Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Εκπονώ την πτυχιακή μου με θέμα τα σύγχρονα υλικά μονώσεων στις κατασκευές.

Αυτή τη στιγμή μελετώ για το EPS και ΧPS αλλά βρίσκω διαφορές ανάμεσα σε αυτά που αναφέρονται στο Internet και σε σχετικές βιβλιογραφίες.

 

Σε βιβλιογραφίες αναφέρουν ότι η XPS έχει πολύ καλύτερες ιδιότητες από την EPS, παρουσιάζει σταθερότητα όγκου, δεν επηρεάζεται από βροχή, χιόνι ή παγωνιά και δεν απορροφά υγρασία. Παρουσιάζει καλή αντοχή σε συμπίεση

 

Στο Internet αναφέρουν ότι στις κατασκευές γίνεται εφαρμογή της EPS κατά 80%! Επίσης σχετικά με την EPS αναφέρουν ότι δεν μεταβάλλει τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ στο χρόνο, υπερτερεί σε διαπνοή και έχει μεγαλύτερη υγροαπορροφητικότητα σε σχέση με την XPS

 

Παρακαλώ αν σας είναι εύκολο θα ήθελα, βάσει των γνώσεων σας και της εμπειρίας σας, να με βοηθήσετε στην διαχώριση αυτών των δύο υλικών. Ποια είναι τα υπερ και τα κατά σε αυτά τα υλικα? Ποιο προτιμάμε να χρησιμοποιούμε στις κατασκευές?

 

Η κάθε απάντηση είναι σημαντική και χρήσιμη.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Εκπονώ την πτυχιακή μου με θέμα τα σύγχρονα υλικά μονώσεων στις κατασκευές.

Αυτή τη στιγμή μελετώ για το EPS και ΧPS αλλά βρίσκω διαφορές ανάμεσα σε αυτά που αναφέρονται στο Internet και σε σχετικές βιβλιογραφίες.

 

Σε βιβλιογραφίες αναφέρουν ότι η XPS έχει πολύ καλύτερες ιδιότητες από την EPS, παρουσιάζει σταθερότητα όγκου, δεν επηρεάζεται από βροχή, χιόνι ή παγωνιά και δεν απορροφά υγρασία. Παρουσιάζει καλή αντοχή σε συμπίεση

 

Στο Internet αναφέρουν ότι στις κατασκευές γίνεται εφαρμογή της EPS κατά 80%! Επίσης σχετικά με την EPS αναφέρουν ότι δεν μεταβάλλει τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ στο χρόνο, υπερτερεί σε διαπνοή και έχει μεγαλύτερη υγροαπορροφητικότητα σε σχέση με την XPS

 

Παρακαλώ αν σας είναι εύκολο θα ήθελα, βάσει των γνώσεων σας και της εμπειρίας σας, να με βοηθήσετε στην διαχώριση αυτών των δύο υλικών. Ποια είναι τα υπερ και τα κατά σε αυτά τα υλικα? Ποιο προτιμάμε να χρησιμοποιούμε στις κατασκευές?

 

Η κάθε απάντηση είναι σημαντική και χρήσιμη.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Πρώτον να πεις στον καθηγητή σου να σου δώσει τα πρότυπα να τα διαβάσεις. Αν δεν τα έχει να ακυρώσει την πτυχιακή. Αν δεν τα γνωρίζει να παραιτηθεί. Τα στοιχεία μου είναι διαθέσιμα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Με επιφύλαξη θα αναφέρω τα παρακάτω ως πλεονεκτήματα της διογκωμένης:

Χαμηλότερο κόστος

Σοβατίζεται πιο εύκολα 
Μεγαλύτερη διαπνοή (~40g/m2d)
Αυτοσβεννύμενη λόγω πρόσμικτων (μόνο γραφιτούχα)
Περισσότερο οικολογική κατά την παραγωγή, λιγότερα VOP
 
