GeorgeS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28 , 2009 Καλά τα λες Chihor. Είναι γεγονός ότι οι λαμπτήρες οικονομίας για οικιακή χρήση κυρίως (βιδωτοί λαμπτήρες) βγάζουν έναν πιο ψυχρό φωτισμό (αυτό που σαν αίσθηση λες λευκό). Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η θερμοκρασία χρώματος ενός λαμπτήρα πυράκτωσης είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του φθορίου τουλάχιστον στις μέσης κατηγορίας λαμπτήρες καθότι πρόσφατα και οι τελευταίο βγαίνουν σε διάφορες θερμοκρασίες χρώματος. Παράδειγμα, λαμπτήρας θερμοκρασίας χρώματος 2000 Κ (Kelvin) βγάζει ένα πολύ ζεστό χρώμα που προσομοιάζει σαν αυτό που βγάζει ένα κερί (φωτιά) σε πολύ μεγαλύτερη ένταση. Αντιθέτως, λαμπτήρας με θερμοκρασία χρώματος 4500K βγάζει ένα πιο λευκό και ψυχρό φως. Στα γραφεία, οι κλασσικοί λαμπτήρες φθορισμού που έχουμε (φωτιστικά σώματα 60χ60 ή και PL) είναι γύρω στους 4000Κ. Λευκό φως γραφείου ή αλλιώς daylight (o Θεός να το κάνει ...). Ενδεικτικά και μόνο σας λέω ότι σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησα σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο η ψυχολογική επίδραση του φωτός έχει αξιοποιηθεί και επιχειρηματικά. Γνωστές αλυσίδες "γρήγορου φαγητού" επιλέξανε - κυρίως έξω αλλά και εν Ελλάδι - τη χρήση λαμπτήρων υψηλής φωτεινής ροής και ψυχρού φωτισμού ώστε οι πελάτες να μην κάθονται με τις ώρες αλλά να τρώνε γρήγορα και να φεύγουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εστιατόρια έχουν έναν πιο ζεστό φωτισμό αλλά τα "εστιατόρια" fast food έναν έντονο και συνήθως λευκό (ψυχρό) φωτισμό ο οποίος κουράζει και κάνει τον πελάτη να φύγει νωρίτερα.
electrical_salonika Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2009 πυρακτωσεως και πάλι πυρακτώσεως...έχουν πολυ ωραίο και ξεκούραστο φωτισμό.. εχω εναν 200watt με dimmer που έχω φτιάξει και το βάζω σε λιγα βαττ και βγάζει πολυ ωραίο φως.
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2009 Και όχι μόνο. Θεωρητικά έχει και από τις καλύτερες χρωματικές αποδόσεις. Δηλ. δεν "παραμορφώνει" τα φυσικά χρώματα. Ειδικά για σπίτια συμφωνώ και εγώ ότι είναι ξεκούραστος και πιο "ζεστός". Τώρα βέβαια, σε κανά πορτατίφ που το χρώμα το καθορίζει το κέλυφος του (βαμμένο γυαλί, μπεζ ύφασμα κλπ) μπορεί κανείς να βάλει και οικονομίας με τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα στην αίσθηση του χρώματος.
CostasV Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2009 πυρακτωσεως και πάλι πυρακτώσεως...έχουν πολυ ωραίο και ξεκούραστο φωτισμό.. εχω εναν 200watt με dimmer που έχω φτιάξει και το βάζω σε λιγα βαττ και βγάζει πολυ ωραίο φως. Είμαι σίγουρος ότι βγάζει ωραίο φως διότι το dimmer το έφτιαξες ο ίδιος σου . Όχι, παίζουμε
Sdimis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Εάν θέλετε φως "ημέρας", θα βάλετε λαμπτήρες στους 5400Κ, μικρότερη θερμοκρασία = ψυχρό φως, μεγαλύτερη πιο θερμό
CostasV Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Εχω την εντύπωση ότι το φως από κερί (που είναι ζεστό φως) είναι χαμηλής θερμοκρασίας (περίπου 1500-1800 deg K) , ενώ το φως ημέρας (που είναι ψυχρό φως) είναι υψηλής θερμοκρασίας (5400 deg K). Κάνω λάθος;
stayros Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Georges έχεις δίκιο. Το "ψυχρότερο" φως είναι της μεγαλύτερης θερμοκρασίας.
