Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομονωτικά υλικά που εφαρμόζονται στα κτίρια κατά Κ.Εν.Α.Κ.


TomA

Recommended Posts

Αντιγράφω από εδώ αυτό : 

 

"Ο Κ.Εν.Α.Κ. δεν εξαιρεί κανέναν τρόπο θερμομόνωσης ή/και υλικό θερμομόνωσης. Στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.-2/2010 υπάρχει αναλυτική περιγραφή για όλα τα συνήθως χρησιμοποιούμενα θερμομονωτικά υλικά κτιρίων, καθώς και για το ισχύει για τις θερμοφυσικές ιδιότητες αυτών των υλικών που μπορεί να είναι πιστοποιημένα ή μη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα θερμομομωντικά υλικά με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ<0,18 W/m/K ( Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.-2/2010 σελ 17), ο κατασκευαστής θα πρέπει να παρέχει τις χαρακτηριστικές τιμές του συντελεστή αγωγιμότητας λ βάσει πιστοποιημένων μετρήσεων από διαπιστευμένα εργαστήρια, ανεξάρτητα αν τα υλικά αυτά υποχρεούνται σε πιστοποίηση CE βάσει προτύπων ή όχι."

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να δεχτώ να βάλω σε μελέτη ΚΕΝΑΚ, σύστημα δόμησης για πλήρωση που θέλει ο πελάτης μου, με Πιστοποιητικό από ένα εργαστήρι του ΑΠΘ.

Θέλει να αποφύγει τον παραδοσιακό τρόπο πλήρωσης με τούβλο και θερμομόνωση (εξωτερική ή πυρήνα) και ψάχνει εναλλακτικές διαδρομές με υλικά πλήρωσης με θερμομονωτικές ιδιότητες που να καλύπτουν τον ΚΕΝΑΚ. Το θέμα είναι ότι απευθύνεται σε ελληνικές εταιρίες και υπάρχει δυσκολία να μου δώσουν Πιστοποιητικό CE.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε TomA, είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σου.

Κατά την άποψή μου, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει τούβλο (αν αναφέρεσαι σε αυτό ως υλικό πλήρωσης) που να καλύπτει την απαίτηση θερμομόνωσης του ΚΕΝΑΚ ειδικά για ζώνες Γ και Δ, χωρίς θερμομόνωση (κρατώ μια μικρή επιφύλαξη, για κάποια υλικά με οπές πληρωμένες με πολυστερίνη).

 

Ο προσδιορισμός των θερμικών ιδιοτήτων των προϊόντων τοιχοποιίας, γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ EN 1745:2012 "Τοιχοποιία και προϊόντα τοιχοποιίας - Μέθοδοι προσδιορισμού θερμικών ιδιοτήτων", και ΕΛΟΤ EN ISO 6946 "Κτιριακά μέρη και στοιχεία - θερμική αντίσταση και θερμοπερατότητα - Μέθοδος υπολογισμού".

 Εν τάχει θα πω ότι στο 1745:2012 ορίζονται 3 μέθοδοι υπολογισμού:

α) Κατευθείαν από πίνακες, βάσει γεωμετρίας και πυκνότητας μάζας (απλή μέθοδος, υποεκτιμημένα αποτελέσματα)

β) Με υπολογιστικές μεθόδους (υπάρχει η απλή υπολογιστική με υποεκτιμημένα αποτελέσματα, και με χρήση αριθμητικής προσομοίωσης με πιο ακριβή αποτελέσματα)

γ) Με πειραματικές μετρήσεις σε ειδικές εργαστηριακές διατάξεις  (ακριβή μέθοδος, με μεγάλο περιθώριο σφάλματος κατά την άποψη μου λόγω του άπειρα μικρού μεγέθους του δείγματος, δηλαδή πάνω σε μία (1) μονάδα τοιχοποιίας).

 

Από την εμπειρία μου, συναντώνται οι α) και β) μέθοδοι (η α είναι ας πούμε οι κλασσικοί πίνακες, που έχει μέσα και η ΤΟΤΕΕ), και στην β) έχω δει και την απλή, και την μέθοδο με αριθμητική προσομοίωση.

Όσον αφορά την αριθμητική προσομοίωση, το πρότυπο EN 1745 ορίζει ότι η μεθοδολογία αριθμητικής προσομοίωσης που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει αρχικά να συμφωνεί με τα αποτελέσματα των reference cases που ορίζονται στο πρότυπο ISO 10211:2007,

 

D.3 Testing of the program accuracy
The program shall be tested by calculating reference cases according to EN 10211.

 

αφετέρου να παρέχονται σε οποιαδήποτε τρίτη πλευρά τα στοιχεία εκτέλεσης του υπολογισμού, ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, ως κάτωθι:

 

Requirements for appropriate calculation procedures
D.1 Capabilities of the program
The user shall be supplied with the necessary information about the capability of the program to simulate the
relevant characteristic properties of the physical component under considerations. Therefore, the following
aspects of the heat flow model shall be defined:
 2 or 3 dimensional;
 rectangular or non-rectangular shape;
 isotropic or non-isotropic conductivity. In this case:
 general anisotropy;
 partial anisotropy (with respect to the eigenvalues or eigenvectors of conductance);

voids;
 equivalent conductivity or resistance (convective and radiative part);
 radiation exchange and equivalent conductivity (convective part);
 radiation exchange and internal air flow model;
 the thermal resistance of the voids has to be calculated according to EN ISO 6946;
 mass transfer (air-, moisture-transport from environment to environment);
 surface resistances to be taken from EN ISO 6946.
There is no specific preference related to the numerical methods incorporated; on the other hand, the user
shall be informed about the advantages and restrictions of each method.
D.2 Input data and results
Input data shall be presented, to make it possible for a third party to do the same calculation.
The following calculation results shall at least be provided:
 minimum surface temperature of the test component on all sides;
 maximum surface temperature of the test component on all sides;
 2D or 3D thermal coupling coefficient (W/(mͼK) or W/K respectively);
 number and type of elements.

 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαπιστευμένος φορέας από το ΕΣΥΔ, για τα πρότυπα 1745 και 6946, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται κιόλας, διότι τα πρότυπα δίνουν στον κάθε παραγωγό όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προσδιορίσει και να δηλώσει με ασφάλεια και εγκυρότητα, τις ιδιότητες των προϊόντων του, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Σε συμβουλεύω να ψαχουλέψεις λίγο το forum και το google για αυτά τα πρότυπα και να τα έχεις στο αρχείο σου, μελετώντας τις απαιτήσεις που θέτουν.

Εφόσον το πιστοποιητικό που θα λάβεις σε καλύψει (δεν ξέρω για τι υλικό μιλάς και ποιας εταιρείας), θεωρώ ότι μπορείς να το δεχθείς με σχετική ασφάλεια, από όπου και αν προέρχεται (Πανεπιστημιακό Εργαστήριο, ιδιωτικό φορέα, ΚΑΠΕ κλπ).
 

Η ενστασή μου όσον αφορά κάποιες δηλώσεις τιμών λ που έχω δει, έχει να κάνει στο εξής: στην διαδικασία υπολογισμού με την αριθμητική προσομοίωση, το πρότυπο προβλέπει να θεωρηθεί κάποιο ισοδύναμο λ, για τον αέρα μέσα στις τρύπες του τούβλου (δεν θεωρεί ότι λαμβάνεται το λ του αέρα, αλλά θεωρεί ότι υπεισέρχεται και μετάδοση με συναγωγή και ακτινοβολία δια μέσω της οπής, οπότε προσδιορίζεται ένα συνολικό λ για κάθε τύπο οπής και απλοποιείται ο υπολογισμός σε αγωγή). Η τιμή λοπής που προκύπτει εξαρτάται κυρίως, από την γεωμετρία της οπής και κυμαίνεται μεταξύ 0,07 ~ 0,20 W/mK.

Όταν λοιπόν ο αέρας μέσα στην οπή, βάσει προτύπου βγάζει τόσο υψηλό λ, μου είναι λίγο δύσκολο να δεχθώ ότι συνολικά η τοιχοποιία, που επιβαρύνεται κατά πολύ ο υπολογισμός με το λ της μάζας του οπτόπλινθου και του συνδετικού κονιάματοςτο οποίο δημιουργεί μάλιστα τοπικά θερμογέφυρα (τάξης 0,40~0,50 και 0,45~0,80 W/mK, αντίστοιχα), μπορεί να πιάσει τιμές κάτω από λ~=0,08, που απαιτείται για να βγαίνει το U<0,40 (λαμβανομένης υπόψη της επιβάρυνσης κατά 24%, λόγω υγρασίας).

Δεν έχω υπόψη μου όμως τις σχετικές πιστοποιήσεις και τους ακριβείς υπολογισμούς πάνω στις συγκεκριμένες γεωμετρίες, για να διασταυρώσω την ορθότητα των τιμών αυτών. ΓΙΑΥΤΟ το πρότυπο λέει ότι πρέπει να παρέχονται τα σχετικά στοιχεία ώστε κάθε 3ος, να μπορεί να τα ελέγξει.

 

Ελπίζω να σε κάλυψα!

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα ότι με υπερκάλυψες!!!! Σε ευχαριστώ πολύ. Θα κάτσω να μελετήσω λίγο τα πρότυπα που μου παρέθεσες. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε την θερμομόνωση με έναν τυφλοσούρτη που μάθαμε στη σχολή και στην συνέχεια στα γνωστά λογισμικά. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.