Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

εγώ δεν μπορώ να δεχτώ αυτές τις παραδοχές ως δεδομένα για κάποια συζήτηση περί παιδείας.

Γιατί βασίζονται σε μία θεωρητική δοξασία και όχι στην πραγματικότητα.

Από που προκύπτει ότι τα σχολεία σήμερα λειτουργούν όπως το λες;

Άσε τι ΘΑ γίνει ΑΝ. Σήμερα τι γίνεται. Τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία βγάζουν τεχνοκράτες καπιταλιστές και τα δημόσια δημοτικά σοσιαλιστές αγγέλους; 

Δεν απαντάς όμως το κρίσιμο: Τη σημερινή κατάσταση τη βρίσκεις ικανοποιητική; Δεν χρειάζεται τίποτα, ούτε το σχολείο ούτε το πανεπιστήμιο;

Κι αν υποθέσουμε ότι κάτι χρειάζεται, η πείρα σου λέει ότι αυτό το κάτι θα προκύψει από το υπάρχον σύστημα; Ξαφνικά θα τους έρθει επιφοίτηση; 

 

Σχετικά με την πελατεία, και πως αυτή εξασφαλίζεται, έχει ενδιαφέρον η παρατήρησή σου.

ΑΝ η κοινωνία θέλει αρχές και αξίες, γιατί να πάει στο "καπιταλιστικό" σχολείο; Θα προτιμήσει το "κοινωνικό" σχολείο, κι έτσι αυτό θα έχει ζήτηση και κέρδος και όλα τα καλά.

Εκτός αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία την ίδια και δεν την θεωρούμε ικανή να κάνει τη διάκριση, και θεωρούμε απαραίτητη την καθοδήγηση άνωθεν. 

Ίσως αυτή είναι η διαφορά. Εγώ λέω ότι η κοινωνία θα πρέπει να απαιτήσει έμπρακτα αυτό που θέλει, και όχι να το περιμένει εξ ουρανού.

Και ότι τελικά πράγματι η κοινωνία παίρνει αυτό που θέλει, και δεν "αυταπατάται" σαν μικρό παιδί ή άβουλο υποκείμενο. 

Το δικαίωμα στο μέλλον δεν μπορεί παρά να εδράζεται στην ευθύνη για το παρόν. 

  • Απαντήσεις 92
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγώ ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος από το σχολείο του γιου μου Είναι όλοι σαν μια οικογένεια με πολλές δραστηριότητες και με δασκάλους με αξίες και όχι κυνηγούς του χρήματος Ο δε δν/τής ο οποίος είναι και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και φίλος αφιερώνει σχεδόν ολο το ελέυθερο  χρόνο του εκτός σχολείου πάλι για δραστηριότητες με τους μαθητές του (ταινίες , θεατρικές παραστάσεις , εκδρομές στην περιοχή , αθλητισμό  κλπ ) Επίσης και προσωπική εργασία μαζί με τους μαθητές του για το σχολείο και εργασίες σε αυτό (βαψίματα , δεντροφυτεύσεις κλπ ) ή και μαθήματα σε μαθητές αλλά το κυριότερο στους πιο ατίθασους να ασχοληθεί μαζί τους ιδιαίτερα 

 

Αυτό σιγά μην γινόταν σε ιδιωτικό και μάλιστα χωρίς να πληρώσεις τους δασκάλους Σιγά μην είχαν τους μαθητές τους σαν παιδιά τους Αυτά δεν γίνονται

 

http://2dim-karyst.eyv.sch.gr/

Edited by GEORGE MICHEAL
Δημοσιεύτηκε

τα σχόλια επί των θέσεων με παράθεση αντιθέσεων δεν σημαίνουν αντιπαράθεση.

τα σχόλια επί προσωπικού με χαρακτηρισμούς και ειρωνείες για το άτομο;

 

γι' αυτό το έγραψα, για να διαχωρίσω τη θέση μου από τέτοιου είδους σχόλια.

