Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα εκτός σχεδίου


aggelosvallian

Recommended Posts

Καλημερα σας. Ειμαι ιδιωτης, κατοχος αγροτεμαχιου προερχομενο απο κατατμηση του 1971 και τυφλου απο τοτε, το οποιο βρισκεται εντος ΓΠΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΕΠΔ3. Αντιμετωπιζω το εξης προβλημα με την πολεοδομια Πατρας. Ενω το ΓΠΣ ΠΑΤΡΑΣ αναφερει πως << καταργουνται οι παρεκκλισεις του απο 24/5/85 ΠΔ ΦΕΚ270Δ>>... << κατα τα λοιπα τυγχανουν εφαρμογης οι διαταξεις του αρθρου 1 του απο 24/5/85 ΠΔ ΦΕΚ270Δ >> εντουτοις αρνηται την αρτιοτητα του γηπεδου μου, ζητωντας προσοψη σε κοινοχρηστο δρομο εν αντιθεση του αρθρου 1.1.α του ανωτερω ΠΔ οπου ως κριτηριο αρτιοτητας φαινεται μονο η υπαρξη γηπεδου τουλαχιστον 4 στρ. τα οποια και καλυπτω (4.277τμ). Καθε βοηθεια ευπροσδεκτη. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Link to comment
Share on other sites

Η ΥΔΟΜ Δ. Πατρέων πως ακριβώς αρνείται την αρτιότητα του γηπέδου. Έδωσε γραπτή απάντηση κατόπιν αίτησης σου με συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα?

Ο μηχανικός που συνέταξε το τοπογραφικό σου τι αναφέρει στη δήλωσή του?

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστω για την ανταποκριση. Προσκομισα το συμβολαιο, ολα τα εγγραφα που εχω απο το κτηματολογιο, και με το ΚΑΕΚ βρηκαν το γηπεδο στον υπολογιστη τους. Μου ειπαν να τους παω τοπογραφικο και να κανω αιτηση αρτιοτητας, αλλα μου ανεφεραν εκ των πρωτερων, οτι δεν βλεπουν πως μπορω να παρω αρτιοτητα λογω ελλειψης προσωπου σε κοινοχρηστο δρομο. Απο την μια το ΓΠΣ Πατρας αναφερει πως τυγχανουν εφαρμογης οι διαταξεις του αρθρου 1 του απο 24/5/85 ΠΔ, πλην των παρεκκλισεων του (ουδεποτε με αφορουσαν), απο την αλλη ζηταει προσωπο, σαν να μην υπαρχει το αρθρο 1.1.α. του εν λογω ΠΔ. Προσκομισα επισης βεβαιωση μηχανικου περι αρτιοτητας και οικοδομησιμοτητας του γηπεδου απο 8/2004, την οποια δεν αποδεχτηκαν, γιατι αναφερεται σε χρονο προγενεστερο της δημοσιευσης του ΓΠΣ Πατρας (2011). Ολα αυτα τα εκανα μονος μου για λογους οικονομιας, νομιζοντας οτι ειναι απλη η περιπτωση μου. Προφανως εχω δρομο μπροστα μου...                                                                              ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Link to comment
Share on other sites

ΠΕΠΔ 3

 

Θεσπίζεται ως κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτι−
ότητας: 6 στρ.
Κατά παρέκκλιση των προηγουμένων θεωρούνται άρ−
τια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα που κατά την ημέρα
δημοσίευσης της παρούσας απόφασης έχουν ελάχιστο
εμβαδόν 4 στρέμματα.

[σωστο]

Ειδικά για τα ξενοδοχεία η αρτιότητα ορίζεται στα 8
στρέμματα με πυκνότητα 8 κλίνες ανά στρέμμα.
Παύουν να έχουν ισχύ οι παρεκκλίσεις για την εκτός
σχεδίου δόμηση που προβλέπονται από το από 24.5.1985
π.δ/γμα (ΦΕΚ 270Δ΄)
.

[ποιές παρεκκλισεις]

Κατά τα λοιπά τυγχάνουν εφαρ−
μογής οι διατάξεις του άρθρου 1 του ανωτέρω π. δ/
γματος. 

[το αρθρο 1 λεει και για προσωπο και για παρεκκλισεις...κλπκλπ

Για να εχει βαση αυτο που  λενε, επρεπε η ρυθμιση στο ΓΠΣ να λεει

 

Κατά τα λοιπά τυγχάνουν εφαρ−
μογής οι διατάξεις του άρθρου 1   παρ.  1 του ανωτέρω π. δ/
γματος.

 

Ομως αναφερεται σε ολοκληρο το αρθρο 1, το οποιο περιλαμβανει και παρεκκλισεις

 

γριφος μεν...αληθες δε...