nena Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Ορθοί οι προβληματισμοί και πολύ ενδιαφέρον θέμα. Και εγώ έχω αλλάξει τους λαμπτήρες μου θεωρώντας χρέος μου την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Μια μέρα όμως συνέβη ένα μικρό ατύχημα και έκπληκτη διαπίστωσα τη μικρή ποσότητα υδραργύρου να χύνεται στο πάτωμα του σαλονιού. Φυσικά και δεν γνώριζα τι περιείχε ο λαμπτήρας όταν τον αγόρασα, ούτε υπήρχαν σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν όταν μας ζητούν από τη μια μεριά να αποσύρουμε τα παλιά θερμόμετρα υδραργύρου ως επικίνδυνα, από την άλλη μας προτρέπουν να αγοράσουμε όλοι αυτούς του λαμπτήρες. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που έρχεται πάλι στο προσκήνιο είναι η σήμανση των προϊόντων. Κατά πόσο είναι “φιλικά προς το περιβάλλον” τα προϊόντα που καταναλώνουμε; Γιατί δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος μέτρησης της “φιλικότητας”; Πώς είναι δυνατό να μας πλασάρουν κάποια προϊόντα ως περιβαλλοντικά λόγω μιας ιδιότητάς τους πχ. χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και να κλείνουμε τα μάτια στους υπόλοιπους κινδύνους; Βέβαια στην Ελλάδα δεν έχουμε λύσει με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ακόμα βασικά θέματα, όπως εάν μια σήραγγα θεωρείται περιβαλλοντικό έργο, ή εάν η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη κτλ. Ωστόσο το πρόβλημα την έλλειψης περιβαλλοντικής σήμανσης των προϊόντων δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο.
CostasV Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2009 Η ποσότητα του υδραργύρου που υπάρχει στις λάμπες εοικονομίας δεν ξεπερνά τα 5-10 mg , και συνήθως είναι μέχρι 2-3 mg http://www.sylvania.com/content/display.scfx?id=003690938 Είσαι σίγουρη ότι αυτό που παρατήρησες ήταν υδράργυρος; Θυμάσαι τύπο/μάρκα λάμπας; Εχεις άλλη ίδια λάμπα με αυτή που έσπασε; H ποσότητα του υδραργύρου που υπάρχει στα θερμόμετρα υδραργύρου είναι περίπου 1 gr. To ότι ζητούν να αποσύρουμε τα παλιά θερμόμετρα, δεν κάνει επικίνδυνες τις λάμπες οικονομίας.
electrical_salonika Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2009 Είμαι σίγουρος ότι βγάζει ωραίο φως διότι το dimmer το έφτιαξες ο ίδιος σου . Όχι, παίζουμε το dimmer αυτό είναι μια κατασκευή που ήταν δημοσιευμένη στο παλιο περιοδικό ηλεκτρονικες επιλογες που είχε κατασκευες. δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο στη κατασκευή απαιτεί ενα triac, ένα diac και μερικά ακόμα εξρτήματα (αντιστάσεις, πυκνωτες, αντιπαρασιτικό πηνίο, τρίμμερ). με ψύκτρα στο triac ελέγχει φορτίο μέχρι 1kw. το φορτώνω εδώ για όποιον θέλει να το κατασκευάσει. το τυπωμένο το έχω σχεδιάσει στο eagle. με ένα τέτοιo dimmer ελέγχω και την θερμοκρασία ενός κολητηριού 60watt dimmer1KWmax.zip
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα