Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί έδωσαν 320 εκατ. ευρώ για τον ΑΔΜΗΕ οι Κινέζοι


basgoud

Recommended Posts

Μετά το λιμάνι του Πειραιά, τα κινεζικά κεφάλαια μπαίνουν και στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ.

 

Έναντι 320 εκατ. ευρώ, η κινεζική εταιρεία State Grid φαίνεται να αποκτά το 24% του ΑΔΜΗΕ, προσφέροντας υψηλότερο τίμημα από εκείνο της ιταλικής TERNA, του έτερου διεκδικητή, δίχως ωστόσο αυτό να γίνει γνωστό.

 

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου συγκαλείται το διοικητικό της συμβούλιο, προκειμένου να λάβει απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ την οριστική απόφαση θα λάβει η γενική συνέλευση της εταιρείας στις 24 Νοεμβρίου.

 

Αποκτώντας το 24% οι Κινέζοι της State Grid, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, με 1,1 δισ. πελάτες, 1,9 εκατ. εργαζόμενους και 330 δισ. δολάρια τζίρο, αποκτά πάτημα και στην Ελλάδα, έπειτα από εκείνες που έχει σε Πορτογαλία και Ιταλία.

 

Στο ερώτημα γιατί έδωσαν 320 εκατ. ευρώ οι Κινέζοι, η απάντηση είναι ότι είδαν ευκαιρίες επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με βάση την Ελλάδα.

 

Το κυριότερο όμως κίνητρο για τους Κινέζους είναι το γεγονός ότι η ενεργειακή ένωση της Ε.Ε. βρίσκεται προ των πυλών, τα έξυπνα δίκτυα και οι διασυνδέσεις θα είναι σε μερικά χρόνια ο κανόνας και στην περιοχή μας, και άρα ο χώρος της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές.

 

Διασυνδέσεις με κινεζικά προϊόντα

 

Πόσο μάλλον όταν οι Κινέζοι διαβλέπουν διαφόρων ειδών άλλες συνέργιες με κινεζικές εταιρείες που μπορεί να προκύψουν. Είναι πολύ πιθανό για παράδειγμα, οι επενδύσεις διασυνδέσεων που προβλέπονται στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ να γίνουν με προϊόντα κινεζικής προέλευσης, ανοίγοντας νέες δουλειές στην Ελλάδα διόλου ευκαταφρόνητης αξίας.

Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι έχουν βάλει πόδι στην Ευρώπη ήδη από το 2012. Τότε απέκτησαν το 25% της εταιρείας REN που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας, ενώ είναι και μέτοχοι στο ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, που μετέχει εμμέσως στην ιταλική TERNA.

 

Τα επόμενα βήματα και η αριθμητική της ΔΕΗ

 

Στο δια ταύτα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του μοντέλου Σκουρλέτη στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την ολοκλήρωση της απόσχισης του από τη ΔΕΗ σε τρία στάδια με την εξής σειρά:

 

Πρώτον, πώληση του 24% στη State Grid.

 

Δεύτερον, πώληση του υπόλοιπου 25% στο Δημόσιο (σσ: στην εταιρεία που έχει ήδη συσταθεί, την Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ ή ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ)

Τρίτον, μεταβίβαση του υπόλοιπου 51% σε εταιρεία holding η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Στην holding, το 26% θα ελέγχεται από το Δημόσιο, και το 25% από τους τωρινούς μετόχους της ΔΕΗ.

 

Στο «τέλος της ημέρας», δηλαδή στις αρχές του 2017, οπότε και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες, το Δημόσιο θα ελέγχει συνολικά το 51% του ΑΔΜΗΕ (25% μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και 26% μέσω της εταιρείας holding).

Στο πεδίο της αριθμητικής, εφόσον το 24% του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται σε 320 εκατ. ευρώ, τότε η συνολική αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 1,33 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι για το υπόλοιπο 25% του ΑΔΜΗΕ που θα πουλήσει η ΔΕΗ στο Δημόσιο (σσ: στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), προκύπτει τίμημα 323 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ωστόσο πιθανώς να μην αφορά μόνο ρευστό, παρά να συμψηφιστεί με υπάρχοντα χρέη της ΔΕΗ προς το ελληνικό Δημόσιο. Όσο όμως για το υπόλοιπο 51% του ΑΔΜΗΕ που θα μεταβιβασθεί στην εταιρεία holding, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να βάλει στο ταμείο της ούτε ευρώ.

 

Ποσό 830 εκατ. ευρώ

 

Στη ΔΕΗ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς τα 320 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 323 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από τη μεταβίβαση του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, συνιστούν μια γερή ανάσα στα οικονομικά της.

 

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς τα 100 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η επιχείρηση ως προκαταβολή από τη συμφωνία με το Αλουμίνιο, τα 94 εκατ. ευρώ που της δίνει ο ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου, όπως αποφασίστηκε από τη πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, τότε αθροίζεται ένα ποσό πάνω από 830 εκατ. ευρώ. Το θέμα βέβαια είναι πότε ακριβώς θα μπούν τα παραπάνω χρήματα στα ταμεία της, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 η επιχείρηση καλείται να αναχρηματοδοτήσει σημαντικές λήξεις δανείων και ομολόγων.

 

Γιατί δεν κατέβηκαν οι Γάλλοι

 

Ακόμα υψηλότερη φυσικά πλειοδοσία για τον ΑΔΜΗΕ θα προέκυπτε αν κατέθετε προσφορά και η γαλλική RTE, η απουσία της ωστόσο ήταν αναμενόμενη, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα προέκυπτε εμπλοκή με τις Βρυξέλλες αν κατέβαινε στο διαγωνισμό.

 

Αφενός επειδή η RTE όντας 100% θυγατρική της γαλλικής EDF εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο διαχωρισμού (ΙΤΟ) που η Κομισιόν θεώρησε ότι δεν εξασφαλίζει συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ζητώντας την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Αφετέρου επειδή η EDF ελέγχει την ιταλική Edison που με τη σειρά της συμμετέχει μετοχικά στην εταιρεία Elpedison η οποία έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά και ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ.

 

Αξιωματούχος της γαλλικής εταιρείας είχε δηλώσει στο Reuters πως η RTE είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για τον ΑΔΗΜΕ με επιστολή, προσθέτοντας πως υπήρχαν μια σειρά από αβεβαιότητες. Τέτοια όπως είχε πει, ήταν για τους Γάλλους το νομικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ και η πιθανότητα να μην παραμείνει ανεξάρτητος διαχειριστής, ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της RTE.

 

Πηγή: http://www.liberal.g...-ekat-euro.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ποσα ακομα θα κανουν για να σωθουν οι συνδικαλιστες ??

 

Δηλαδη πραγματικα ειναι σοβαροι (?), πουλανε το δικτυο , το δικτυο το μονο κομματι που σου επιτρεπει σταθερη εισροη χρηματων, και ειναι κατι που ΜΟΝΟ το κρατος μπορει να δημιουργει κ να συντηρει σαν επενδυση. 

 

Ετσι λοιπον με την διαχειριση δικτυου σε χερια ιδιωτων, θα καταληξουμε σαν την Καλιφορνια , αντε με τις υγειες μας .

 

Ειναι για γελια, δεν υπαρχει σωτηρια 

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

γιατι εχουν περίσσεμα δολαρίων και θελουν να τα ξεφορτωθούν .. ετσι και αλλιως ειναι παλιοχαρτο ... ας παρουν κατι που ποσο ποια να χασει την αξια του ;; χαρτια δινουν χωρις αντικρισμα και αγοραζουν υπεραξια που και αυτη ομως δεν μπορει να ειναι δεδομενη ... ισως απο την αλλη με την έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινητων αυτα μπορει να παίξουν τον ρολο που παιζουν τωρα οι πετρελαιοαγωγοι ... για φανταστείτε να φτιαξουν οι αραβες πυρηνικά εργοστασια και μεσο ελλαδας να εξαγουν ρευμα στην οικολογικη ευρωπη ;;; 

