george24 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12 , 2009 Πραγματικά πολύ χρήσιμες συμβουλές. Ενα βασικό όμως θέμα είναι πως θα εξασφαλιστεί η μονολιθικότητα μεταξύ παλιάς και νεας πλάκας. Σίγουρα σε βάθος χρόνου θα εμφανιστεί κάποια ρωγμή στην ένωση. Γένικα απ οτι κατάλαβα τέτοιου είδους επεμβάσεις καλό είναι να αποφεύγονται.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 πιστευω οτι η πιο ενδεδειγμενη λυση ειναι (η καθαιρεση του αρχικου μικροτερου εξωστη εαν υπαρχει τετοιος- γενικοτερη περιπτωση) και η αγκυρωση με ρυτινες κλπ σε επαρκες βαθος (τουλαχιστον οσο η προεξοχη του προβολου +20%) εντος της πλακας οπλισμων προβολου αναλογα με την μελετη. οι προεκτασεις υπαρχοντων στοιχειων δεν μου "γεμιζουν" το ματι
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 ΟΚ, εγώ δεν την ξέρω. Χρησιμοποιώ τις ρητίνες της hilti (σύστημα hit) οι οποίες αφ ενός είναι εξαιρετικές και αφ εταίρου έχω ένα σωρό πληροφορίες (εκτός του ότι τις έχω εφαρμόσει πάρα πολλές φορές). _ Χρησιμοποιείς συνήθως την ΗΙΤ-re 500; _ Για τον υπολογισμό του μήκους αγκύρωσης χρησιμοποιείς του πίνακες της hilti ή πχ ΕΚΩΣ, κεφάλαιο 17 για ματίσεις; _ Στους πίνακες της hilti έχει σαν ελάχιστη ποιότητα σκυροδέματος c20/25, ενώ σε παλιές κατασκευές έχουμε μέχρι και Β160 (ούτε c12/15). Χρησιμοποιείς κάποιον αυξητικό συντελεστή;
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Χρησιμοποιώ την RE-500 όταν πρόκειται για beton αλλά όμως και την 150 όταν το υπόβαθρο είναι άλλο (πχ Πέτρα). Παλαιότερα σχεδίαζα με βάσει τα βύσματα HVA και τους συντελεστές που είχαν τόσο για την ποιότητα όσο και για τις θέσεις – αποστάσεις. Εκεί στον τύπο για την ποιότητα τοποθετούσες το βw του υλικού που είχες (για βw από 20 έως 55Mpa). Υπόψη ότι στο τυπολόγιο τους αυτοί θεωρούσαν ότι το υπόβαθρο δεν είχε ευνοϊκές επιρροές από υπάρχοντες οπλισμούς. Χρησιμοποιούσα επιπλέον μάλιστα για έλεγχο σε διάτμηση τον ακόλουθο τύπο παρμένο από τα DIN για σύμμεικτα. maxDu=0.25 x a x sqrt(d x E x βwn) <0.7 x As x βs, με Du = αντοχή σε θραύση (χωρίς δηλ συντελεστή ασφαλείας) a= (0.85 όταν h/d=3, 1.00 όταν h/d>4.2) και ενδιάμεσα παρεμβολή bs <350Mpa και maxDu=2Du/3 για δυναμικές καταπονήσεις). Σήμερα έχουν, στα νεώτερα εγχειρίδια τους, ένα διαφορετικό σύστημα πολύ ποιο λεπτομερές και συστηματικό. Και πάλι όμως η λογική είναι ίδια. Δίνουν αντοχές στο C20/25 και ένα συντελεστή αναγωγής που αυτοί όμως λένε ότι περιορίζεται σε ποιότητες από 25Mpa έως 60 Mpa (αντοχές κύβου). Σε σχέση λοιπόν με την αντοχή του υποβάθρου έκανα το εξής: - Υπολόγιζα κατ επέκταση από τους τύπους τους. - Έλεγχα με τον τύπο από το DIN. - Χρησιμοποιούσα βύσματα με μεγαλύτερη ανοχή (εξαρτώμενη από το υπόβαθρο που είχα και την κατάσταση που αυτό είχε). - Απέφευγα εφελκυσμούς στα βλήτρα. Υπόψη όμως ότι γενικά, όταν μπορώ να κάνω αλλιώς, αποφεύγω τους εφελκυσμούς στα βλήτρα. Σε σχέση με τις ματίσεις. Προσπαθώ να δω πώς εισάγεται η δύναμη μέσα στη μάζα του υπόβαθρου χρησιμοποιώντας μηχανισμούς (του οπλισμού συμπεριλαμβανομένου) και εκτιμώντας την ασφάλεια που αυτοί δίνουν. Πάντοτε όμως προσπαθώ να έχω αυξημένη ασφάλεια διότι υπάρχουν και πολλές αβεβαιότητες που πρέπει να καλυφθούν. Όταν πρόκειται μάλιστα για ιδιωτικά έργα είμαι εκεί σε όλη την διαδικασία συμμετέχοντας, όπου νομίζω, ενεργά.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Εν προκειμένω, όπου έχουμε προσθήκη εξώστη σε υπάρχον κτήριο, θα πρέπει να βάλουμε κάποιες ράβδους (rebars). Αυτές οι ράβδοι θα λειτουργούν κυρίως σε εφελκυσμό (αγκύρια) και όχι σε διάτμηση (βλήτρα). Επίσης, το μήκος αγκύρωσης τους είναι πολύ μεγαλύτερο του πάχους της δοκού, άρα θα αγκυρωθούν στην πλάκα. Αν υπολογίσουμε τις ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να έχουν από τα άκρα βγαίνουν πάνω από 5cm. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Hilti δίνει ελάχιστη ποιότητα σκυροδέματος C20/25 (αυτό δε γνωρίζω αν ερμηνεύεται: "μη χρησιμοποιήσεις τις ρητίνες μας σε σκυρόδεμα χαμηλότερης ποιότητας, θα πέσεις πολύ έξω") δεν θεωρείς παρακινδυνευμένη την όποια προσθήκη αυτού του τύπου (εξώστης) σε υφιστάμενο κτήριο με σκυρόδεμα B160 ( ; ) και πάχος πλακών, πιθανόν 10cm; Όταν λες ευνοϊκή επιρροή του οπλισμού αναφέρεσαι σε περισφιγμένο σκυρόδεμα όπου η αντοχή συνάφειας είναι μεγαλύτερη άρα και η αντοχή των αγκυρίων σε εξόλκευση; Όμως όταν η αγκύρωση λαμβάνει χώρα μέσα στην πλάκα όπου δεν έχουμε περίσφιξη (έχουμε βέβαια στο τμήμα που το αγκύριο διέρχεται από τη δοκό) δεν έχουμε τέτοια ευνοϊκή επιρροή. Υπάρχει κάποιος συντελεστής που μπορούμε να εφαρμόσουμε ή μήπως ο υπολογισμός του lb (μήκους αγκύρωσης) κατά ΕΚΩΣ όπου υπολογίζεται αυτή η επιρροή (συντελεστής 1,4) αρκεί; Απ' την άλλη όποιο και αν είναι το μήκος αγκύρωσης, (υποθέτω ότι υπολογίζουμε πρώτα το ελάχιστο με τον α ή β τρόπο) η δύναμη που μπορεί να παραλάβει το αγκύριο σε εξόλκευση λόγω υπέρβασης της τάσης συνάφειας είναι δεδομένη και είναι: Νcd = k5*π*lb*SqRt(fck*do)/γc (εξ. 5.24, σελ. 152 "Ενίσχυση κατασκευών για σεισμικά φορτία", Κων. Σπυράκος) Σημειώσεις: Για τον υπολογισμό της ΝRd,C (αντίσταση αποχωρισμού κώνου) ο συντελεστής που δίνει το συντελεστή αναλόγως της ποιότητας του σκυροδέματος είναι σύμφωνα με τα εγχειρίδια της Hilti: fb,N = 1+(fck,cube-25)/200. Δεν είναι δηλαδή δύσκολο να τον υπολογίσουμε και για Β160-Β225, αλλά έχει ισχύ για σκυρόδεμα με fck,cube<25 (C20/25);
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Εν προκειμένω μιλάμε γενικά. Στη βάση αυτή πρέπει να τοποθετηθούν ράβδοι οπλισμού ή και ελάσματα. Οι ράβδοι θα αναλάβουν την λειτουργία που τους αναλογεί στο «οπλισμένο σκυρόδεμα» (τελικά εφελκυσμός) και θα αγκυρωθούν στην πλάκα πίσω από την δοκό με βλήτρα που θα δουλεύουν σε διάτμηση και ελάσματα που θα είναι το ενδιάμεσο. Τι στο καλό πλάκα είναι αυτή και ποια είναι η δυνατότητα της αναλάβει τις πόσες εντάσεις θα τις επιβάλλουμε είναι ένα θέμα. Όταν η HILTI λέει ότι θέλει μια ελάχιστη ποιότητα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε χαμηλότερες, δεν έχει ή δεν θέλει να έχει στοιχεία. Ένα παλαιό σκυρόδεμα B160 ή B225 είναι κατάλληλο να αναλάβει τις (σχετικά μικρότερες) εντάσεις από την αγκύρωση. Εσύ θα κρίνεις την δύναμη που θα εφαρμόσεις στην πλάκα βασιζόμενος στις γνώσεις σου, τις εκτιμήσεις σου, την εμπειρία σου, άλλη βιβλιογραφία πιθανόν κοκ. Εγώ θα χρησιμοποιούσα τον τύπο της HILTI με fck,cube μικρότερο (αυτό του σκυροδέματος του υποβάθρου) στο οποίο καλό θα ήταν να κάνεις και ένα έλεγχο (μη καταστροφικό). Όπως όμως και πριν έγραψα με μεγαλύτερη επιφύλαξη από ότι αν ήσουν στα πλαίσια των συνιστώμενων τιμών. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιφύλαξη είναι δεδομένη. Πάχος 10 εκατοστά σε παλαιά πλάκα με Β160… είναι λίγο. Άρα ή πολύ μικρής διαμέτρου ή άλλη διάταξη που θα εξασφαλίζει και άλλες λειτουργίες εκτός αυτής του βλήτρου. Σε καμία περίπτωση περίσφιξη. Εννοώ οπλισμό που αναλαμβάνει τις τάσεις στο υπόβαθρο και βελτιώνει έτσι την αντοχή του σε επιμέρους καταπονήσεις ή και στο σύνολο. Η αγκύρωση θα είναι αρκετά μεγάλη και το κρίσιμο θα είναι το μήκος κατάληψης των αγκυρίων (είναι μεγάλο). Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να βάλεις αγκύρια στη δοκό, το πιο πιθανό είναι να βρεις δυσκολίες. Ο τύπος του Σπυράκου, που δεν έχω υπόψη μου, είναι παρόμοιος αυτού που σου έγραψα. Όταν υπολογίζεις κάτι να είσαι συνεπής στο σύνολο. Δηλ να χρησιμοποιήσεις τους συντελεστές της HILTI με την μεδοδολογία της, κάνε έλεγχο μετά με άλλους τρόπους σύγκρινε και κρίνε.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Θα μείνω σ' αυτό που έγραψες "...καλό θα ήταν να κάνεις και ένα έλεγχο (μη καταστροφικό)..." που ίσως να είναι το μόνο που μπορεί να μας κάνει να κοιμόμαστε λίγο πιο ήσυχοι. Δυστυχώς η εμπειρία σ' αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο αποκτάτε με επώδυνο τρόπο (αστοχίες κατασκευών). Αλλιώς κινδυνεύουμε να είμαστε μονίμως υπέρ της ασφάλειας μεν, σπάταλοι λόγω υπερδιαστασιολόγησης δε. Πώς ο υπάρχον οπλισμός (όχι περίσφιξης) θα αυξήσει τις τάσεις συνάφειας σκυροδέματος-ρητίνης; Εκτός εάν αναφέρεσαι μόνο στο τύπο αστοχίας λόγω διάρρηξης του σκυροδέματος.
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Αυτοί που εκτίμησαν την αντοχές του υποβάθρου δεν έλαβαν υπόψη την επιρροή οπλισμού, δηλ όλες οι εφελκυστικές τάσεις αναλαμβάνονται από το σκυρόδεμα. Όταν στην περιοχή υπάρχει οπλισμός προφανώς επηρεάζει την αντοχή του υποβάθρου (αναλαμβάνει κάποιες τάσεις ή ένα επιπλέον μηχανισμό μεταφοράς της δύναμης αλλού). Παράδειγμα έστω ότι το βλήτρο κοντά σε οπλισμό. Δεν επηρεάζει αυτό τον κώνο θραύσης; Η διατμητική τάση ρητίνης υπερβαίνει την της του σκυροδέματος. Για καλά κατασκευασμένη αγκύρωση δεν τίθεται θέμα ρητίνης.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Μιλάμε γι άλλο τύπο αστοχίας. Αναφέρεσαι σε διάρρηξη του σκυροδέματος και αναφέρομαι σε εξόλκευση της ράβδου λόγω υπέρβασης των τάσεων συνάφειας σκυροδέματος-ρητίνης. Στην πρώτη περίπτωση θα συμφωνήσω ότι ο οπλισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά την αντοχή μας αν και δεν γνωρίζω το πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τη συνεισφορά αυτή, εκτός εάν την έχουμε απλώς στο μυαλό μας ως εφεδρεία. Στη δεύτερη όμως περίπτωση δεν υπάρχει σχέση συνάφειας και οπλισμού εκτός εάν αυτός δημιουργεί συνθήκες περισφιγμένου σκυροδέματος.
Str_eng Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13 , 2009 ... Η διατμητική τάση ρητίνης υπερβαίνει την της του σκυροδέματος. Για καλά κατασκευασμένη αγκύρωση δεν τίθεται θέμα ρητίνης....
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα