Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Παιδιά έχω ένα θέμα.. Έχω δύο διαμερίσματα με τον ίδιο ηλιακό. Το κύριο διαμέρισμα έχει τριφασική παροχή. Το άλλο διαμέρισμα τροφοδοτείται μέσω ενός υποπίνακα (δεν έχει ανεξάρτητη παροχή) μονοφασικού.. Ή γραμμή του ηλιακού ξεκινά από τον κεντρικό πίνακα από την ασφάλεια και ή καλωδίωση διέρχεται και μέσα από τον υποπίνακα χωρίς να έχει κάποιο άλλο διακοπτικό ή ασφαλιστικό υλικό.

 

Εγώ θέλω να ελέγχω τον ηλιακό και από τους δύο πίνακες. Όποιος ανοίξει μπορεί και να κλείσει.

 

Σκέφτηκα να διακόψω την γραμμή στον υποπίνακα, να προσθέσω διακόπτη για να μπορώ να απομονώσω και να βάλω και έξτρα διακόπτη και παροχή από τον υποπίνακα. Έτσι θα μπορώ από τον υποπίνακα πρώτα να διακόπτω κάθε άλλη παροχή και μετά να μπορώ να τον ανοίξω από εκεί.. αντίστροφα όταν κλείνω θα ανοίγω τον διακόπτη ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και από τον κύριο πίνακα. Φυσικά για ασφάλεια θα φροντίσω να είναι ολα πάνω στην ίδια φάση. Ρελέ διαρροής έχει ο κεντρικός πίνακας που καλύπτει όλη την εγκατάσταση.

 

Σαν λύση για να αποφεύγω τα ρελέ πως είναι; Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει;

Edited by ata
Δημοσιεύτηκε

Το έχω δει αλλά ήθελα να αποφύγω το ρελέ.. Είναι δύσκολο να περάσω νεα καλωδίωση από τον κάτω πίνακα στον υποπίνακα

Δημοσιεύτηκε (edited)

http://www.kiriakos.gr/-Wireless-Button-Receiver-Schneider.html

δεν εχω κατι υποψιν μου να το κανεισ χωρισ εξτρα καλωδιωση....

αν καποιοσ συναδελφοσ εχει χρησημοποιησει κατι τετοιο ας μας πει να μαθουμε και εμεισ

Edited by georgio_g
Δημοσιεύτηκε

Βαζεις το ρελε ισχυος του θερμοσιφωνα οπου σε βολευει.

 

Το πηνιο του ρελε το τροφοδοτεις απο ενα τηλεχειριζομενο διακοπτη (σαν αυτους που χρησιμοποιουν στους συναγερμους, τηλεχειριζομενες πορτες κλπ.)

 

Δινεις και απο ενα τηλεχειριστηριο στον καθενα, και τελος.

 

Καλυτερη λυση με δυο τηλεχειριζομενους διακοπτες, που συνδεονται παραλληλα.

Δημοσιεύτηκε

Αν εχω καταλαβει καλα ετσι οπως το περιγραφεις ,θα χρειαστείς εναν διακοπτη διπολικο 40Α 1-0-2 .αυτος εχει δυο εισοδους(ανα πολο) οπου στην μια θα βαλετε το ενα διαμερισμα,στην αλλη το δικο σας και εξοδο θα εχει τον θερμοσιφωνα.απαραιτητη προυποθεση οταν δεν το λειτουργεις ειναι να το ξαναγυρισεις παλι στην αλλη θεση ωστε να μπορει να τον λειτουργησει ο αλλος οποτε χρειαστεί.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν θα μπω στη λογική εάν επιτρέπεται να γίνει κάτι τέτοιο ή εάν είναι ασφαλές επίσης.

 

Από καθαρά τεχνική άποψη θα έλεγα ότι αρκεί μια συνδεσμολογία aller-retour με μια ενδεικτική λυχνία λειτουργίας σε κάθε πίνακα για να γνωρίζουν σε κάθε διαμέρισμα εάν ο θερμοσίφωνας είναι αναμμένος. Οι δύο διακόπτες πρέπει να είναι DPDT για να κόβουν και τον ουδέτερο όταν έχουμε κατάσταση OFF. Εννοείται ότι το διακοπτικό υλικό, καλώδια κλπ πρέπει να είναι κατάλληλης αντοχής κλπ.

 

Δέν το συνιστώ πάντως για πολλούς και διάφορους λόγους.

Edited by CybEng
Δημοσιεύτηκε

το ποιο σωστο κ ευκολο ειναι το καστανιας .. με μια μονο εντολη η φασης η ουδετερου παιζεις απο οπου θες .. αν δεν εχεις καθολου εφεδρεια καλοδια τοτε υπαρχουν και ρελε ραγας ασυρματα .. περνουν μονο ταση και το μπουτον και το ρελε κ αυτο ειναι ολο..

  • 4 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

εγώ σκέφτομαι να το κάνω χρησιμοποιώντας έναν μεταγωγικό διακόπτη δύο θέσεων σε κάθε πίνακα και συνδεσμολογία alle retour.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.