Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Για την κατασκευή πέτρινου μανδρότοιχου πάχους 40 εκ., ύψους 1,50 μ. που φαίνεται στο σκαρίφημα απαιτείται από τη

στατική μελέτη να κατασκευαστεί θεμέλιο 40*40 . Πως θα γίνει η θεμελίωση αυτή δεδομένης της κλίσης του εδάφους; τμηματικά; κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε από τη μελέτη να είχαμε άλλο θεμέλιο γιατί αυτό έχει μεγάλη επικίνδυνοτητα ανατροπής όλο μαζί λόγω του μεγάλου μήκους του τοιχίου του υψομετρικου και επειδή το θεμέλιο είναι επιφανειακό και δεν έχει πέλμα εκτός της περιοχής που θα πατήσει το πέτρινο τοιχίο

post-22282-0-63011700-1465029580_thumb.png

post-22282-0-18571900-1465029590_thumb.png

Edited by polytelik
Δημοσιεύτηκε

...απαιτείται από τη στατική...

 

 

Ποιά είναι αυτή η "στατική" και πως κατέληξε να απαιτεί μία τόσο ανόητη διατομή θεμελίωσης, σε ένα θέμα που, ακόμη και γκουγκλάροντας, μπορείς να βρεις την πρέπουσα μορφή;

 

Αν η κλίση δεν είναι μεγάλη (και στο σχήμα δεν φαίνεται να είναι μεγάλη) μπορεί το θεμέλιο να είναι επικλινές.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στατική μελέτη. Είμαι δημόσιο το έργο και έχει βγει οικοδομική άδεια που ιδιώτη μηχανικο. (Στατική μελέτη 1 σελίδα κείμενο μόνο να αναφέρονται οι διαστάσεις και οι οπλισμοι χωρίς υπολογισμούς. Συμφωνώ στο ανόητη διατομή και επειδή είναι και επιφανειακή η θεμελίωση θεωρώ πως με αυτή τη διατομή θα υπάρχει θέμα ανατροπής

Edited by polytelik
Δημοσιεύτηκε

Εφόσον είναι δημόσιο το έργο και η διατομή που σου έχουν δώσει είναι θεωρημένη, στην θέση σου θα υπέβαλλα τις αντιρρήσεις μου αλλά να ξέρεις η υπηρεσία επειδή είσαι εργολάβος και πιστεύει ότι θα την εξαπάτησης θα σου απαντήσει ότι αυτή είναι η διατομή για το λόγο αυτό οι ενστάσεις σου ως προς την διατομή να είναι εγγραφος. Τέλος πρόσεξε την όλη κατασκευή γιατί σε περίπτωση που γίνει κάποια ανατροπή του τοίχου το μόνο γι αυτούς που δεν θα φταίει θα είναι το θεμέλιο.

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι, καλό είναι να υποβάλεις τις αντιρρήσεις σου αφού συμφωνείς στο θέμα της διατομής.

Μάλιστα, κατά το γράμμα του νόμου είσαι υποχρεωμένος...

Όντως, είναι απίθανο να σου δώσουν σημασία, όντως θα σε θεωρήσουν "μπελά", αλλά τουλάχιστον να μην στα φορτώσουν άμα βρέξει κι αρχίσει να γέρνει το ντουβάρι.

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι, καλό είναι να υποβάλεις τις αντιρρήσεις σου αφού συμφωνείς στο θέμα της διατομής.

Μάλιστα, κατά το γράμμα του νόμου είσαι υποχρεωμένος...

Όντως, είναι απίθανο να σου δώσουν σημασία, όντως θα σε θεωρήσουν "μπελά", αλλά τουλάχιστον να μην στα φορτώσουν άμα βρέξει κι αρχίσει να γέρνει το ντουβάρι.

Και οι αντιρρήσεις που θα υποβάλω θα είναι του τύπου ; επίσης είναι χρήσιμο να τους ζητησω και κατασκευαστικες λεπτομέρειες αν κ αυτοί θα μου πουν, τα λένε τα σχέδια της άδειας δομησης

Δημοσιεύτηκε

Κάνεις δική σου μελέτη (εκτιμώντας και τη φέρουσα ικανότητα του εδάφους), και την υποβάλλεις με αρ. πρωτ.

Στο υποβλητικό έγγραφο αναφέρεις και τους λόγους που η δική τους μελέτη είναι ανεπαρκής.

Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να σου παράσχει όλα τα απαιτούμενα σχέδια.

Αν όμως, παρ' όλα αυτά, επιμείνουν στην άποψή τους, φρόντισε η κατασκευή σου να είναι άψογη, και κράτησε αποδεικτικά στοιχεία (φωτο, κλπ), έτσι ώστε αν συμβεί κάποια "στραβή", να είσαι καλυμμένος.

Και το βασικότερο : scripta manent

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η θεμελιωση αυτου του τυπου ειναι συχνη σε παλαια πετρινα κτιρια με μια ουσιαστικη διαφορα.Το βαθος εδρασης του τοιχου ειναι μεγαλο (πανω απο 1.5 μ) και το παχος του τοιχου 50-70 εκατ. Ετσι δημιουργειται μια ικανοποιητικη πακτωση .Τετοια κτισματα ειναι ιδιως πετρινα του 19ου  αιωνα ή των αρχων του 20ου (π.χ κτιριο Τρικουπη στο Μεσολογγι με βαθος εδρασης τα 2 μ) .

Edited by KF
Δημοσιεύτηκε

Το ερώτημα είναι αν ένας μηχανικός που ξέρει ότι το σύστημα είναι ...ασταθές, έχει δικαίωμα να το υλοποιήσει.  Ανεξάρτητα από τη γραφειοκρατία.  

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οχι δεν εχει κατ αρχην .Θα πρεπει (σε περιπτωση δημοσιου εργου ) να ακολουθησει ορισμενη διαδικασια

1) Να θεσει εγγραφως τις αποψεις του στην Υπηρεσια προτεινοντας λυση αφου ζητησει την πληρη στατικη μελετη του εργου

2) Σε περιπτωση που η Υπηρεσια επιμενει να αναφερει το θεμα στην ανωτερη της Υπηρεσιας Αρχη (π.χ Περιφερειαρχη-Δημαρχο κ.λ.π) με κοινοποιηση στην αρμοδια δικαστικη αρχη και ταυτοχρονα να κανει ενσταση στην πιθανη εντολη εκτελεσης..

3) Αν η Υπηρεσια επιμενει (εγγραφως παντα ) και απορριψει την ενσταση τοτε θα το φτιαξει αναφεροντας εγγραφως οτι δεν θα φερει καμμια ευθυνη αν υπαρξει αστοχια λογω υποδιαστασιολογησης.

Βεβαια ολα τα παραπανω πρεπει να τα στηριξει σε πραγματικα δεδομενα (βιβλιογραφικα-κανονιστικα-υπολογιστικα κ.λ.π) και οχι σε οφθαλμοστατικη .

Edited by KF

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.