 

δεν εννοούσα τα "ν" των μαθημάτων αλλά τα "ν" των ετών

 

για το ν των ετών δεν υπάρχει περιορισμός στο να μη μπορείς να γραφτείς σε μάθημα διότι αυτό θα σήμαινε ότι διαγράφεσαι εντελώς. απλά σου κόβουν τη "φοιτητική μέριμνα" δηλαδή το εισητήριο, τη σίτιση και τη στέγαση σε εστία.

 

το κόστος του "αιώνιου" δεν είναι μόνο το χαρτί. Είναι το όλο σύστημα που τον υπολογίζει, έστω και ως δυνητικά εξεταζόμενο κάθε φορά.

 

πρακτικά δεν υπάρχει κανένα κόστος. έτσι κι αλλιώς η αύξηση του αριθμού των φοιτητών δε συνοδεύτηκε από αύξηση των υποδομών.

 

Για την κοινωνική συνοχή (και την αποφυγή της "εθνικής" και όποια γκετοποίησης)

προτείνω το ίδιο που προτείνω και για τις λοιπές παραμέτρους: την ελεύθερη επιλογή σχολείου χωρίς χωρικά ή άλλα ταξικά κριτήρια

 

αφού επιλέγεις την περιοχή κατοικίας,  επιλέγεις και το σχολείο σου. αν η γειτονιά γεμίσει περιθωριακούς, όσοι έχουν λεφτά μετακομίζουν σε μια άλλη και ξεμπερδεύουν.

περίμενα ότι θα πρότεινες ομοιόμορφη κατανομή των προβληματικών ομάδων σε όλες τις γειτονιές και τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών.

πχ το κάθε ιδιωτικό να δίνει υποχρεωτικά υποτροφία σε ένα 5% παιδιών με προβληματικό υπόβαθρο.

 

 

Γιατί θα πρέπει να συνδέεται το (γενικό) αφορολόγητο με την παιδεία;

Εγώ λέω ότι δεν έχει καμία σχέση. Επιπλέον, ο μη αφορολόγητος ήδη πληρώνει για την άμυνα, την υγεία, το οτιδήποτε του αφορολόγητου.

Γιατί να μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι; Υπάρχει κάποιος θεωρητικός ή οικονομικός ή πολιτικός λόγος;

Ο γενικός φόρος θα πρέπει να αφορά τα γενικά πράγματα. Αυτά που δεν μπορούν να επιμεριστούν στα άτομα. Το σχολείο γιατί εντάσσεται σε αυτά;

 

Γιατί όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή. Το να ζεις ανάμεσα σε μορφωμένους είναι και για σένα επωφελές.

Με την ίδια λογική και η υγεία μπορεί να επιμεριστεί στα άτομα.

Ή να λειτουργεί η αστυνομία σαν σεκιούριτι με συνδρομή (που ήδη έτσι λειτουργεί).

 

 

"Πόσο κάνει το σχολείο; Τόσα. Εγώ φίλε σαν κράτος (όπως αποφασίσουμε δημοκρατικά) σου δίνω τόσα (όσα αποφασίσουμε δημοκρατικά)

Εσύ άμα μπορείς και γουστάρεις βάλε και ότι νομίζεις από πάνω και πήγαινε όπου σε παίρνουν" 

 

Πρακτικά αυτό συμβαίνει. Το ζήτημα βρίσκεται στο πόσα τελικά θα δίνονται και σε ποιόν. Επίσης, από κάπου πρέπει να βρεθούν και τα λεφτά της επιδότησης (να γιατί μπαίνει στη γενική φορολογία).

 

 

Στο δικό μου "σχέδιο" δεν υπάρχει διαχωρισμός δημόσιου και ιδιωτικού. Άμα θέλει ο Δήμος να φτιάξει σχολείο, θα το κάνει σαν ιδιώτης.

 

Εγώ διαφωνώ να έχουν οι δήμοι τέτοια εξουσία. Ο ρόλος τους είναι να ομοιογενοποιούν τις τοπικές κοινωνίες σε ένα ομοιόμορφο εθνικό σύνολο, ώστε να μην υπάρχουν αναβαθμισμένες και υποβαθμισμένες περιοχές.

 

 

Προφανώς, θα υπάρχουν περιοχές που δεν συγκεντρώνουν την κρίσιμη μάζα και δεν έχουν σχολεία. Όπως ήταν και παλιά.

Εκεί λοιπόν, θα αποφασίσουμε δημοκρατικά, αν και πόσο θα επιδοτήσουμε τον Δήμο ή την Περιφέρεια να φτιάξει σχολείο. 

Κι αν δεν το κάνουν ούτε αυτοί, τότε θα το φτιάξει το κράτος. Αν το αποφασίσουμε δημοκρατικά, και στο βαθμό που θα το αποφασίσουμε. 

Γιατί όλο αυτό να επαφίεται στους "πατερούληδες" πολιτικάντηδες βουλευτές και (βλαχο)δημάρχους, και να γίνεται αλισβερίσι; 

 

Όταν λες δημοκρατικά εννοείς με πανελλήνιο δημοψήφισμα? Γιατί και η παρούσα κατάσταση δημοκρατικά έχει προκύψει.

 

Και βέβαια σε αυτό το "σχέδιο" δεν έχει τύχη το φροντιστήριο, το οποίο τροφοδοτείται σε τεράστιο ποσοστό από το δημόσιο σχολείο.

το φροντιστήριο δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στο κόστος της "δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους"; 

 

όχι, διότι δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνεις. ο λόγος ύπαρξής του είναι το ανταγωνιστικό σύστημα και όχι η κακή ποιότητα των σχολείων. όσα παιδιά των ιδιωτικών δε κάνουν φροντιστήρια είναι επειδή δε σκοπεύουν να δώσουν πανελλήνιες αλλά ετοιμάζονται να συνεχίσουν σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο ή πανεπιστήμιο. στα ιδιωτικά δε πήγαν για την καλύτερη μάθηση αλλά για να ενταχθούν στο κλαμπ της ελίτ (οπότε περιττεύουν και οι ανόητες ταλαιπωρίες για πτυχία, μόρια στο δημόσιο κλπ). όσοι ενδιαφέρονται για πανελλήνιες συνήθως φυλάνε τα λεφτά τους για ένα καλό ιδιέτερο και στο δημόσιο σχολείο πάνε μόνο για την παρουσία ώστε να δώσουν εξετάσεις. αν δε χρειαζόταν η παρουσία δε θα πήγαιναν καθόλου.

Δημοσιεύτηκε

παραδίνομαι. Πράγματι το σημερινό σύστημα είναι το καλύτερο. Δεν χρειάζεται τίποτα.

Και κακώς φάγαμε και τόσες σελίδες σε ένα "άσχετο" θέμα. Αλλά αυτή η @#%@#$@ η ελπίδα δεν ψοφάει με τίποτα!

Δημοσιεύτηκε

Δεν είπαμε ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι ιδανικό. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο σχολικό σύστημα όσο στην ευρύτερη κοινωνία. Πχ το ότι η παιδεία είναι προσαρμοσμένη στο στόχο του διορισμού στο δημόσιο δεν είναι πρόβλημα της παιδείας αλλά της κοινωνίας.

Δημοσιεύτηκε

το οποίο πρόβλημα της κοινωνίας προέκυψε από την παιδεία, φαντάζομαι συμφωνούμε. Την οποία όμως επέτρεψε / απαίτησε η κοινωνία.

Το αυγό, η κότα κλπ

Γι' αυτό είπα στον Γιώργο ότι η κοινωνία θα πρέπει να δεχθεί την ευθύνη της, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που δεν επηρεάζεις.

Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, γιατί πρέπει να ξεκινάμε από το σημερινό δεδομένο, που συμφωνούμε ότι είναι λάθος,

και να μην το πάρουμε από την αρχή; Και θα δούμε πως θα κάνουμε την μετάβαση. Υφιστάμενη, επιθυμητή, σχέδιο.

