Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Στην τελευταία θέση, μεταξύ 40 χωρών, κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς την ελκυστικότητα επενδύσεων στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY).

 

Kορυφαία χώρα στον τομέα των επενδύσεων σε ΑΠΕ, βάσει της κατάταξης της ΕΥ, αναδεικνύονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Κίνα και η Ινδία. Στην πρώτη δεκάδα, ξεχωρίζουν επίσης, οι Χιλή, Βραζιλία και Μεξικό, οι οποίες σημείωσαν σημαντική βελτίωση έναντι της προηγούμενης μέτρησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναδυόμενες αγορές καταλαμβάνουν τις μισές από τις 40 θέσεις, ενώ μόλις πριν από μία δεκαετία, μόνο η Κίνα και η Ινδία μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις αναπτυγμένες αγορές, ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

 

Είναι σαφές - τονίζει η ΕΥ - ότι οι αναδυόμενες αγορές μετασχηματίζουν την ενεργειακή τους πολιτική με πρωτοφανείς ρυθμούς. Πέρυσι, για πρώτη φορά, οι επενδύσεις ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν εκείνες στις αναπτυγμένες, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική.

 

Σημειώνεται ότι για την κατάταξη των χωρών, λήφθηκαν υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:

 

- Τις μακροπρόθεσμες ανάγκες σε ενέργεια και το βαθμό στον οποίο μπορούν να καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές

- Το βαθμό στον οποίο οι ισχύουσες πολιτικές ενθαρρύνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών

- Την ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων, όπως δίκτυα, μακροχρόνιες συμβάσεις και χρηματοδότηση

- Τις προοπτικές για τις επιμέρους μορφές ΑΠΕ

- Το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, την ευκολία του επιχειρείν και τη μακροοικονομική σταθερότητα

 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Ράνια Αικατερινάρη, εταίρος της ΕΥ Ελλάδας στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, παρατήρησε τα εξής: «Δεδομένου του πολύ καλού δυναμικού ΑΠΕ στη χώρα μας, και ειδικά στην αιολική ενέργεια, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να κατατάσσεται η Ελλάδα στην τελευταία θέση. Δυστυχώς, συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν αποτρέψει ή καθυστερήσει την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όπως και τη γρήγορη υλοποίηση ώριμων έργων, αλλά και την προώθηση νέων τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ.

 

«Μεταξύ αυτών των παραγόντων βρίσκονται το θεσμικό πλαίσιο, που το τελευταίο διάστημα ήταν σε μεταβατικό στάδιο δημιουργώντας σημαντικές αβεβαιότητες (πρόσφατα ψηφίστηκε, μετά από την ολοκλήρωση μακράς διαβούλευσης, ο Ν. 4414/ 09.08.2016 για το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ), το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και πώς αυτό ρυθμίζεται στο μέλλον, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον με περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση (και υψηλό κόστος)».

 

Καταλήγοντας, η κα Αικατερινάρη σημείωσε: «Ήρθε ο καιρός να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων ΑΠΕ, ξεκινώντας από τα ώριμα έργα, και ειδικά αυτά που αφορούν αιολικά πάρκα με εξαιρετικό αιολικό δυναμικό, τα οποία ωφελούνται ακόμα από το καθεστώς των σταθερών εγγυημένων τιμών (FΙΤ), αρκεί να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο 2018. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, όπως και το θέμα της χρηματοδότησης με ταχύτερες διαδικασίες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».

 

Πηγή: http://www.naftempor...-ependuseon-ape

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Ο σύζυγός μου ασχολείται με τον επαρχιακό τύπο της Ευρυτανίας ως εκδότης και τα προηγούμενα χρόνια είχαν γραφτεί πολλά άρθρα από τοπικούς παράγοντες εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων στα ποτάμια. Τα επιχειρήματα ήταν σε γενικές γραμμές αστεία. Με αυτό το κλίμα, την ανυπαρξία σοβαρής πληροφόρησης προς τον κόσμο και φυσικά το νομικό πλαίσιο, ποιός παλαβός θα έρθει να κάνει επενδύσεις;

Δημοσιεύτηκε

Γιατί κάποιοι Κρητικοί που κυνηγούσαν με τις μαγκούρες κάποιες ανεμογεννήτριες; Στο τελευταίο αιολικό που ήμουν στη μέση του πουθενά ανεχόμασταν τον κάθε αρχαιολόγο να καθυστερεί το έργο επειδή βρέθηκαν λέει κάτι οστά και Κλάιν μαιν μπούρδες

