Μετάβαση στο περιεχόμενο

καθαίρεση τοιχοποιίας μπατικής


 

Recommended Posts

καλησπέρα σας επισυνάπτω μια κάτοψη μίας ισόγειας κατοικίας .όπως φαινεται και στην κάτοψη με κόκκινο χρωμα είναι ο τοίχος που θα πέσει.

είναι μπατικός από τούβλο.Η κατοικία είναι σύνθετη σαν κατασκευή έχει πέτρινους τοίχους 60 εκ (ειναι το παλιό τμήμα της οικίας ,)στην συνέχεια μετά από αρκετά χρόνια  έγινε  προσθήκη(οι τοίχοι που φαίνονται πιο λεπτοί και με πράσινο χρώμα στην κάτοψη ) και πέσανε και 6 κολώνες με δοκούς (φαίνονται στην κάτοψη οι κολώνες με μάυρο).Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής : θέλω να ρίξω τον κοκκινο τοίχο και σκέυτομαι να κάνω μια σιδηροκατασκευή με 2 κολώνες IPE  και μία δοκό IPE στα σημεία στα οποία ακουμπούσε ο κόκκινος τοίχος ωστε να στηρίξω την πλάκα και παράλληλα να δώσω και δυσκαμψία στους τοίχους που θα πατ'αει η σιδηροκατασκευή  .η ερωτησή μου είναι αν θα πρέπει να ειναι σε απόλυτη επαφή οι σιδηροκολώνες με τον τοίχο η να αφήσω καποιο κενό ???Μήπως με κενό δεν θα δουλέυει ???? 

Να επισημάνω ότι εννοειται ότι π΄ρωτα θα αποφορτίσω την πλάκα ,θα γκρεμίσω και μετά θα τοποθετήσω σιδηροκατασκευή και τέλος αφήνω τηνν πλάκα να πέσει στην κατασκευή

ευχαριστώ εκ των προτέρων

telika sxedia SALAMINA Model (1).pdf

Link to comment
Share on other sites

Η κατασκευή που σκεφτεσαι να κανεις το μονο που θα σου προσφερει ειναι η αντιστηριξη στο μεσον της πλακας που λογικα παταει στα περιμετρικα δοκαρια και στην φερουσα τοιχοποιια απενατι (αραγε υπαρχει σεναζ εκει?)

 

Αυτα για δυσκαμψια στους τοιχους που λες δεν παιζουν ή τελοσπαντων ειναι δευτερευουσης σημασιας και αμελητεας συνεισφορας.

Η επαρκης δυσκαμψια της τοιχοποιιας εξασφαλιζεται απο τα οριζοντια διαζωματα που για μενα ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ σε τετοιο τοιχο 10μ.

 

Προκειται σιγουρα για εμπειρικη κατασκευη και οχι προιον μελετης (μονο ετσι εξηγειται η απουσια ενδιαμεσης κολωνας στα 6μ.

 

Απο πανω δεν εχεις οροφο φανταζομαι ε?

Link to comment
Share on other sites

Οπως βλεπω την κατοψη, υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα οι κολωνες με την πλακα να επεσαν "κοστουμι", αφου ειχαν κατασκευαστει οι μπατικοι τοιχοι (και αυτος που θες να καθαιρεσεις).

Οποτε προτεινω μεγαλη προσοχη.

 

salpigoal

Σε τετοια κατασκευη, δεν ξερεις ουτε τι οπλιση εχει η πλακα.

Επισης ο τοιχος εχει τη δυσκαμψια του..

Τα σεναζ ουσιαστικα, μονο "πλαστημοτητα" προσφερουν.

 

Αυτο που σκεφτεται να κανει οι συναδελφος, ακουγεται μια χαρα, αλλα θελει μελετη και ελεγχο.

ΑΣΦΑΛΩΣ και πρεπει να υπαρξει συνδεση του μεταλλικου Π με το υφισταμενο και επισης να θεμελιωθει σωστα, οχι στην μπαζοπλακα.

Link to comment
Share on other sites

Οι περιμετρικοι τοιχοι δεν ειναι μπατικοι απ οτι καταλαβα.Eιναι τοιχοποιια πληρωσης και πιθανον δικελυφη που σημαινει για το 90% των περιπτωσεων, δυο παραλληλοι δρομικοι τοιχοι ασυνδετοι μεταξυ τους.

 

Επιμενω οτι εχουν θεμα στα 10μ μηκος και πρεπει να ελεγχθουν...

 

Επισης προσωπικα τα μεταλλικο Π δεν θα το ακουμπουσα στα πλαινα παρα μονο στην πλακα....

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα να βρεις, συνάδελφε,  κάποιον πολιτικό μηχανικό που ασχολείται με αυτά ώστε ή αντικατάσταση του τοίχου με κάτι άλλο να γίνει σωστά, με μελέτη και έλεγχο, που λέει και ο terry. 

Link to comment
Share on other sites

ισόγεια είναι η κατοικία .δεν υπάρχει κάτι από πάνω.Φυσικά και θα γίνει μελέτη .Οι περιμετρικοί είναι πλήρωσης αλλά '' ότι να ναι" τσιμεντόλιθοι και τούβλα μαζί.Τελικά θα πρέπει να θπάρχει σύνδεση του Π στον τοίχο? Πίστέυω πως ακουμπώντας το Π στον τοίχο του προσφέρω δυσκαμψία που κατά τη γνώμη μου τη χρειάζεται (δεν υπάρχει άλλος εγκάρσιος τοίχος για 10μ )Η όπλιση της πλάκας απότι μου πέ ο ιδιοκτήτης που άνοιξε τρύπα στην πλάκα ήταν Φ10/20.Γενικότερα καλό είναι να τα συνδέουμε τα Π στοντοίχο `η όχι

 

 

Ζητώ συγνώμη αλλά δεν είχα επισυνάψει τη σωστή κάτοψη.Επισυνάπτω την σωστή που π΄ροσθεσα 2 ακόμα υποστηλώματα και έναν εγκάρσιο 10αρι τοίχο που στην λάθος κάτοψη τον έδειχνα 60αρι

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Στο σχέδιο που ανέβασες φαίνονται 4 κολώνες. Υπάρχουν και άλλες; Επειδή ανέφερες 6.

 

Όσον αφορά τη δυσκαμψία των τοίχων:

Η κατασκευή Π που θα φτιάξεις το ένα σκέλος θα βρίσκεται στον φέροντα 60άρη τοίχο και το άλλο στον μη φέροντα (αν κατάλαβα καλά...). Η φέρουσα τοιχοποιία έχει αρκετή δυσκαμψία, δε χρειάζεται άλλη. Η μη φέρουσα δε χρειάζεται να έχει δυσκαμψία.

 

Όσον αφορά τη σύνδεση της κατασκευής με τους υπάρχοντες τοίχους:

Γενικά θα σου πρότεινα να μην είναι σε επαφή, επειδή η δυσκαμψία της φέρουσας τοιχοποιίας είναι τελείως διαφορετική από τη δυσκαμψία της υπόλοιπης κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τελείως διαφορετική ιδιοπερίοδο και συμπεριφορά σε σεισμό (πχ σεισμικές μετατοπίσεις). Αν συνδέσεις τις μεταλλικές δοκούς με τη φέρουσα τοιχοποία και το Ο/Σ θα αναγκάσεις τα δύο αυτά στατικά συστήματα να συνεργάζονται και σε περίπτωση σεισμού αυτό θα προκαλέσει βλάβες. Εδώ θέλουμε το αντίθετο. Να "χωρίσεις" τα στατικά συστήματα.

 

Γενικά μια κατασκευή που είναι η μισή με φέρουσα τοιχοποιία και η μισή με οπλισμένο σκυρόδεμα, έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης βλαβών ακριβώς στα σημεία επαφής που αλλάζει το στατικο σύστημα (φέρουσα σε Ο/Σ). Το καλύτερο ίσως είναι οι αρμοί στις πλάκες στα σημεία αυτά ώστε να λειτουργούν σαν ανεξάρτητα στατικά συστήματα.

Edited by thanasis3
Link to comment
Share on other sites

6 ειναι οι κολωνες.απλα δε ξερω γτ δε φαινοντε.ισως απο autocad σε pdf χαθηκανοι αλλες 2 που δε φαινονται ειναι στο μισο περιπου .ευχαριστω για τις απαντησεις .οποτε καλο ειναι να μεινει κενο για ελευθερη μετακινηση σε σεισμο.αν ομως ειχα μονο φερουσα πετρινη παντου τοτε θα χρειαζοταν συνδεση του π?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, γενικά η κατασκευή που περιγράφεις έχει πολλές παραμέτρους και κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να εξαχθεί μέσω φόρουμ συμπέρασμα, ειδικά δε με ελλιπή στοιχεία. Εγώ από τη δική μου οπτική θα σου πρότεινα να διαβάσεις και το κεφάλαιο 7.4 του ΚΑΝΕΠΕ για τις τοιχοπληρώσεις και να συνεργαστείς με έναν συνάδελφο γνώστη επί του αντικειμένου ώστε να σε βοηθήσει ουσιαστικά. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.