Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Για να συντάξεις τοπογραφικό δεν απαιτείται να έχει περάσει από δασαρχείο.

Δεν θα δηλώσεις οτι δεν είναι δασικό, δεν είναι αυτή η δουλειά σου, αυτό το κάνει το δασαρχείο. Εσύ μπορείς να γράψεις οτι εκκρεμεί πράξη χαρακτηρισμού δασαρχείου για τον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας.

 

Επίσης,

από το δασαρχείο δεν ζητάς βεβαίωση για το ακίνητο σου και παίρνεις χαρακτηρισμό (πλάκα-πλάκα ωραίο θα ήταν αυτό), είναι μια διαδικασία που την κάνει ο μηχανικός συντάσσει τοπογραφικό με συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως πολύ σωστά σου έγραψε ο Τοπογάβρος με την μόνη διαφορά οτι θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το συγκεκριμένο δασαρχείο να ρωτήσεις τι ακριβώς θέλουν (π.χ. για τον ορθοφώτο που σου έγραψε ο συνάδελφος π.χ. στις Κυκλάδες και στην Λακωνία δεν απαιτείται κτλ). Θα κάνετε αυτοψία, θα βγεί πράξη χαρακτηρισμού, θα την δημοσιεύσεις σε δυο εφημερίδες, θα πάρεις απόφαση τελεσιδικίας και μετά τελείωσες.

 

Για την αρχαιολογία αν υπάρχει οριοθετημένη ζώνη πρέπει να την εφαρμόσεις, εαν όχι πρέπει απλά να αναφέρεις οτι απαιτείται αρχαιολογία.

 

Τους ορθοφωτοχάρτες δεν θα τους βρεις στο ιντερνετ, τους αγοράζεις.

 

Ελπίζω να βοήθησα και αυτά που γράφω να είναι σωστά.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ, μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις

 

Θα κάνω το τοπογραφικό, θα γράψω ότι εκκρεμεί πράξη χαρακτηρισμού και μετά θα πρέπει να ξεκινήσω οπωσδήποτε κι αμέσως την διαδικασία χαρακτηρισμού (αυτοψία, πράξη χαρακτηρισμού, δημοσίευση κτλ.);

 

Αυτό θα γίνει χωρίς να περιμένω να μου το ζητήσει ο ιδιοκτήτης;

 

και μόλις πάρω την απόφαση τελεσιδικίας, θα πρέπει να αλλάξω την δήλωση "εκκρεμεί χαρακτηρισμός δασαρχείου" στο τοπογραφικό ή δεν χρειάζεται;

 

Υποθέτω ότι μέχρι να βγει η απόφαση από το Δασαρχείο, δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου;

Δημοσιεύτηκε

1.Προφανώς πρέπει να στο ζητήσει ο ιδιοκτήτης αφενός γιατί είναι δικιά του ιδιοκτησία (στο δικό του όνομα γίνεται ο φάκελος και η αίτηση) και αφετέρου για να πληρωθείς κάτι πρέπει να στο έχουν αναθέσει.

 

2. το τοπογραφικό σου έχει ημνια. Το τοπογραφικό που γράφει "εκκρεμεί χαρακτηρισμός..." αφορά την ημνια του. Αν μετά την πράξη χαρακτηρισμού ξανασυντάξεις τοπογραφικό για την ίδια ιδιοκτησία προφανώς δεν θα γράφεις "εκκρεμεί...".

 

3. Η μεταβίβαση δεν έχει σχέση με το δασαρχείο. Η ιδιοκτησία μπορεί να μεταβιβαστεί, δεν μπορείς όμως να βγάλεις άδεια.

Δημοσιεύτηκε

Να συντάξεις πρώτα το Τοπογραφικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές για να εκδοθεί βάσει αυτού η Πράξη Χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο.

Αν υπάρχουν θεσμοθετημένοι / οριοθετημένοι Αρχαιολογικοί χώροι τότε στοιχεία θα πάρεις από την αρμόδια Αρχ. Υπηρεσία (Κλασικών, Προϊστ. κλπ).

Όταν θα έχεις τα όρια της ιδιοκτησίας σε ΕΓΣΑ'87 στο τηλ. 2102125835-6-7 του Υπ.Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων ρωτάς αν υπάρχει Ο/Χ για την περιοχή και τον αγοράζεις με 102.71Ε ψηφιακά ή 73.37Ε αναλογικά.

Δημοσιεύτηκε

Επομένως, θα ρωτήσω τον ιδιοκτήτη εαν θέλει να γίνει χαρακτηρισμός από δασαρχείο. Εαν θέλει, προχωράω την διαδικασία.

Εαν δεν θέλει, απλώς θα συντάξω το τοπογραφικό με δήλωση "εκκρεμεί χαρακτηρισμός..."

Εγώ θα είμαι καλυμένος έτσι κι αλλιώς...

 

ευχαριστώ

  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλά και μόνο του ότι απαιτείται χαρακτηρισμός δασαρχείου σε παλαιά διανομή καλλιεργήσιμων χωραφιών μου φαίνεται παράξενο.

Θα βγάλει όνομα το εν λόγω δασαρχείο απ ότι φαίνεται λοιπόν συνάδελφε!!

Καλό κουράγιο!!

(γενικά πάντως οι χρόνοι τους ήταν πολύ μικροί, μην ανησυχείς, θα ξεμπλέξετε γρήγορα)

 

Καλησπέρα

Κι εγώ για τον ίδιο λόγο απορώ. Βγάζω άδεια μικρής κλίμακας για περίφραξη σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο διανομής (με τίτλο Αγρόκτημα "περιοχής"), δηλ σε κλήρο που είχε δώσει το κράτος σε αγρότη για να καλλιεργηθεί. Η πολεοδομία δε θέλει συντεταγμένες EGSA διότι είναι διανομή, υπάρχει συμβόλαιο, τίτλος και απόσπασμα χάρτη της διανομής. Το αγροτεμάχιο αυτό έχει αλλάξει ιδιοκτήτη και σήμερα έχω συμβόλαιο το 2011 που το περιγράφει (με τοπογραφικό, την ιστορία του κτλ κτλ). Από πολεδομία μου ζητήσαν βεβαίωση από Δασαρχείο. Πάω στο δασαρχείο και μου λένε θέλουμε βεβαίωση από τη Διεύθυνση πολιτικής γης ότι δεν έχει ανακληθεί ο τίτλος και απόσπασμα χάρτη επικυρωμένο από αυτήν την υπηρεσία Πολ. Γης (όχι την πολεοδομία του Δήμου από όπου είχα εγώ το επικυρωμένο αντίγραφο). Τους λέω, πώς να έχει ανακληθεί, αφού το συμβόλαιο είναι του 2011. Αλλά και να έχει ανακληθεί, γιατί δεν έχετε και εσείς χάρτες της Διανομής? (ρητορικό ερώτημα). Τεσπα, πάω σε αυτήν τη Δ/νση, βρήκα μια πολύ καλή υπάλληλο που έψαξε σε κάτι παμπάλαια βιβλία μεσα στη σκόνη, βρήκε τον αρχικό κληρούχο και είδε ότι δεν είχε ανακληθεί ο τίτλος (από το 1960?...) οπότε όλα ok.

Το ερώτημά μου είναι 1ον) Για τη βεβαίωση του Δασαρχείου ότι αυτός ο τίτλος που δόθηκε τότε δεν είναι σήμερα δασική έκταση, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που λέτε παραπάνω, για δημοσίευση, 8 τοπογραφικά (!) κτλ και αναμονή, ή επειδή πρόκειται για διανομή δε χρειάζεται? Το ρωτάω για να ξέρω τι να περιμένω. Και 2ον) Γιατί το Δασαρχείο να αμφισβητεί έκταση επίσημα παραχωρημένη από το κράτος όταν υπάρχει συμβόλαιο πρόσφατο με τοπογραφικό και βεβαίωση τοπογράφου για το άρτιο και οικοδομήσιμο?

Δημοσιεύτηκε

Συναδέλφισσα, για την βεβαίωση θα ακολουθήσεις την γνωστη διαδικασία που περιγράφεις αλλά σε περίπτωση που μου είχε τύχει, σε περιοχή αναδασμού, ο χρόνος ήταν σημαντικά μικρότερος από απλή ιδιοκτησία. Ενδεχομένως το γεγονός πως πρόκεται για ακίνητο αναδασμού να επιτάχυνε λίγο την διαδικασία. Οσο για 2ο ερώτημα, εάν η διανομή είναι του 1930 και ο αγρός παραμελήθηκε και δασώθηκε? Οσο για την βεβαίωση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας αφορά πολεοδομικές διατάξεις και όχι τυχόντες περιορισμούς για άλλους λόγους (δασαρχείο, αρχαιολογία κλπ.)

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Ρώτησα κι εγώ, και ευτυχώς μου είπαν ότι αν είναι από διανομή,δίνεται απλά η βεβαίωση, χωρίς να απαιτείται η δημοσίευση κτλ. Θα καταλάβαινες το παράλογο του θέματος αν έδινα κι εγώ περισσότερες διευκρινίσεις, ότι πρόκειται μεν για εκτός σχεδίου και διανομή, αλλά η περιοχή είναι ακριβώς έξω από το σχέδιο πόλεως, πεδινή, καλλιεργήσιμη, με δίκτυο άρδευσης, ότι περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου και τόσα άλλα ευγλωττα στοιχεία ότι δεν πρόκειται για δάσος!!! Α, και φυσικά δεν υπάρχει δέντρο!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε μεταβίβαση τεμαχίων που βρίσκονται δίπλα σε δασική περιοχή ο συμβολαιογράφος προτείνει να γίνει πρώτα το τοπογραφικό και το συμβόλαιο και μετά να γίνει η πράξη χαρακτηρισμού.

Η δικαιολογία ειναι ότι αν γίνει πρώτα ο χαρακτηρισμός και αφαιρεθούν(ως δασικές) κάποιες λόγχες με βλάστηση που υπάρχουν στη μέση τότε ο αγοραστής θα χάσει το δικαίωμα που μπορεί να αποκτήσει πάνω σ αυτές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει "διακατοχή". Έτσι νομίζω ότι το είπε.. ¨οτι θα μπορεί δηλαδή να έχει πρόσβαση εκεί και να κόβει ξύλα (με απιφυλαξη το τελευταίο, γιατι άκουσα πολλά σήμερα).

 

Ο αγοραστής που είναι πελάτης μου, έχει σκοπό να περιφράξει αυτές τις εκτάσεις και να τις χρησιπομοιήσει ως βοσκοτόπια.

Φαντάζομαι ότι ο συμβολαιογράφος κινείται με τη λογική του να βγάλει περισσότερα λεφτά απ τα στρέμματα που θα μεταβιβαστούν.

 

Στέκει όμως αυτό με την "διακατοχή" ;;

 

Θα μπορεί να περιφράξει με αυτό το καθεστώς.

 

Υπάρχει παρόμοια εμπειρία απο κάποιον συνάδελφο;;

Edited by marina_ste
Δημοσιεύτηκε

Οπως και να έχει, το σωστό θα ήταν να ζητήσει την πράξη χαρακτηρισμού πριν την σύνταξη του συμβολαίου.Το ότι δεν βλέπει αυτός και ο ιδιοκτήτης δασωμένο πλήρως το γήπεδο δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αποδειχθεί ολόκληρο δασικό, οπότε πως αλλιώς θα είναι καλυμμένος ο αγοραστής? Τώρα όλα τα άλλα μου ακούγονται κολπάκια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.