Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επλιογή μεγέθους πλακιδίων


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Κάτι άλλο σχετικά με το μέγεθος των πλακιδίων που είναι περισσότερο θέμα αισθητικής.

Ποια η σχέση που πρέπει να έχουν ως προς το μέγεθος του χώρου που θα καλύψουν;

Πχ για σαλόνι 7*7μ το 60*60cm είναι μεγάλο; Το 40*40cm είναι το ιδανικό;

Τι προτείνετε;

Link to comment
Share on other sites

Τα δεδομένα δεν αρκούν. Έχει μεγάλη σημασία η διάταξη των επίπλων (για αυτό και πρέπει να προηγηθεί πολύ καλή συζήτηση με τους πελάτες ώστε να ''κλείσει'' η διαμόρφωση των χώρων αφού δυνατότητες πολλαπλών διατάξεων έχουν οι πολύ μεγάλες επιφάνειες).

 

Επίσης εξαρτάται και πόσο θες να παίξεις με το δάπεδο. Π.χ. να βάλεις περιμετρικά μία ζώνη από άλλο υλικό (ή και το ίδιο πλακάκι σε άλλες διαστάσεις) και αν ο χώρος φέρει δύο λειτουργίες (καθιστικό & τραπεζαρία ή δύο καθιστικά) να τις χωρίσεις με μία έξτρα εγκάρσια ζώνη. Το τμήμα που θα μείνει στη ''μέση'' και οι διαστάσεις του θα οδηγήσουν στην αντίστοιχη επιλογή.

 

Θα βάλεις χαλιά και ποιων διαστάσεων? Ποιο ποσοστό εν τέλει του δαπέδου θα είναι ορατό?

 

Εμπειρικά πάντως σε γραφείο που δούλεψα παλιά και χώρο το πολύ 5*4 τα 50άρια ήταν...μούρλια. Ακόμη και οι χαρακιές που απέκτησαν (ήταν επιλογή να μην περαστεί προστατευτική στρώση γιατί θα γυάλιζε και θα χανόταν η αίσθηση του φυσικού) παραδόξως τού ταίριαζαν...σαν φλέβες αντίστοιχες του μαρμάρου έμοιαζαν.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να υπάρχει ευελιξία ως προς τη διάταξη των επίπλων, δεν είναι δηλαδή δεδομένη. Το ίδιο και για τα χαλιά. Σχέδια με μπορντούρες κ.λπ. αποκλείονται.

Το ζητούμενο είναι κάτι που να μην είναι δεσμευτικό και να είναι αρεστό στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Αναρωτιόμουν με λίγα λόγια αν υπάρχει κάποιος "κανόνας" σαν της χρυσής τομής για το μέγεθος των πλακιδίων συναρτήσει του μεγέθους του χώρου.

 

50άρια πλακίδια σε 5μ σημαίνει 10 τεμάχια. Δεν φαίνεται ο χώρος μικρότερος ή δεν υπάρχει γενικώς κάποια δυσαρμονία;

Link to comment
Share on other sites

Η ευελιξία στη διάταξη των επίπλων δεν μπορεί να θεωρηθεί a priori στοιχείο ποιοτικού ή/και λειτουργικού σχεδιασμού. Το πότε απαιτείται είναι σχετικό. Για τις ελληνικές κατοικίες με τα μικρά εμβαδά έχεις περισσότερη επιτυχία όταν δουλεύεις έπιπλο και χώρο σαν ένα. Πλέον είναι όλο και πιο συχνό να σχεδιάζεις έπιπλα αποκλειστικά για τις διαστάσεις ενός δωματίου.

 

Εξάλλου όταν ένα δωμάτιο είναι ''σωστό'' δε χρειάζεται να το αλλάξεις. Οι περιπτώσεις...ανακαινίσεων κάθε δυο και τρία χρόνια δείχνουν αυτό ακριβώς: ο χρήστης αδυνατεί να συμφιλιωθεί με το περιβάλλον που ζει.

 

Με το να επιχειρήσεις το έργο σου να είναι ''...αρεστό στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού'' θεωρώ ότι έχεις ήδη χάσει το (όποιο) παιχνίδι. Είπαμε, Αρχιτεκτονική Παιδεία εδώ ΓΙΟΚ. Ο κόσμος πρέπει να ''εκπαιδευτεί'' και αναγκαστικά θα γίνει με πράγματα καινούρια που δεν τα έχει δει/ζήσει. Π.χ. στο κωλοχώρι που ζω κάποιες κοπελιές επισκέφθηκαν σπίτι νεονύμφων. Το σπίτι ήταν ''μοντέρνο'' - από περιγραφές τα εξτρίμ στοιχεία ήταν τύπου τζάμι χρωματιστό αντί πλακάκι στην κουζίνα - και όλες μιλάνε ακόμη για αυτό. Μωρέ έχουμε πολύυυ δρόμο ακόμα.

 

Πέρα από τα θεωρητικά όχι δε γνωρίζω να υπάρχει χρυσός κανόνας. Αυτό που επιτυγχάνεις με τις μεγάλες διαστάσεις στο πλακάκι είναι η εντύπωση ενός ''ενιαίου'' δαπέδου καθώς οι αρμοί δεν αναγιγνώσκονται εύκολα.

 

Και σχετικά με τα χαλιά: φίλη-συνάδελφος επέλεξε σε ένα μικρό καθιστικό να βάλει χτυπητό μπετόν (εμφανές προφανώς) περιμετρικά σε ζώνη 50-60 εκ. και στο κέντρο ξύλινο δάπεδο. Από ό,τι ξέρω η πελάτισσά της ποτέ δεν έβαλε χαλιά...σκέπαζαν το ''έργο'' (που ομολογώ ήταν εξαιρετική επιλογή). Υπάρχουν λοιπόν πολλές παράμετροι.

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς η θεωρητική συζήτηση δεν έχει νόημα

διότι δεν βγαίνουν όλα τα πλακάκια σε όλα τα μεγέθη

και συνήθως οι μεγάλες διαστάσεις είναι πιο ακριβές εως πολύ πιο ακριβές ανα τμ

ακόμη και σε ιδιο πλακάκι η διαφορά στο χρώμα πχ ανοικτόχρωμο-σκουρόχρωμο μπορεί να αυξήσει το κόστος έως και 50%!!!!!

 

οπότε η επιλογή είναι συνδυασμός διθεσιμότητας - αισθητικής - κόστους!!!

Link to comment
Share on other sites

...οπότε η επιλογή είναι συνδυασμός διαθεσιμότητας - αισθητικής - κόστους!!!

Οπωσδήποτε. Απλώς επικεντρώθηκα στην δεύτερη παράμετρο της εξίσωσης, το θέμα της αισθητικής.

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη ποικιλία υπάρχει στο 43*43 είναι το πιο συνηθισμένο νομίζω.

Θα έλεγα είναι περισσότερο θέμα γούστου και τι προτείνει ο αρχιτέκτονας.

Εμένα μου αρέσει οι γραμμές των αρμών να σχηματίζουν ρόμβο σε σχέση με τους τοίχους και να μην μπαίνουν παράλληλα με αυτούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.