Μειονεκτήματα:
Μεγαλύτερη απορρόφηση νερού και συνεπώς μείωση θερμομονωτικής ιδιότητας (μικρού βαθμού όμως)
Έκλυση τοξικών αν καεί (λιγότερων από την εξηλασμένη πάντως)
 
Στις κατασκευές η XPS χρησιμοποιούνταν ως μονωτικό σε επίπεδες επιφάνειες (ταράτσες κλπ) και στον σκελετό σκυροδέματος (αν και ίσως δεν θα έπρεπε), ενώ η EPS ως μονωτικό τοιχοποιίας (είτε sandwhich ή ως εξωτερική θερμομόνωση τα τελευταία χρόνια). Τώρα τελευταία (λόγω κρίσης πιθανόν; ) βλέπω συχνά την EPS και σε επίπεδες εφαρμογές.
 
 
Υ.Γ.:Απορία δικιά μου: Τελικά είναι προτιμητέα η διογκωμένη και για ταράτσες και σε ποια πυκνότητα;
Edited by Meremeti
Δημοσιεύτηκε

 

Με επιφύλαξη θα αναφέρω τα παρακάτω ως πλεονεκτήματα της διογκωμένης:

Χαμηλότερο κόστος

Σοβατίζεται πιο εύκολα 
Μεγαλύτερη διαπνοή (~40g/m2d)
Αυτοσβεννύμενη λόγω πρόσμικτων (μόνο γραφιτούχα)
Περισσότερο οικολογική κατά την παραγωγή, λιγότερα VOP
 
Μειονεκτήματα:
Μεγαλύτερη απορρόφηση νερού και συνεπώς μείωση θερμομονωτικής ιδιότητας (μικρού βαθμού όμως)
Έκλυση τοξικών αν καεί (λιγότερων από την εξηλασμένη πάντως)
 
Στις κατασκευές η XPS χρησιμοποιούνταν ως μονωτικό σε επίπεδες επιφάνειες (ταράτσες κλπ) και στον σκελετό σκυροδέματος (αν και ίσως δεν θα έπρεπε), ενώ η EPS ως μονωτικό τοιχοποιίας (είτε sandwhich ή ως εξωτερική θερμομόνωση τα τελευταία χρόνια). Τώρα τελευταία (λόγω κρίσης πιθανόν; ) βλέπω συχνά την EPS και σε επίπεδες εφαρμογές.
 
 
Υ.Γ.:Απορία δικιά μου: Τελικά είναι προτιμητέα η διογκωμένη και για ταράτσες και σε ποια πυκνότητα;

 

 

καλά κάνεις και γράφεις με επιφύλαξη αλλά κάτι μου θυμίζεις με αυτά που γράφεις .................. :idea: :idea: :idea: :idea:

 

Για ταράτσες προτιμητέο είναι ο πετροβάμβακας νέας γενιάς.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Η βασική διαφορά είναι ότι οι μάστορες έχουν συνηθίσει το "ντάου" και το "φιμπράντ" γιατί είναι "σκληρό και σίγουρο", ενώ τα φελιζόλ δεν είναι τίμια και κάνουν μόνο για συσκευασία ηλεκτρονικών συσκευών!

Είναι η ίδια λογική με το κλασικό "το μπετό έχει φιλότιμο", που μας οδήγησε σε διάφορες ανεκδιήγητες καταστάσεις...

 

Πάντως θέλει ψάξιμο σαν εργασία...

http://www.epshellas.com/index.php/documentation

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ψέμα.

 

Η τεκμηρίωση που παραθέτει το site είναι "μαγειρεμένη".

Καταρχήν και μόνο ότι μπερδεύει εντέχνως την δηλωμένη θερμική αγωγιμότητα με την θερμική αγωγιμότητα σχεδιασμού

παραθέτοντας επιλεκτικά αποσπάσματα από ΕΝ 13163 και 13164

και μην κάνοντας λόγο για το ΕΝ 10456

δείχνει πως το site απευθύνεται σε μη μηχανικούς.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ψέμα.