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Δημοσιεύτηκε

Οχι να αφήσουμε κάθε λαμόγιο επιχειρηματία και ανίδεους μηχανικούς να τα κάνουν όλα π$€/% χωρίς εφαρμογή κανόνων και μελετών

 

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Δημοσιεύτηκε

Όλα με μελέτες και κανόνες πάνε να γίνουν αλλα κάποιοι προτιμάνε να βλέπουν κάτι πέτρες από την εποχή του Νώε λες και θα τους δώσουν να φάνε αυτά... Φάτε πέτρες λοιπόν και γαμοπίλαφο

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Δημοσιεύτηκε

ikaros13 Στο οτι αφορα τις μελετες, και τα off-limits, αυτα πρεπει σιγουρα να ακολουθονται για να κρατηθει τοσο χωροταξικα, περιβαλλοντικα αλλα και αρχαιολογικα. Η Ελλαδα, ειναι μια απο τις χωρες που εχει πολλα αρχαιολογικα ευρηματα. Χωρις να ξερω ομως το project που δουλεψες και τη τοποθεσια, δεν θα ηθελα να γενικευσω.

 

Απο την αλλη εχεις τον "γνησιο" Ελληναρα που δεν ου αρεσει τιποτα κοντα του, αλλα θελει να εχει ρευμα και iPhone (Ν.Ι.Μ.Β.Υ --not in my backyard syndrome). Επειδη λοιπον πριν φυγω εξω εκανα μελετες για ΑΠΕ στην Ελλαδα, ειχα την ατυχια να δω πως φερονται οι τοπικοι φορεις κ κοινωνιες, απεναντι σε επενδυτικα σχεδια που τις περισσοτερες φορες εχουν λεπτομερες μελετες, μελετες περιβαλλοντικων επιπτωσεων αλλα και μελετες mitigation of project.

 

Τις περισσοτερες φορες, το θεμα κατεληγε οτι δεν μας εδωσες λεφτα αρα θα βαλουμε μπροστα κανα NGO να πει οτι δεν μας αρεσει.

 

Περαν λοιπον των προσωπικων εμπειριων του καθενας μας που δουλευει με ΑΠΕ, ενα πιστευω ειναι αυτο που μπορουμε να συμφωνησουμε. Η Ελλαδα δεν ειχε, δεν εχει και δεν θα εχει ενεργειακο σχεδιασμο, ποτε. Γιατι κανεις ποτε δεν θελει να κανει ενα σχεδιο, τοσο χωροταξικο, οσο επενδυτικο και φορολογικο για ενεργειακα που θα εχει ισχυ 30-40 χρονια. 

Τυπικα τοσο μπροστα πρεπει να κοιτας για να πεις οτι κανεις ενεργειακη προωθηση, αναπτυξη , απεξαρτηση.

 

Παραδειγματα χωρων που εχουν κανει κατι τετοιο εινα πολλες, και τα δικα τους προβληματα μπορουν αν ειναι lessons learned που μπορουμε να αποφυγουμε. ΑΛΛΑ ουτε αυτο κανουμε.

 

Και καθε 4 χρονια εχω μια πληθωρα υπουργων, συμβουλων και "αναλυτων" που ειναι παντελως αχρηστοι (με ελαχιστες λαμπρες εξαιρεσεις πχ. βλ. Δρ. Ζερβος) και δεν θα του αφηνα να με συμβουλευσουν ουτε για το πως θα βαλω φωτια σε ενα bbq. Ακομη στην Ελλαδα συζηταμε για λιγνιτη, και δεν διανοουμαστε τουλαχιστον να κοιταξουμε σε mitigation measures γιατι κοστιζουν. Ελα ομως που εαν δεν βαλεις λεφτα δεν παιρνεις λεφτα. 

 

Δυστυχως οσα δυναμικα και να εχουμε, γιατι εχουμε αρκετα περαν απο solar, wind, δεν θα τα αξιοποιησουμε γιατι πολυ απλα δεν ξερουμε το πως. και για αυτο ας συνεχισουμε να εισαγουμε billion euros ενεργειακα προιοντα, και να πιστευουμε οτι το Αιγαιο εχει πετρελαιο που θα μας κανει πλουσιους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.