Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε νέα οικοδομή η μεσοτοιχία του γείτονα μπαίνει 20εκ μέσα στο οικόπεδο μου στο ισόγειο.

 

Αναγκαστικά τα τοιχεία μου θα μπούνε πιο μέσα 20εκ και στους ορόφους θα βγει προβολάκι 20εκ πάνω από την μεσοτοιχία. Κανονικά η δοκός μεταξύ τους θα έμπαινε πιο μέσα και αυτή....όμως υπάρχει ενδιάμεσα φωταγωγός - μικρού πλάτους - και καλό είναι η δοκός να  μην περνάει μέσα από αυτόν.

 

Τι κάνω ? Να βγάλω τη δοκό έξω από τα τοιχεία να ακουμπάει σε φουρούσια ?! Είναι εντελώς λάθος κατά τη γνώμη σας ? Από πλευράς αντισεισμικής λειτουργίας των τοιχείων πως το βλέπετε ? 

post-86-0-60808700-1474644677_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Πρόσφατα έβλεπα νέα οικοδομή όπου τα δοκάρια στηριζόντουσαν στις παρειές των υποστηλωμάτων και οχι στις κεφαλές τους. (πάνω δηλαδή στα υποστηλώματα).

Δεν ξέρω πως λύνεται κάτι τέτοιο και πως προσομοιώνεται. (ϊσως με προσθήκη κάποιων ροπών στρέψης), το σίγουρο είναι οτι ειχε μελετηθεί ετσι και δεν ήταν από λάθος σε ένα δύο υποστηλώματα αλλά σε όλη την περίμετρο του κτιρίου.

Προφανώς κάτι τέτοιο θα σε βοηθούσε στην περίπτωση σου....

Δημοσιεύτηκε

Θα πρότεινα να βάλεις κανονικά τη δοκό και να αλλάξεις λίγο το φωταγωγό.  

 

Η δοκός καλείται να συνδέσει τοιχία 2μ,  και -επειδή θα μαζεύονται αξιοπρεπή εντατικά μεγέθη- δε νομίζω ότι αξίζει να καταστραφεί η σωστή ζεύξη δοκού-τοιχίων για το φωταγωγό.   

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν θα το έκανα ποτέ. Το καλύτερο είναι να αλλάξεις την θέση του φωταγωγού. Όσο καλά και να προσομειωθεί, οι αβεβαιότητες που θα προκύψουν κατά την κατασκευή,δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

 

Αν πάλι επιμένεις,δες αν μπορείς να αλλάξεις την θέση των τοιχωμάτων,σε κάποιο άλλο σημείο της περιμέτρου και στην θέση αυτών να τοποθετήσεις υποστηλώματα. Δηλαδή να ανακουφίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο από τις σεισμικές εντάσεις την συγκεκριμένη δοκό,που λόγω της σεισμικής τέμνουσας που θα αναλάβουν τα τοιχεία,θα "πονέσει" αρκετά.

 

Επιπλέον νομίζω ότι η εκκεντρότητα που έχεις δώσει στην δοκό σύμφωνα με το σχήμα, είναι εκτός των κανονιστικών ορίων.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε γνώμη μου είναι να μην βγάλεις τη δοκό έξω από τα τοιχεία. Πως θα εξασφαλίσεις τη συνέχεια για να έχεις  πλαισιακή λειτουργία του φορέα? Ουσιαστικά τα τοιχεία σου θα είναι ασύνδετα μεταξύ τους και το δοκάρι μόνο βάρος θα είναι. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

 

 

Επιπλέον νομίζω ότι η εκκεντρότητα που έχεις δώσει στην δοκό σύμφωνα με το σχήμα, είναι εκτός των κανονιστικών ορίων.

Σωστός! Ο ΕΚΟΣ επιτρέπει μέγιστη εκκεντρότητα δοκού-υποστυλώματος < b/3, όπου b είναι το πλάτος του υποστυλώματος προς τη διεύθυνση της εκκεντρότητας. Στην περίπτωσή σου έχεις b=20cm --> μέγιστη επιτρεπόμενη εκκεντρότητα = 6,5cm. 

Στο σχήμα σου η εκκεντρότητα είναι 25 cm

 

edit:

Έχεις b = 25cm --> e < 8.3cm

Κι εσύ έχεις 25cm

Edited by thanasis3
Δημοσιεύτηκε

Αυτός ο σχηματισμός θα δημιουργεί:

-Μεγάλες ροπές κατά y στα τοιχία λόγω κατακόρυφης φόρτισης

-Μεγάλες ροπές στρέψης στη δοκό επίσης λόγω κατακόρυφης φόρτισης

-Ροπές στρέψης στα τοιχία υπό σεισμική διέγερση κατά χ

-Ροπές κάμψης στη δοκό στο οριζόντιο επίπεδο υπό σεισμική διέγερση κατά χ

 

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο κόμβος δοκού-υποστυλώματος θα καταφέρει λειτουργήσει σαν κόμβος, που λόγω της εκκεντρότητας το φοβάμαι...

Δημοσιεύτηκε

Για να βοηθηθείς προς την κατεύθυνση της ορθότατης προτροπής των συναδέλφων ... κοίταξε το φωταγωγό και με το μάτι του άρθρου 11.6η του ΝΟΚ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει στατικό πρόβλημα με το έκεντρο δοκάρι. Το μήκος των εκατέρωθεν υποστυλωμάτων (2,00 μ.) είναι μεγάλο και δίνει την ευχέρεια στη δοκό να συνδεθεί ικανοποιητηκά με αυτά. Να κατασκευαστει για τη δοκό ένας μανδύας πλάτους 40-45 εκ περιπου  που θα φοριέται  από πανω και θα κλείνει μέσα του τον μανδύα του υποστυλώματος.


Edited by θανος_
Δημοσιεύτηκε

Κανονικά η (πολύ) έκκεντρη δοκός δεν επιτρέπεται.

Θεωρητικά, και υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να γίνει με ειδική όπλιση του κόμβου (δεν αρκεί κοινός κλωβός). Το θέμα είναι αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, αν δύνανται τα συνεργεία, και αν πράγματι το θες...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.