 

απο αυτο

https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%9F%CE%9D%CE%9D%CE%9F%CE%A11%CE%A6-9%CE%A5%CE%A5

 

και συμπληρωνω το αρθρο 1 του Δ 270/85

Κείμενο Αρθρου

1. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών και οικισμών ή εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου, που καθορίστηκαν με το από 6.10.1978 π.δ/γμα (ΦΕΚ 538/Δ) (ανωτ. αριθ. 87) όπως ισχύει τροποποιούνται ως εξής: 1. «α) Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο εικοσιπέντε (25) μέτρα.

Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου που αφορά στο ελάχιστο πρόσωπο δεν ισχύει για την ανέγερση κτιρίων των άρθρων 2 και 3, εφόσον εξυπηρετούνται από αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, καθώς και ορειβατικών καταφυγίων, η ανέγερση των οποίων επιτρέπεται και σε γήπεδα που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από μονοπάτια.»

β) Για γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκατελειμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται:

Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ.

Ελάχιστο βάθος 50 μ.

Ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ.

2. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα:

α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24.4.1977 ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.77 π.δ/τος (ΦΕΚ 133 Δ) ελάχιστο εμβαδόν 2000 τ.μ.

β) Τα γήπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος π. δ/τος έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς Εθνικές, Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:

αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12.11.1962 ημέρα δημοσίευσης του από 24.10.62 β. δ/τος (ΦΕΚ 142 Α').

Ελάχιστο πρόσωπο: 10 μέτρα

Ελάχιστο βάθος 15 μέτρα

Ελάχιστο εμβαδόν 750 τ.μ.

ββ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 12.9.1964 ημέρα δημοσίευσής του από 21.7.1964 β.δ/τος (ΦΕΚ 141/Δ).

Ελάχιστο πρόσωπο: 20 μέτρα

Ελάχιστο βάθος 35 μέτρα

Ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ.

γγ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 17.10.1978 ημέρα δημοσίευσής του από 6.10.75 π. δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ).

Ελάχιστο πρόσωπο 25 μέτρα

Ελάχιστο βάθος 40 μέτρα

Ελάχιστο εμβαδόν 2000 τ.μ.

δδ) Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από τη 17.10.1978 ημέρα δημοσίευσης του από 6.10.1978 π. δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ) μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος π. δ/τος ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η διατύπωση του ΓΠΣ είναι δυσνόητη ενώ θα μπορούσε να ήταν απλή.

Ως γνωστό κάθε ΓΠΣ εξωαστικού χώρου ή ΣΧΟΟΑΠ καταργεί τις παρεκκλίσεις αρτιότητας που αφορούν γήπεδα επιφάνειας μικρότερης των 4.000 τμ με πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό (πχ. επαρχιακή, δημοτική κλπ) και θεσπίζει αρτιότητα στον κανόνα τουλάχιστον 4.000 τμ ή μεγαλύτερη, ενώ αφήνει την παρέκκλιση αρτιότητας για τα γήπεδα που κατά την ισχύ των ΓΠΣ είχαν 4.000 τ.μ.

Η διατύπωση που κάνει το ΓΠΣ του Δ. Πατρέων  "Κατά τα λοιπά τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 1 του ανωτέρω π. δ/γματος".

Βάσει λοιπόν του ΠΔ 24-5-85 (προ ισχύος Ν. 3212/03 που αυτός ορίζει για τα προκύπτοντα μετά την 31-12-2003 απαίτηση προσώπου 25 μ όταν ο δρόμος δεν είναι εθνικός, επαρχιακός ή δημοτικός) η αρτιότητα ήταν 4.000 ανεξαρτήτως προσώπου. 

Όταν θεσπίζονται αυστηρότερα όρια (ακόμη και στα ΓΠΣ ρυμοτομικών σχεδίων) ο νομοθέτης κάνει πρόβλεψη και αφήνει τα προηγούμενα όρια ως παρέκκλιση. Άρα η άποψη της πολεοδομίας δεν συνάδει με το πνεύμα αλλά και με το γράμμα του νόμου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι παρεκκλισεις προφανως ειναι στην παραγραφο 2 του αρθρου 1 του πδ 270 Δ, τις οποιες εχει παυσει το ΓΠΣ. Αρα μαλλον ισχυουν οι αλλες παραγραφοι του αρθρου 1, στις οποιες ανηκει  και η παρ. 1α.  Να αναφερω οτι η τροποποιηση που εφερε ο ν. 3212/2003 δεν αφορα τα υφισταμενα (πριν το 2003) γηπεδα, οπως το δικο μου που ειναι του 1971 , βασει της παραγ.3 του αρθρου 23 του ν.3212/2003. Αυτη την αποψη εχω διαβασει πολλες φορες στο φορουμ σας, οπου για τα γηπεδα πριν το 2003 δεν ισχυει η υποχρεωση προσωπου και εχουν τον κανονα μονο απο τα 4 στρ.  Αρα η παρ. 1α του ΠΔ270Δ δεν ισχυει τροποποιημενη (με τη προσθηκη προσωπου) για το δικο μου γηπεδο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι η "παραγραφος" που ισχυει ή δεν ισχυει.....ειναι το αρθρο....

 

και ειναι που συμφωνα με το ΓΠΣ

 

Παύουν να έχουν ισχύ οι παρεκκλίσεις για την εκτός
σχεδίου δόμηση που προβλέπονται από το από 24.5.1985
π.δ/γμα (ΦΕΚ 270Δ΄).

 

 το οποιο,  στο συνολο του,   εχει παρα πολλες παρεκκλισεις

 

πλην επισης, το ΓΠΣ οριζει οτι

 

Κατά τα λοιπά τυγχάνουν εφαρ−
μογής οι διατάξεις του άρθρου 1 του ανωτέρω π. δ/γματος.

 

 

 

Επομενως, ανεξαρτητα της "ανεπιτυχους"  διατυπωσης του νομοθετη,

η αληθης εννοια, οπως προκυπτει αναντιρρητα απο τις σχετικες διαταξεις ειναι οτι,.

 

α] καταργησε μεν τις παρεκκκλίσεις του Δ 270

 

αλλα β] Διατηρησε ολο το αρθρο 1  του Δ 270, μαζι με τις παρεκκλισεις που περιλαμβανονται σε αυτο.

 

Διοτι, εάν  δεν ηθελε να εφαρμοσθουν οι επομενες παραγραφοι του αρθρου 1 θα εγραφε

 

Κατά τα λοιπά τυγχάνουν εφαρ−
μογής οι διατάξεις του άρθρου 1  παρ.  1, του ανωτέρω π. δ/
γματος.

 

Αφου δεν το γραφει, ισχυει  ολοκληρο το αρθρο  1 του Δ270.

 

καλη συνεχεια με τους "αρχοντες"  εκει κατω... :mrgreen: :mrgreen:

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το μπερδεμα δλδ ειναι με τις παρεκκλισεις, οπου απο την μια παυουν να εχουν ισχυ , αλλα απο την αλλη, μαλλον επανερχονται αφου αναφερει πως κατα τα λοιπα τυγχανουν εφαρμογης οι διαταξεις του αρθρου 1 (μεσα στο οποιο υπαρχουν και οι παρεκκλισεις). Οι παρεκκλισεις αυτες εχουν σχεση με την περιπτωση μου? Πιστευω πως πρεπει να εστιασω αποκλειστικα και μονο στο αρθρο 1.1.α του απο 24/5/85 ΠΔ, το οποιο μου εδινε κατα κανονα αρτιοτητα, βαση του εμβαδου του γηπεδου μου, η οποια παρεμεινε και μετα την υποχρεωση προσωπου που εφερε ο 3212/2003, αφου το γηπεδο μου προυπηρχε της δημοσιευσης του (3212). Επισης, το ιδιο το ΓΠΣ Πατρας αναφερει πως < κατα παρεκκλιση των προηγουμενων θεωρουνται αρτια και οικοδομησιμα τα γηπεδα που κατα την ημερα δημοσιευσης της παρουσης αποφασης εχουν ελαχιστο εμβαδον 4 στρεμματα.>. Αρα το ΓΠΣ δημιουργησε μια νεα παρεκκλιση, αυτη των 4 στρεμματων η οποια λογικα με καλυπτει, και δεν εχει καμια σχεση με τις παρεκκλισεις του αρθ. 1 του ΠΔ, που τη μια φευγουν και την αλλη επανερχονται. Το βλεπω πολυ απλοικα ?  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 

Link to comment
Share on other sites

Η δική μας γνώμη με τα δεδομένα που μας παραθέτεις είναι ότι το γήπεδο της ιδιοκτησίας σου είναι άρτιο. Από κει και πέρα οπωσδήποτε σε μηχανικό της περιοχής σου, ο οποίος θα σου εκπονήσει τοπογραφικό ελέγχοντας και υπογράφοντας φυσικά για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του.

Link to comment
Share on other sites

Βασικό είναι να αποδείξεις με συμβόλαια κλπ ότι ο "χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου" είναι προ του 2003. Το τι εννοείται χρόνος δημιουργίας δεν είναι εύκολο να απαντηθεί και υπάρχει αρκετή νομολογία πάνω σε αυτό. Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη μόνος σου και μην εμπιστεύσαι προφορικές απαντήσεις μηχανικών της πολεοδομίας χωρίς να έχουν κάτι χειροπιαστό στα χέρια τους. 

Κάνε ένα τοπογραφικό με ένα τοπογράφο μηχανικό και καταθέστε το στην ΥΔΟΜ με αίτημα "βεβαίωση όρων δόμησης". Ο μηχανικός δε, από μόνος του θα σου πει με ακρίβεια αν είναι ή όχι άρτιο & οικοδομήσιμο. Βασικό να του προσκομίσεις όλα τα στοιχεία που έχεις (συμβόλαια, πιθανές παλιές βεβαιώσεις κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.