Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμο ακίνητο


Recommended Posts

Θα ήθελα να με βοηθήσετε στο εξής :

Όταν έγινε η αγορά του οικοπέδου από συγγενή μου, στο ρυμοτομικό σχέδιο δεν υπήρχε ένα μη άρτιο και μη οικοδομίσιμο οικόπεδο, το οποίο είχε παραχωρηθεί κατά χρήση με συμβολαιογραφική πράξη από τον ιδιοκτήτη του στο Δημόσιο. Έτσι το εν λόγω και το όμορο οικόπεδο θεωρηθήκαν γωνιακά και πληρώσαν οι ιδιοκτήτες μεγαλύτερη αντικειμενική αξία και φόρο αντίστοιχα επειδή συνέτρεχε αυτό το στοιχείο.

Το συμβόλαιο καταρτίστηκε περίπου το ετος 1991. Το έτος 1996 (νομίζω) με αφορμή μια τροποποίηση στην ίδια περιοχή, με αίτηση (και μέσο) της κληρονόμου του αρχικού τιτλούχου επανεισήλθε στο σχέδιο το αρχικώς παραχωρηθέν στο Δημόσιο οικόπεδο. Το ακίνητο βέβαια παραμένει μη άρτιο και μη οικοδομίσιμο.

Κατατέθηκε λοιπόν αίτηση στον Δήμο έτσι ώστε να υπαχθεί στην κατηγορία των κατα παρέκκλιση οικοδομίσιμων ακινήτων.

Για να θεωρηθεί τέτοιο πρέπει να έχει πλευρά σε κοινόχρηστο μήκους 5μ και συνολικό εμβαδό 50τ.μ. Για να έχει όμως πλευρά 5μ πρέπει να μετατοπιστεί η οικοδομική γραμμή κατά 2μ προς τα έξω, μειώνοντας έτσι τα 4μ της πρασιάς.

Το θέμα είναι κατά πόσον είναι αυτό εφικτό..

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Chris_Ouz,

Ακόμα και να μπήκε εντός του Ο.Τ εφόσον είχε παραχωρηθεί στο Δημόσιο, εξακολουθεί να είναι περιουσία του Δημοσίου (βλέπε Δήμος).

Το παραβλέπουμε αυτό έως ότου μας διευκρινίσεις το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για να είναι "κατά παρέκκλιση" οικοδομήσιμο έτσι όπως κάνεις την περιγραφή σου, αφήνεις να εννοηθεί ότι δομείται με το άρθρο 27 του Ν. 2742 (άρ. 25 Ν. 1337). Οι προϋποθέσεις είναι : να έχει πρόσωπο 5μ σε κοινόχρηστο χώρο, και εντός του οικοδομήσιμου τμήματός του να εγγράφεται κάτοψη 5 Χ 10μ. Το οικοδομήσιμο τμήμα του ορίζεται από την οικοδομική γραμμή και πίσω. Εάν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις τότε ως μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο ... είναι προσκυρωτέο στα όμορα οικόπεδα. Και ως τέτοιο θα πρέπει να πετάει από τη χαρά του ο συγγενής σου.

Όχι δεν υπάρχει περίπτωση να "σπρώξει" την οικοδομική γραμμή κατά 2μ έξω ώστε να δομήσει.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε grtopo,

Παραθέτω αυτούσια τα λόγια της ενδιαφερόμενης :

"Βάσει του καταρτισθέντος συμβολαίου το έτος 1991 παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Δημόσιο, δεν μεταβιβάστηκε κατα κυριότητα. Διατυπώθηκε και επιφύλαξη ως προς την διατήρηση τυχόν δικαιωμάτων αποζημιώσεως (αν θυμάμαι καλα, γιατί δεν έχω μπροστά μου το εν λόγω συμβόλαιο). Στο άρ. 25 του Ν. 1337 στηρίζεται η απόφαση του Δήμου, στα κατά παρέκκλιση οικοδομίσιμα. Δηλαδή απ' όσο καταλαβαίνω, θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου 1337 χωρίς τη σχετική μετατόπιση, μια μετατόπιση που δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί, γιατί προσκρούει κάπου? Αν υπάρχει έρεισμα στο νόμο, θέλω να στηρίξω κι εκεί την ένστασή μου."

Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός, αλλά ασχολούμαι πολύ με τη κατασκευή και λιγότερο με τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά να που κάθε τι που παρουσιάζεται είναι και μια αφορμή να κολυμπήσω σε αυτόν τον χαμό! Πολύτιμη η βοήθεια σας!

ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Εάν μέσα στο "ψαχνό" του μη άρτιου οικοπέδου δεν εγγράφεται κάτοψη ορθογώνιου 5 Χ 10 = 50τμ, τότε είναι προσκυρωτέο στα όμορα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.