάποιος άλλος θέλει να αγοράσει από το αγροτεμάχιο 200 τμ?

 

Αν είναι έτσι καταρχάς η μεταβίβαση συνιστά κατάτμηση και για να παραμείνει η αρτιότητα του απομένοντος (20.000-200=19.800 τ.μ) θα πρέπει ο δρόμος να είναι προ 23 και να αποδεικνύεται από συμβόλαια τα οποία να έχουν συνταχθεί πριν το 1923 και όχι απλώς να γίνεται αναφορά σε κάποια μεταγενέστερη αποδοχή κληρονομιάς κλπ.

Επίσης πρέπει να δεις αν στην περιοχή υπάρχουν ειδικές διατάξεις για μεγαλύτερες επιφάνειες των 4.000 τ.μ ως όρια αρτιότητας και κατάτμησης.

Υ.Γ συμπλήρωσε την ειδικότητα σου στο προφιλ.

Link to comment
Share on other sites

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κοινόχρηστες αγροτικές οδοί εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δήμων. Καλό είναι η διαπλάτυνση να γίνει ως δημοτικό έργο με τη χρηματοδότηση του ιδιώτη. Έτσι, δε θα χρειαστεί να γίνει αγορά εκτάσεως, αλλά θα γίνει απαλλοτρίωση και θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για την έκταση που τους αναλογεί.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω όλους για τις άμεσες απαντησεις σας.

Απευθυνόμενη στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου μου είπαν οτι όντως πρόκειται περι κατάτμησης και πως η διαπλάτυνση της οδού ούτε λίγο ούτε πολύ εμπίπτει στα όσα ο DIMITRIS80 αναφέρει.

Για τυχόν νεότερα θα ενημερώσω σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Για την ιστορία

Αγροτικός δρόμος θεωρείται ΜΟΝΟΝ ο προϋφιστάμενος του 1923

Οι υπόλοιποι θεωρούνται δουλείες διόδου.

Στην πρώτη περίπτωση, και για να αποφευχθεί η κατάτμηση μπορεί να γίνει "απαλλοτρίωση" από το Δήμο

Link to comment
Share on other sites

Ίσως μπορεί να γίνει παραχώρηση αυτού του τμήματος σε κοινή χρήση από τον ιδιοκτήτη.

Παράλληλα ο "υποκινητής" της όλης κατάστασης θα κάνει μια χρηματική δωρεά προς τον ιδιοκτήτη για να καλύψει τα έξοδα της παραχώρησης (και κάτι παραπάνω προφανώς, με επίσημη αιτιολογία ευγνωμοσύνη ή κάτι τέτοιο, για να μην υπάρχει υπόνοια διαμεσολάβησης+αγοραπωλησίας).

Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί παράλληλα από δικηγόρο, ιδιώτη μηχανικό και υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου σε πλήρη συνεργασία.

Είναι μπανανόφλουδα όλο αυτό, αλλά το έχω δει να στήνεται και να προχωράει (άλλο που δεν ολοκληρώθηκε τελευταία στιγμή για καθαρά πολιτικούς λόγους).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.