Δημοσιεύτηκε

όσον αφορά τα σχολεία, η ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (και δη μάλλον το Λύκειο) είναι εκκολαπτήριο παρασιτικών δημοσιολάγνων και λαμογίων. Όταν έχουν τον συνδικαλιστή καθηγητή (που δεν αξιολογείται) να τους λέει από το απλό "να περάσετε στην [..] σχολή μήπως και διοριστείτε στο δημόσιο μέχρι να τους μιλάει για τα "δικαια" των ΔΥ και για ξεπουλήματα. Σχετικά με την λαμογιά κάτι το οποίο στα χρόνια μου ήταν σύστημα, ήταν ο πρόεδρος του 15μελούς να παίρνει μίζες από τουριστικά για την 5ημερη. Γνωστό σε όλους και ποτέ κανένας δεν παρενέβη.

Δημοσιεύτηκε

Τα δημόσια σχολεία παλαιά πριν 40-50 χρόνια , είχαν δυσκολίες , αλλά τα παιδιά ήθελαν να μάθουν και οι εκπαιδευτικοί είχαν βρεθεί εκεί , η συντριπτική τους πλειοψηφία τουλάχιστον , επειδή αγαπούσαν αυτό που έκαναν . Ακόμα υπήρχε κάποια πειθαρχία και βέβαια το βασικότερο η δυνατότητα να μείνει κάποιος αδιάφορος μαθητής στην ίδια τάξη και όχι όπως τώρα που όλοι τελειώνουν το γυμνάσιο χωρίς να ακουμπήσουν την εκπαίδευση .

 

Υπήρχαν τα δημόσια σχολεία που ήταν καλά τα περισσότερα και τα 4 δημόσια πρότυπα που ήταν τα καλύτερα από όλα , χωρίς κανένα ιδιωτικό να τα ξεπερνάει .

 

Πριν 25 χρόνια που ήρθαν οι πρώτοι ξένοι στην χώρα έγινε το μεγάλο λάθος να βάλουν τα παιδιά των μεταναστών στις ίδιες τάξεις με τα δικά μας , χωρίς να λάβουν μέριμνα να τα προσαρμόσουν ηλικιακά και γνωστικά . Ετσι είχαμε 10χρονα μαζί με 6χρονα , επειδή έπρεπε να μάθουν από την αρχή την γλώσσα , ή τα έβαζαν με την ηλικία τους αλλά δεν είχαν τις γνώσεις και έτσι κατέβαινε το επίπεδο όλης της τάξης . Ταυτόχρονα βιώναμε την λογική της μαγκιάς του πασοκισμού , αριστερισμού και λοιπών ισμών , την αδιαφορία των εκπαιδευτικών , τις συνεχείς απεργίες για ψύλλου πήδημα με αποτέλεσμα οι γονείς να μην ξέρουν τι να κάνουν τα παιδιά τους και το αποτέλεσμα ήταν να στραφεί ο κόσμος στα ιδιωτικά σχολεία , που τότε είχαν και λογικά δίδακτρα .

 

Στην επαρχία τα πράγματα ήταν πάντα πολύ διαφορετικά , αφού ο τοπικός έλεγχος καθόριζε τα πάντα .

 

Εδώ και 10 χρόνια περίπου , τα ιδιωτικά σχολεία άρχισαν να γίνονται πολύ ακριβά και ο κόσμος να επιστρέφει στα δημόσια σχολεία , αλλά πλέον έχει απαιτήσεις .

 

Που θα κάτσει η μπίλια ? Πιστεύω ότι θα βρεθεί ισορροπία , έστω και αν γίνουν και κάποιες κοντρίτσες με τους αδιάφορους εκπαιδευτικούς , αλλά πλέον για κάποια χρόνια δεν θα με απασχολήσει προσωπικά το θέμα ......

 

Ας μας πούν οι έχοντες παιδιά η εγγόνια στο σχολείο .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.