Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια απορία για τα όμβρια.


Recommended Posts

Αν και πολιτικός μηχανικός πιστεύω ότι εσείς είστε οι πλέον κατάλληλοι για μία απορία μου σχετικά με την απορροή υδάτων από ένα δικό μου αγροτεμάχιο.

 

Είναι 2 στρέμματα λοιπόν και έχω φτιάξει μία κατοικία 100τμ. Έχει όψη στον δρόμο περίπου 35μ και κλίση από την πίσω όψη προς τον δρόμο (περίπου 3%) από όταν το αγοράσαμε. Όπως καταλαβαίνεται η ροή των όμβριων είναι προς τον δρόμο από εκεί καταλήγουν στο χαμηλότερο αγροτεμάχιο της γύρω περιοχής. Κάποια έργα που γίνανε απέκλισαν κάποιους διόδους διαφυγής οπότε το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο όταν βρέχει πλημμυρίζει. Εκεί καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο τα όμβρια από 5 ακόμα αγροτεμάχια εμβαδού 18 στρεμμάτων. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν φέρνει κάθε μέρα τη αγρονομία και μας ελέγχει. Να προσθέσω ότι τα πράγματα ήταν έτσι πολύ πριν έρθει ο συγκεκριμένος κύριος και αγοράσει το αγροτεμάχιο και ότι δεν έκανε κανένα έργο να διοχετεύσει αλλού τα ύδατα που μπαίνουν στο αγροτεμάχιο του. Η αγρονομία πάλι λέει ότι δε πρέπει τα όμβρια να μην είναι κατευθυνόμενα. Από ότι κατάλαβα εννοούν να μην αλλάζουμε την φυσική ροή με έργα προς κάποιον άλλο αν και μάλλον δε ξέρουν τι τους γίνεται γιατί θεωρούν κατευθυνόμενα την τρύπα που έχω στο ύψους 10 εκ τοιχιάκι για να βγαίνουν τα νερά και που αν το βουλώσω απλά θα πηδάνε από πάνω.

 

Θα ήθελα αν είναι δυνατόν μια βοήθεια αν κάποιος ξέρει τι ισχύει η αν του έχει ξανά τύχει η ακόμα περισσότερο την νομοθεσία και που θα την βρώ. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Απο την μικρη εμπειρια που εχω σε αναλογες περιπτωσεις τα ομβρια υδατα διοχετευονται στον δρομο που διερχεται εμπροσθεν της ιδιοκτησιας . Μετα ειναι θεμα του δημου με καταλληλα τεχνικα ( σωληνωτο , ρειθρα ) να οδηγηθουν σε καποιο συλλεκτηριο αγωγο η σε παρακειμενο αυλακα απορροης ομβριων υδατων.

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε δες

Αποφ. 3046/89, άρθρ. 26, παρ. 4.2 (κτιριοδομικός)

4. Εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων:

4.1. Όλες οι επιφάνειες απορροής ομβρίων ή οι επιφάνειες στέγης κτιρίου ή χώρου νέου ή υφισταμένου ή οικοπέδου ή ανοικτού χώρου, εφόσον προκαλούν ή είναι δυνατόν να προκαλέσουν ενόχληση ή συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των γειτονικών ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστων ή δημόσιων χώρων (όπως π.χ. πεζοδρομίων) με την κατάκλυση τους με όμβρια νερά πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων.

Απαγορεύεται η ελεύθερη απορροή ομβρίων από τα δώματα και τους εξώστες.

4.2. Η εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων περιλαμβάνει τις διαμορφώσεις και τα στοιχεία συλλογής ομβρίων νερών των κτιρίων, το δίκτυο των οριζοντίων ή κατακόρυφων υδρορροών, τα απαραίτητα σημεία καθαρισμού, τις αμμοπαγίδες και τη σύνδεση με το δημοτικό ή δημόσιο αγωγό ομβρίων ή ακάθαρτων, εφόσον υπάρχει παντορροϊκό σύστημα.

Σε περίπτωση παντορροϊκού αγωγού, στο δίκτυο υδρορροών πρέπει να προβλεφθούν οσμοπαγίδες σε κατάλληλες θέσεις, που να μην ευνοούν τη γρήγορη εξάτμιση του νερού της παγίδας.

4.3. Εάν δεν υπάρχουν αγωγοί κατάλληλοι για τη διάθεση των ομβρίων, τότε αυτή μπορεί να γίνεται στα ρείθρα των πεζοδρομίων. Σε περίπτωση αδυναμίας διάθεσης των ομβρίων και εκεί, είναι δυνατή η διάθεση των ομβρίων σε απορροφητικό φρέαρ, με τις εξής προϋποθέσεις:

- Το φρέαρ να απέχει τουλάχιστο 5,00 μέτρα από θεμέλια κτιρίων ή τα όρια του οικοπέδου.

- Το φρέαρ να απέχει τουλάχιστο 5 μέτρα από υδραγωγεία και 10 μέτρα από φρεάτια ή πηγές νερού.

- Τα όμβρια να μην έχουν μολυνθεί με λύματα ή απόβλητα, όπως επίσης να έχουν υποστεί καθίζηση φερτών υλών σε κατάλληλες οσμοπαγίδες.

4.4. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται η συλλογή ομβρίων σε στεγανή δεξαμενή , υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις. Η δεξαμενή πρέπει:

- Να έχει επαρκή χωρητικότητα σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες.

- Να έχει στεγανά τοιχώματα που να αποκλείουν τόσο τη διαρροή των ομβρίων, όσο και κυρίως την εισροή υπόγειων ή άλλων νερών.

- Να έχει επαρκή αερισμό και στόμια καθαρισμού και επίσκεψης.

- Να απέχει τουλάχιστο 1,00 μέτρο από τα όρια του οικοπέδου ή τα θεμέλια κτιρίων και 5,00 μέτρα από κάθε πηγή νερού

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΚΑΝΑ ναι έχεις δίκιο για τον κτιριοδομικό θα το ψάξω και από εκεί απλά δε ξέρω αν ισχύει για αγροτεμάχια ή μόνο για πιο πυκνό δομικό ιστό. Για να καταλάβεις εδώ μιλάμε για χωράφια στα οποία υπάρχουν μερικά κτίρια με στρεμματικές άδειες και τα νερά πάντα έτσι τρέχανε. Δηλαδή αν εγώ αγοράσω έναν αγρό στο κατώτερο κομμάτι μιας λεκάνης απορροής θα πρέπει να απαιτήσω από όλους τους άλλους να φτιάξουν δεξαμενές-λίμνες να μαζεύουν τα όμβρια γιατί αν δεν επιτρέπω να περάσουν αγωγούς από την ιδιοκτησία μου πως θα αποχετευτούν τα νερά; με αντλίες προς τα πάνω.

 

Φίλε Λέων και εγώ έτσι πίστευα απλά με μπέρδεψαν οι αγροφύλακες με τα κατευθυνόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω

και μένα εξ αρχής με φαινόταν κουφό

Έλα που μου έτυχε περίπτωση για οικόπεδο όμως με κλίσεις και με στραβούς θεόστραβους γείτονες.

32 δικαστήρια έγιναν και γίνονται (έχει 10-12 χρόνια και συνεχίζει η ιστορία ακόμη) χωρίς υπερβολή (ο δικηγόρος των τρελών ..τρελάθηκε στο χρήμα, τώρα τους παράτησε και πήγαν σε άλλον, απ’ Αθήνα-1000 χλμ μακριά και η πολεοδομία αφού έκανε έναν φάκελο να ..ζήτησε την συνδρομή του εισαγγελέα να μην απαντάει πια στους συγκεκριμένους)

Ο πελάτης μου ήταν ο σαν και σένα ο πιο ψηλά. Είχε βόθρο-τον κλείσαμε-διαμαρτυρία ότι δεν τον κλείσαμε-ξανά άνοιγμα –κλείσιμο με επί τόπου αυτοψία υπάλληλου - πήραμε βεβαίωση κλεισίματος -βάλαμε αντλητικό-πιεστικά -ανεβάσαμε τα νερά στην αντίθετη πλευρά στο υπόνομο που βρίσκονταν στην αντίθετη πλευρά-αμφιβολίες ότι δεν υπάρχει υπόνομος-βεβαίωση Δήμου –τίποτα – άλλο δικαστήριο-τομές δρόμου κλπ

Ο πελάτης μου πέραν του ότι ξόδεψε και ξοδεύει ακόμη, ούτε να το πουλήσει μπορεί, αλλά ούτε και ντουβάρι να …2μ δεν μπορεί να σηκώσει, να μην τους βλέπει..

Τότε το έψαξα και από τότε το ξέρω.

Τώρα φαντάσου για αγροτεμάχιο πόσο πιο κουφό το βλέπω

Είναι να μην μπλέξεις

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ φίλε μου καταλαβαίνω τι έχω να περάσω. Θα πάω και μια βόλτα από την αγροφυλακή να δω τι νόμο διαβάζουν αυτοί θα πάρω και το άρθρο που μου είπες και θα γράψω εδώ κάποια στιγμή τα συμπεράσματα μου. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!

Link to comment
Share on other sites

αγαπητοι συναδελφοι

υπαρχει και δούλεία διοχετευσης,αποχετευσης,αντλησης υδατος

ακομη και δουλεία υπονομου

για δειτε τα με προσοχη μηπως και ξεμπερδεψετε

για σχετικη νομολογια επικοινωνουμε παλι

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Θεοχάρη εννοείς ότι αφού τόσα χρόνια περνούσε το νερό από εκεί έχω δικαίωμα δουλείας ύδατος στο αγροτεμάχιό του?

Link to comment
Share on other sites

ενας λογος παραπανω

ας το ψαξουμε για να ξεμπερδευεις

δουλεια αποχετευσης θα λεμε για να μην μπερδευουμε τα πραγματα

Link to comment
Share on other sites

Ωπ έχεις δίκιο $%##@ είπα. Έψαχνα στο google και μόνο δουλεία ύδατος βρήκα και το έγραψα χωρίς να το σκεφτώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.