andrgkar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2016 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2016 (edited) Καλησπέρα!Έχω πραγματοποιήσει κάποιες συγκρίσεις συντεταγμένων μεταξύ 2 μεθόδων, RTK-ταχυμετρία.Το ανησυχητικό και αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι ότι ενώ κατά Χ υπάρχουν μεγάλες διαφορές (μέχρι και 10 εκ.), κατά Y οι διαφορές είναι αισθητά μικρότερες. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό?Παραθέτω και κάποια στατιστικά στοιχεία.. ΔΧ min (μ.) 0,0001 ΔΧ max (μ.) 0,0991 ΔΧ μ.ο (μ.) 0,0382 ΔΧ διακύμανση (μ.) 0,0010 ΔΧ τυπική απόκλιση (μ.) 0,0320 ΔΥ min (μ.) 0,0003 ΔΥ max (μ.) 0,0306 ΔΥ μ.ο (μ.) 0,0092 ΔΥ διακύμανση (μ.) 0,0000 ΔΥ τυπική απόκλιση (μ.) 0,0070 Edited Νοέμβριος 16 , 2016 by andrgkar
ntanos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2016 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16 , 2016 Όταν κάποιος αποτυπώνει ένα σημείο με γεωδαιτικό σταθμό, οι συντεταγμένες του προκύπτουν μέσω της τριγωνομετρίας και αναλόγως της μετρημένης απόστασης και γωνίας. Λόγω του ότι το σφάλμα μέτρησης του EDM είναι σχετικά σταθερό (με αμελητέα αύξηση κάποια ppm, ειδικά για τις συνήθεις αποστάσεις), όσο αυξάνεται η απόσταση συμβαίνουν χοντρικά τα εξής: - Το γραμμικό σφάλμα μένει περίπου σταθερό, της τάξης κάποιων χιλιοστών έως 1-2cm για μεγάλες αποστάσεις - Το γωνιακό σφάλμα μεταφράζεται σε όλο και μεγαλύτερο γραμμικό (κατά πλάτος του άξονα της μέτρησης) σφάλμα όσο μεγαλώνει η απόσταση μέτρησης. Για περισσότερα δες στα ΜΕΤ περί ελλείψεων σφάλματος. Επομένως, η διαφορά που προκύπτει σε Χ και Υ πιθανώς να οφείλεται σε κάτι τέτοιο. Σφάλμα κέντρωσης κατακορύφωσης κλπ, αν και υπαρκτά, δεν οδηγούν σε αυτή τη διαφοροποίηση μεταξύ Χ και Υ συντεταγμένων. Αν κάποιος σκεφτεί κάτι άλλο που μπορεί να μου διαφεύγει ας γράψει!
ntanos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17 , 2016 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17 , 2016 Υ.Γ. Θα ήθελα να μου περιγράψεις λίγο παραπάνω την μεθοδολογία που ακολούθησες: - Πώς μέτρησες με RTK? Με κάποιο δίκτυο σταθμών αναφοράς? (HEPOS METRICA κλπ) ή έβαλες ζεύγος base - rover σε στάση γνωστών συντεταγμένων? - Κατά την ταχυμετρία, πως εξάρτησες την αποτύπωση? Είχες στάσεις μετρημένες με HEPOS κλπ? Με το ίδιο ζεύγος base-rover? Ή έκανες καμιά οπισθοτομία από γνωστά τριγωνομετρικά? Ξαναδιάβασα την ανάρτησή σου και είδα πως απάντησα χωρίς να έχω πλήρη εικόνα.. Ρωτάω για να αποκλίσω ότι οι διαφορές που βρήκες οφείλονται σε κάποιο διαφορετικό σύστημα αναφοράς μεταξύ των δύο μεθόδων (πχ HEPOS versus τοπικό τριγωνομετρικό δίκτυο).
topoenv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17 , 2016 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17 , 2016 Μήπως τα μετρημένα μήκη με Total Station δεν τα ανήγαγες στο ΕΓΣΑ 87 με τον κατάλληλο συντελεστή κλίμακας; (εφόσον μέτρησες RTK στο ΕΓΣΑ βέβαια).
andrgkar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23 , 2016 (edited) Υ.Γ. Θα ήθελα να μου περιγράψεις λίγο παραπάνω την μεθοδολογία που ακολούθησες: - Πώς μέτρησες με RTK? Με κάποιο δίκτυο σταθμών αναφοράς? (HEPOS METRICA κλπ) ή έβαλες ζεύγος base - rover σε στάση γνωστών συντεταγμένων? - Κατά την ταχυμετρία, πως εξάρτησες την αποτύπωση? Είχες στάσεις μετρημένες με HEPOS κλπ? Με το ίδιο ζεύγος base-rover? Ή έκανες καμιά οπισθοτομία από γνωστά τριγωνομετρικά? Ξαναδιάβασα την ανάρτησή σου και είδα πως απάντησα χωρίς να έχω πλήρη εικόνα.. Ρωτάω για να αποκλίσω ότι οι διαφορές που βρήκες οφείλονται σε κάποιο διαφορετικό σύστημα αναφοράς μεταξύ των δύο μεθόδων (πχ HEPOS versus τοπικό τριγωνομετρικό δίκτυο). -RΤΚ μέτρησα με ζεύγος base-rover σε στάση γνωστού τριγωνομετρικού. -Κατά την ταχυμετρία ξεκίνησα όδευση απο τριγωνομετρικά που ίδρυσα με STATIC. (όλα ήταν στο ίδιο σύστημα αναφοράς) Υ.Γ συγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση. Edited Νοέμβριος 23 , 2016 by andrgkar
andrgkar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23 , 2016 Μήπως τα μετρημένα μήκη με Total Station δεν τα ανήγαγες στο ΕΓΣΑ 87 με τον κατάλληλο συντελεστή κλίμακας; (εφόσον μέτρησες RTK στο ΕΓΣΑ βέβαια). Σωστή η παρατήρησή σου, όχι δεν τα ανήγαγα με τον κατάλληλο συντελεστή κλίμακας, αλλά ακόμα και έτσι γιατί κατα Χ να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ενώ κατα Ψ οι διαφορές να είναι σημαντικά μικρότερες?
ntanos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23 , 2016 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23 , 2016 -RΤΚ μέτρησα με ζεύγος base-rover σε στάση γνωστού τριγωνομετρικού. -Κατά την ταχυμετρία ξεκίνησα όδευση απο τριγωνομετρικά που ίδρυσα με STATIC. (όλα ήταν στο ίδιο σύστημα αναφοράς) Υ.Γ συγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση. Μήπως το τριγωνομετρικό στο οποίο έστησες το base "χάνει" αυτό δέκα πόντους? Αν το μετρήσεις με Static, μήπως παίζει να προκύψουν αυτοί οι 10 πόντοι διαφορά? Όταν λες πως έκανες Static για τα τριγωνομετρικά που χρησιμοποίησες για την ταχυμετρία, εννοείς HEPOS? Διότι αν ισχύει αυτό, υπάρχει όντως ένα διαφορετικό σύστημα αναφοράς στην πραγματικότητα... Το ότι είναι και τα 2 ΕΓΣΑ87 πχ δεν λέει κάτι. Κάπου εκεί πιστεύω ότι είναι το θέμα... Ένα δεύτερο σενάριο είναι κάποιο σφάλμα στην όδευση... ¨Ηταν εξαρτημένη από τα 2 άκρα? Είχες μεγάλο γωνιακό και γραμμικό σφάλμα?
topoenv Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24 , 2016 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24 , 2016 Σωστή η παρατήρησή σου, όχι δεν τα ανήγαγα με τον κατάλληλο συντελεστή κλίμακας, αλλά ακόμα και έτσι γιατί κατα Χ να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ενώ κατα Ψ οι διαφορές να είναι σημαντικά μικρότερες? Τι διεύθυνση είχε η όδευσή σου; Αν ήταν γενικά Ανατολή - Δύση, τότε η μη αναγωγή των μηκών μπορεί να φέρει αυτό το αποτέλεσμα (μια υπόθεση κάνω).
andrgkar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2016 Μήπως το τριγωνομετρικό στο οποίο έστησες το base "χάνει" αυτό δέκα πόντους? Αν το μετρήσεις με Static, μήπως παίζει να προκύψουν αυτοί οι 10 πόντοι διαφορά? Όταν λες πως έκανες Static για τα τριγωνομετρικά που χρησιμοποίησες για την ταχυμετρία, εννοείς HEPOS? Διότι αν ισχύει αυτό, υπάρχει όντως ένα διαφορετικό σύστημα αναφοράς στην πραγματικότητα... Το ότι είναι και τα 2 ΕΓΣΑ87 πχ δεν λέει κάτι. Κάπου εκεί πιστεύω ότι είναι το θέμα... Ένα δεύτερο σενάριο είναι κάποιο σφάλμα στην όδευση... ¨Ηταν εξαρτημένη από τα 2 άκρα? Είχες μεγάλο γωνιακό και γραμμικό σφάλμα? Το τριγωνομετρικό από το οποίο εξαρτήθηκα και για RTK και για STATIC ηταν της ΓΥΣ οπότε δεν νομίζω να "έχανε" σε εκατοστά. Static για τα τριγωνομετρικά που χρησιμοποίησα για την ταχυμετρία έκανα στήνοντας το ένα "μέρος" του GPS στο γνωστό τριγωνομετρικό της ΓΥΣ και το άλλο "μέρος" μετρούσε για 45 λεπτά περίπου το εκάστοτε τριγωνομετρικό που ήθελα να υλοποιήσω. Η οδεύσεις ήταν εξαρτημένες στα 2 άκρα και τα σφάλματα ήταν εντός ορίων.
andrgkar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2016 Τι διεύθυνση είχε η όδευσή σου; Αν ήταν γενικά Ανατολή - Δύση, τότε η μη αναγωγή των μηκών μπορεί να φέρει αυτό το αποτέλεσμα (μια υπόθεση κάνω). Η οδεύσεις είχαν διεύθυνση απο Βορρά προς Νότο. (που λέει και ο Βασιλάκης ο Καρράς)
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα