Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονικη, πολ. μηχανικων η αλλη σχολη?


DeCay

Recommended Posts

Δινω φετος πανελληνιες 2η φορα. Με το δεδομενο οικονονικο κλιμα, αξιζει να παει καποιος πολυτεχνειο για 5-6 χρονια? Οι επιλογες μου ειναι οι εξης:

 

1. Αρχιτεκτονικη : μου αρεσει πολυ αλλα το επαγγελμα ειναι νεκρο στην Ελλαδα. Για εξωτερικο φιλοι αρχιτεκτονες απο Αγγλια μου λενε οτι ακομα και εκει ο ανταγωνισμος ειναι μεγαλος, τα λεφτα λιγα σχετικα με ωραριο εργασιας (10 ωρες τη μερα, υπερωριες απληρωτες). Αλλο αρνητικο ειναι οτι οι αρχιτεκτονες ασχολουνται μονο με κτηρια και ειναι το πρωτο επαγγελμα που πεφτει σε καθε οικονομικη κριση. Επιπλεον οσον αφορα τη δουλεια στο εξωτερικο η Αγγλια πλεον ειναι κλειστη λογω εξοδο απο ΕΕ, επομενως που μπορει να βρει δουλεια πλεον ενας νεος αρχιτεκτονας? Τελος ακουω οτι η εκπαιδευση των αρχιτεκτονων στο πανεπιστημιο ειναι πολυ θεωρητικη/καλλιτεχνικη και δε ξερω αν αξιζει να αφιερωσεις 5-6 χρονια σπουδαζοντας φιλοσοφια, θεωρια, ιστορια αρχιτεκτονικης ενω θα μπορουσες να σπουδασεις κατι πιο πρακτικο.

 

2. Πολ. Μηχανικων: μου αρεσει λιγο, αλλα ακουω η σχολη εχει ατελειωτα μαθηματικα και φυσικη και ειναι βαρετη σε σχεση με την αρχιτεκτονικη. Εχει βεβαια πιο ευρυ πεδιο. Ξερετε ποια ειδικοτητα πολιτικου μηχανικου (δομοστατικος, συγκοινωνιας κλπ) εχει την περισσοτερη δουλεια στην Ελλαδα και στο εξωτερικο? Απο τη στιγμη που επιλεγεις κατευθυνση μεσα στη σχολη δε μπορεις να ασχοληθεις με τιποτα αλλο επαγγελματικα?

 

3. Μηχανολογος: δε με ενδιαφερει και τοσο αλλα εχει ευρυ πεδιο απασχολησης και καλυτερη αποκατασταση απο οτι ακουω. Ειναι αληθεια?

 

4. Εκτος πολυτεχνειου, Πληροφορικη: βαρετη σχολη αλλα προσφερει διεξοδους.

 

Με λιγα λογια ειναι ρεαλιστικο να τελειωσω εδω Πολυτεχνειο και να φυγω εξωτερικο? Επισης να επιλεξω αυτο που μου αρεσει (αρχιτεκτονικη) η κατι αλλο με καλυτερη επαγγελματικη αποκατασταση?

Βιοποριστικο προβλημα προς το παρον δεν εχω αλλα δε ξερω τι θα γινει σε 10 χρονια απο τωρα.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα το καλύτερο είναι να ακολουθήσεις αυτό που σου αρέσει όσο ρομαντικό και αν ακούγεται.

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία δεδομένη οικονομική κατάσταση μέσα στην οποία για καμία από τις παράπάνω που ανέφερες τα πράγματα είναι ρόδινα. Δεν είναι πχ ότι οι πολ.μηχ. θησαυρίζουν και οι αρχιτέκτονες πεινάνε. Για όλους είναι το ίδιο δύσκολα θεωρώ. Αυτά ισχύουν σήμερα. Μετά από 5 χρόνια (βάλε τουλάχιστον 7) που θα τελειώσεις εσύ τη σχολή κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβαίνει. Δεν σου λέω ότι θα γίνουν θαύματα απο τη μια μέρα στην άλλοι αλλά μπορεί να εμφανιστούν διέξοδοι που σήμερα ούτε φανταζόμαστε. Κι εγώ όταν ήμουν στο σχολείο και σκεφτόμουν να πάω πολυτεχνείο όλα ρόδινα φαινόντουσαν και όλοι οι τότε μεγαλύτεροι που με συμβούλευαν μου λέγανε για τις μεγάλες δουλειές που σε περιμένουν και τα λεφτά που θα τρέχουν από τα μπατζακια και μέχρι να τελειώσω ορίστε που φτάσαμε.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι (δυστυχώς) μπαίνοντας σε μια σχολή κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί την αποκατάσταση που θα έχεις βγαίνοντας. Πιστευω ωστόσο ότι αν ακολουθήσεις ένα επάγγελμα που σου αρέσει το κυνηγάς με άλλο πείσμα, το ψάχνεις περισσότερο και άρα έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δεδομένου ότι οι σπουδές σου αυτές θα σε ακολουθούν σε όλη σου την ζωή και θα καθορίσουν κατά πάσα πιθανότητα το επαγγελματικό σου μέλλον θα έλεγα να κάνεις αυτό που λέει η καρδιά σου. Όπως είπε και ο συνάδελφος παραπάνω, μπορεί να ακούγεται ρομαντικό αλλά εάν δεν αγαπήσεις το αντικείμενο σου δεν θα γίνεις ποτέ πραγματικά καλός σε αυτό και δεν θα είσαι ποτέ σου πραγματικά ευτυχισμένος. Οπότε, κατά την γνώμη μου, άσε στην άκρη κάθε λογική του τύπου "έχει καλή επαγγελματική αποκατάσταση''΄και πήγαινε αρχιτεκτονική, αφού ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό σου αρέσει. 

Link to comment
Share on other sites

1. Αυτά που λες για την Αρχιτεκτονική δεν ισχύουν (σοτ βαθμό που γνωρίζω). Επίσης, οι αρχιτέκτονες δεν ασχολούνται μόνο με κτίρια αλλά και με αναπλάσεις με αναπαλαιώσεις, με αποκατάσταση μνημείων κλπ. Το αντικείμενο είναι αρκετά ευρύ στην Ελλαδα αλλα όντως υπάρχει πρόβλημα εργασίας τα τελευταία 7-8 χρόνια. Στο εξωτερικό η κατάσταση είναι διαφορετική. Έχεις μέλλον μπροστά σου, διάλεξε αυτό που σου αρέσει και αγαπάς για να γίνεις καλός επαγγελματίας και να βγάζεις μεράκι στην δουλειά σου...

2. Το αντικείμενο είναι τεράστιο. Δεν ισχύει καθόλου αυτό που λες για μαθηματικά και φυσική (προφανώς και έχει πολλά μαθηματικά τα πρώτα 2 χρόνια αλλά μετά μπαίνεις στο ψητό...) και φυσικά μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση στην επαγγελματική σου πορεία. Τουλάχιστον στην Ελλάδα ο τίτλος σου είναι "πολιτικός μηχανικός" δεν γράφει "δομοστατικός" ή "συγκοινωνιακός" κλπ. Βέβαια βοηθάει αρκετά να είσαι κατασταλαγμένος από την αρχή και να επιλέξεις τομέα που ακολουθήσεις και αργότερα. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει σε υδραυλικά έργα (κυρίως λόγω έλλειψης εξειδικευμένων από τον αντίστοιχο τομέα) και φυσικά πάσης φύσεως ενεργειακά έργα (Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επιλέξεις δομοστατική ή υδραυλική κατεύθυνση και μετά να στραφείς στα ενεργειακά έργα (π.χ. φράγματα, πλωτές εγκαταστάσεις ενέργειας κλπ) Ξαναλέω ότι έχεις πολί δρόμο ακόμα μπροστά σου για να αποφασίσεις και για την επιλογή παραπέμπω πάλι στο 1 (ότι σου αρέσει και αγαπάς)

3. Ναι ισχύει τουλάχιστον για Ευρώπη (και ειδικά Ελλάδα) αυτή την στιγμή αλλά....ξαναπάμε στο 1

4. Σαφώς πολύ καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σε "πολιτισμένες" χώρες (Ευρώπη κλπ) αλλά αν δεν το γουστάρεις....

 

Είναι καλή ιδέα να τελειώσεις εδώ πολυτεχνείο (το επίπεδο σπουδών είναι πολύ καλό σε προπτυχιακό επίπεδο) και μετά να κάνεις μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Μέχρι τότε θα έχεις "λοκάρει" και πιο συγκεκριμένα τι κατεύθυνση θα ακολουθήσεις.

Προς το παρόν σου προτείνω να επιλέξεις την σχολή που σου αρέσει και σου ταιριάζει και αν περάσεις να επενδύσεις σε γνώσεις (του αντικειμένου, ξένες γλώσσες, software κλπ) 

Link to comment
Share on other sites

Τα ίδια ερωτήματα είχαμε όλοι στα χρόνια σου Decay. Πάντως πιστεύω ότι στο τέλος όλοι διαλέγαμε να κάνουμε, αυτό που θέλαμε  από την αρχή και κρατούσαμε μόνο τις γνώμες όσων συμφωνούσαν με τη δική μας. Γι΄αυτό δεν πρόκειται να σου πω τι να διαλέξεις. Θέλω να σου πω όμως 2 πράγματα που θεωρώ σημαντικά.

1)Αυτό που ακούω από ορισμένους στα 18 τους, ότι «εμένα μόνο αυτή η σχολή μου αρέσει» είναι λάθος. Γιατί, κανένας δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τα μαθήματα της σχολής αλλά και να διαβάσει τον οδηγό σπουδών δεν θα καταλάβει τίποτα. Ούτε επίσης γνωρίζει κανείς τι περιλαμβάνει η άσκηση του επαγγέλματος.

Όλες αυτές οι σχολές που αναφέρεις είναι καλές και σε όποια περάσεις θα βρεις πράγματα που θα σε ενδιαφέρουν καθώς διαθέτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Σαν συμβουλή να θυμάσαι ότι όπου και να πας προσπάθησε να διαβάζεις όσο μπορείς περισσότερο ώστε να βγάλεις όσο το δυνατόν καλύτερο βαθμό. 

2) Σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των σχολών, θα σου πω ένα προσωπικό παράδειγμα για να δεις ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Όταν έδωσα εγώ εξετάσεις το 2008 από τεχνολογική κατεύθυνση έπιανα όλες τις σχολές του 4ου πεδίου εκτός από Πολ. Μηχ και ηλεκτρολόγους στο ΕΜΠ. Τελικά με βάση τη βαθμολογία μου δήλωσα και πήγα πολ. μηχ (σε άλλη πόλη), πληροφοριακά εκείνη τη χρονιά η βάση των σχολων Πολ. Μηχ ήταν πάνω από τους ηλεκτρολόγους,όχι όπως τώρα που έχει ξεφτιλιστεί . Συνομήλικη μου πέρασε σε τμήμα νηπιαγωγών. Αφότου τελείωσε το τμήμα έκανε μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και διορίστηκε αναπληρώτρια με καθαρά 950 Ευρώ το μήνα. Εγώ απο την άλλη είμαι άνεργος και πληρώνω και τα 183 Ευρώ του τσμέδε κάθε μήνα.

 

Καλή τύχη και διάβασμα όπου και αν πας.

Link to comment
Share on other sites

Εαν θες να απάσχοληθεις στον ιδιωτικο τομεα σαν ελευθερος επαγγελματιας τοτε με το πτυχιο του πολιτικου μηχανικου θα εχεις περισσοτερες προοπτικες,

Στα γραφεια, τις τεχνικες εταιριες και το δημοσιο η απασχοληση ειναι πανω κατω η ιδια.

 

Εαν ημουν στγν θεση θα επελεγα αυτο ακριβως που θελω να απασχοληθω (οι περισσοτεροι αρχιτεκτονες ασχολουνται με την μελετη, φωτορεαλισμους ενω οι πολιτικοι μηχανικοι ειναι περισσοτερο της κατασκευης)

Link to comment
Share on other sites

Θα διαλέξεις ό,τι σαρέσει γιατί τα άλλα έρχονται μετά.

Καλύτερα να μείνεις και να σπουδάσεις στην Ελλάδα γιατί οι καιροί άλλαξαν...

Edited by ergotelis
Link to comment
Share on other sites

Πηγαινε πολιτικός μηχανικός αν σώνει και καλά θέλεις να γίνεις μηχανικός ενίοτε κανείς και τον αρχιτέκτονα ενώ το ανάποδο όχι.. Αλλιώς οικονομικά

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.