Link to comment
Share on other sites

σε σεισμογενη περιοχη να βαλεις πυρηνικα (?) και ειδικα στην Ελλαδα με τους συνδικαλιστες ...χειροτερα απο chernobyl 

Link to comment
Share on other sites

Ούτε οικολογικές ευρώπες και πυρηνικά στις αραβίες ούτε έξυπνα δίκτυα και πράσινα άλογα. Η κυβέρνηση έκανε οτι υπαγόρευε το μνημόνιο για πωλήσεις και ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και περιουσίας. Το τι θα απογίνουν αυτά μετά τις πωλήσεις δεν ενδιαφέρει τους πολιτικούς.

Link to comment
Share on other sites

Αντι του ΑΔΜΗΕ πρεπει να εχει πουληθει κομματι της ΔΕΗ, οποιος λογικος συμβουλος εκει μεσα, γιατι αμφιβαλλω εαν ο οποιοσδηποτε υπουργος εχει κατ'ελαχιστα την τεχνικο-οικονομικη γνωση να καταλαβει για τι μιλαμε. 

 

Αλλα απο οσο φαινεται οι ανεγκεφαλοι, συνδικαλιστες, βυσματιουχοι, συμβουλοι τυπου Καρανικα παιρνουν τις αποφασεις. Ενα λεω Καλιφορνια αρχες του 2000, ας κοιταξουν να take lesson learned απο την πωληση του διαχειριστη κ συστηματος μεταφορας. 

 

Η ΔΕΗ δεν ειναι ουτε κατα διανοια τοσο στρατηγικη οσο ο ΑΔΜΗΕ και το συστημα μεταφορας (!!!!), 

 

Οσο για τις προκλησεις αναβαθμισης του συστηματος, δεν ειδα το Ελληνικο κρατος να ακολουθουν την ταση για ενεργειακη ενωση, αντιθετως κατι σπασμωδικες κινησεις παρατηρω (βλ. διασυνδεση Κρητης με Πελοποννησο ή αμφισβητηση φορο ανθρακα).

 

Για ακομα μια φορα αποδικνυεται οτι στην Ελλαδα, δεν εχουμε, δεν ειχαμε και δεν θα εχουμε ενεργειακη πολιτικη

Link to comment
Share on other sites

Στο δευτερο μνημονιο η απαιτηση ηταν να πουληθει η ΔΕΗ ως ειχε δηλ μαζι με τον ΑΔΜΗΕ

Αυτο που εγινε τωρα ειναι να κρατηθει στο μειοψηφικο κομματι ο ιδιωτης αντι να παρει ολα τα δικτυα οπως παει να γινει με τον ΔΕΣΦΑ και ελπιζουμε να μην γινει

Link to comment
Share on other sites

καλα ok, περαν της κομματικης γραμμης, καμια προταση εχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακη πολιτικη της ΔΕΗ ? η θα συνεχισετε να ζητατε να μην πληρωνει η ΔΕΗ φορο ανθρακα ? καμια ενεργειακη πολιτικη εχετε να προτεινεται , με νουμερα, με σχεδιο, με βαθος 20ετιας?\

 

Η μηπως περιμενετε το Φ.Α απο Ρωσια, και τα πετρελαια να μας σωσουν? Ποιο ειναι το μειγμα που εχει να προτεινει το τωρινο Υπουργειο? ποια βηματα θα κανει, ποιες ειναι οι τεχνολογιες που θα υπστηριξει, τι θα κανει στα νησια ?

 

Η διαφορα ειναι οτι πολυ μηχανικοι δεν κολλαμε στο τι λεει η κομματικη γραμμη, αλλα τι προτεινετε (?)...αυτα που λετε σε καμια πλατεια να τα πειτε οχι σε τεχνικο φορουμ , χωρις μια προταση.

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.