 

Η τεκμηρίωση που παραθέτει το site είναι "μαγειρεμένη".

Καταρχήν και μόνο ότι μπερδεύει εντέχνως την δηλωμένη θερμική αγωγιμότητα με την θερμική αγωγιμότητα σχεδιασμού

παραθέτοντας επιλεκτικά αποσπάσματα από ΕΝ 13163 και 13164

και μην κάνοντας λόγο για το ΕΝ 10456

δείχνει πως το site απευθύνεται σε μη μηχανικούς.

 

Για τον λόγο αυτόν θεωρώ οτι ο καθηγητής που έδωσε τέτοιο θέμα χωρίς να αναγκάσει τον φοιτητή να διαβάσει και μαζί να καταλάβει τα πρότυπα είναι άσχετος και σε κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα περνούσε πολύ άσχημα απο την επιτροπή δεοντολογίας και ποιότητας. Το τράβα βρες στο διαδίκτυο ότι βρεις για να γράψεις μια μαλακία να πάρεις πτυχίο, και να έρχεται ο φοιτητής να βρίσκει τα πρότυπα εδω μέσα που δεν είναι τα μόνα που χρειάζεται και ούτε και σε εκπαιδευτική σειρά .......... σόρρυ αλλά θα τον/την είχα πετάξει έξω απο το ίδρυμα με συνοπτικές διαδικασίες.

 

Ενας καθηγητής μπορεί να μην γνωρίζει ένα θέμα, το δέχομαι. Ένας καθηγητής που δεν γνωρίζει, δίνει εργασία και ταυτόχρονα είναι τόσο ανήθικος ώστε να πει τράβα ψάξε στο διαδίκτυο δεν το δέχομαι. Τελεία και παύλα.

Δημοσιεύτηκε

Ζητώ συγνώμη αν το link δεν αντιστοιχεί σε αληθή στοιχεία, καθώς το παρέθεσα ενδεικτικά, χωρίς να το έχω μελετήσει εις βάθος.

 

Η αλήθεια είναι ότι με μια αναζήτηση στο google "eps vs xps" τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μια "όπως με βολεύει" αντιμετώπιση του θέματος από τον κάθε αρθρογράφο.

 

Η σωστή επιστημονικά μέθοδος είναι αυτή που εκφράζει παραπάνω ο κ.Ροδόπουλος, η άλλη μέθοδος είναι να μαζέψει ο φοιτητής στοιχεία και πληροφορίες με δική του ευθύνη και να κάνει μια λιγότερο βιβλιογραφική και περισσότερο "πρακτική" προσέγγιση του θέματος, κάτι που κρύβει τους κινδύνους που γλαφυρά υπονόησα στο προηγούμενο σχόλιό μου.

Δημοσιεύτηκε

Ζητώ συγνώμη αν το link δεν αντιστοιχεί σε αληθή στοιχεία, καθώς το παρέθεσα ενδεικτικά, χωρίς να το έχω μελετήσει εις βάθος.

 

Η αλήθεια είναι ότι με μια αναζήτηση στο google "eps vs xps" τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μια "όπως με βολεύει" αντιμετώπιση του θέματος από τον κάθε αρθρογράφο.

 

Η σωστή επιστημονικά μέθοδος είναι αυτή που εκφράζει παραπάνω ο κ.Ροδόπουλος, η άλλη μέθοδος είναι να μαζέψει ο φοιτητής στοιχεία και πληροφορίες με δική του ευθύνη και να κάνει μια λιγότερο βιβλιογραφική και περισσότερο "πρακτική" προσέγγιση του θέματος, κάτι που κρύβει τους κινδύνους που γλαφυρά υπονόησα στο προηγούμενο σχόλιό μου.

 

Αλλη μέθοδος για φοιτητή δεν υπάρχει τελεία και παύλα. Η άλλη μέθοδος είναι για τον γενικό πληθυσμό. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.