Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεγαλύτερες ενεργειακές περικοπές προτείνει η Κομισιόν


Engineer

Recommended Posts

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δείχνουν έτοιμες να προτείνουν ένα δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 30% έως το 2030, στόχος πιο φιλόδοξος από ό, τι είχε συζητηθεί προηγουμένως. Ωστόσο, ο στόχος έχει ήδη επικριθεί ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξος.

 

Σύμφωνα με το Euractiv.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει ένα σχέδιο νόμου τον επόμενο μήνα που αποτελεί μέρος ενός συνόλου προτάσεων για την υλοποίηση των στόχων του 2030 για μείωση των εκπομπών, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περιορισμό της σπατάλης ενέργειας.

 

Επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2014, όταν τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 27% σε σύγκριση με το business as usual.

 

Από τότε, η πολιτική ώθηση για μια βαθύτερη μείωση έχει αυξηθεί καθώς η χρήση λιγότερης ενέργειας περιορίζει την εξάρτηση από εισαγωγές από χώρες όπως η Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και της μόνωσης.

 

Μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει επίσης πρόθυμη να προωθήσει τις κοινωνικές παροχές των πολιτικών της.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε έχει δηλώσει ότι κάθε 1% βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσε να βγάλει 7 εκατομμύρια ανθρώπους από την ενεργειακή φτώχεια, επειδή τα σπίτια τους θα έχουν καλύτερη μόνωση με χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

 

Ένα εγγράφου του σχεδίου, περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, αναφέρεται σε ένα βασικό δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση 30% μέχρι το 2030. Το έγγραφο δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα επίσημα από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

 

Το 30% συγκρίνεται με τον υπάρχοντα στόχο του 20% για το 2020, ο οποίος αρχικά δεν ήταν δεσμευτικός και η Ένωση απείχε κατά πολύ από την επίτευξή του, μέχρι ένα νόμο του 2012 που πίεσε για πρόοδο.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει ένα μη δημοσιευμένο έγγραφο.

 

Ωστόσο, πηγές της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην Επιτροπή για το δεσμευτικό στόχο του 30%, ο οποίος έχει το σχετικό όφελος της μείωσης των εκπομπών λόγω της μικρότερης καύσης ενέργειας.

 

Είπαν ότι η Επιτροπή επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον στόχο ως ένα βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ιδίως καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κερδίσει την ΕΕ στην κούρσα για την επικύρωση της συμφωνίας.

 

Τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε μια πρόταση για κοινό στόχο για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να συζητηθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να γίνει νόμος.

 

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πιέζουν για στόχο 40%, ο οποίος υποστηρίζεται από τη βιομηχανία μόνωσης των κτιρίων.

 

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η πρόταση της Επιτροπής επιτυγχάνει μια ισορροπία δεδομένων των ανησυχιών για το επιπλέον αρχικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ανακαίνισης, ενός πολύ μεγαλύτερου στόχου.

 

Πηγή: http://energypress.g...inei-i-komision

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.