Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μια ερώτηση : Σε μια οικοδομή, στο χώρο του κλιμακοστασίου είναι δυνατόν να μην κατασκευαστεί δοκός στην ίδια στάθμη με τις περιμετρικές δοκούς της υπόλοιπης οικοδομής, και να κατασκευαστεί στο ενδιάμεσο επίπεδο των περιμετρικών δοκών (στο ενδιάμεσο πλατύσκαλο) ? Σε αυτή την περίπτωση στις ακραίες γωνίες του κλιμακοστασίου δεν θα δημιουργηθούν κοντά υποστυλώματα? Στο Φ.Ο. όλες οι περιπετρικές δοκοί του κτηρίου δεν είναι πάντα στην ίδια στάθμη?

Δημοσιεύτηκε

Με αυτή την μέθοδο είτε έχεις ένα μεσοδοκό μόνο χωρίς να έχεις δοκό στον όροφο είτε ένα μεσοδοκό και δοκό στον όροφο έχεις κοντό υποστύλωμα. Δεν ξέρω πιο από τα δύο είναι το χειρότερο. Προσπάθησε να μην βάλεις δοκό ή κρυφοδοκό σε ενδιάμεση στάθμη. Κάνε κρέμαση δοκού ή εάν είναι μέχρι ενός μέτρου ανεστραμμένη δοκό. Επίσης μπορείς να βάλεις τοίχωμα σε όλο το ύψος του ορόφου για να στηρίξεις το πλατύσκαλο.

 

Εγώ σε παρόμοια κατάσταση έχω κάνει κρέμαση δοκού διότι δεν μπορούσα ούτε να κάνω ανεστραμμένο πλακοδοκό λόγο ύψους αλλά ούτε και τοιχίο ορόφου λόγο πόρτας από κάτω.

Δημοσιεύτηκε

Γιατί τι θες αυτήν την δοκό?Έχεις πλατύσκαλο?Εάν θες να στηρίξεις μία απλή σκάλα που πατάει πάνω και κάτω σε κάθε όροφο είναι υπερβολικό να το κάνεις αυτό το δοκάρι.

Δημοσιεύτηκε

Σε μία απλή πολυκατοικία το να στηρίξεις τη δοκό ελεύθερα στηριζόμενη στον κάθε όροφο μόνο πάνω και κάτω τι πρόβλημα έχει.Τα φορτία είναι πολύ μικρά για να κάνουμε ξεχωριστό δοκάρι για την σκάλα.Πρέπει να κάνουμε πλατύσκαλα και μεγάλες σκάλες γενικά για να αρχίσουμε να μιλάμε για πρόσθετη δοκό.Εγώ πάντως έτσι δουλεύω.

 

Για το αν πρέπει να είναι όλοι οι δοκοί στην ίδια στάθμη συμφωνώ οτι υπάρχει θέμα "κοντού" υποστυλώματος τοπικά.

Δημοσιεύτηκε

Πως προσομοιώνεις την ελεύθερη σκάλα? Σαν δοκός (πες 18 Χ 100) από όροφο σε όροφο? Τον΄δοκό αυτό τον επιλέγεις σαν ενισχυμένη ζώνη ή σαν δοκό χωρις αυξημένες απαιτήσεις πλαστιμότητας? Στο παράδειγμα του βιβλιου του φέσπα δεν αναφέρει τι πρέπει να πράξουμε. Ποιο από τα δύο είναι σωστό?

 

Την ομάδα δ διαφράγματος των ΛΚ του πλατύσκαλου πρέπει να την ορίζουμε με τον αριθμό 0 σωστά?

Δημοσιεύτηκε

Η σκάλα δεν προσομοιώνεται κατά τη γνώμη μου..Βάζω Φ12/10 και οτι γίνει.Στο προσομοίωμα είναι σαν αμφιέρειστη δοκός και απλώς κοιτάω να την έχω εκτός διαφράγματος.Πιστεύω οτι η σκάλα μπορεί να φέρει και αξονικά εφελκυστικά φορτία και κάμψη και τα πάντα!Επίσης λόγω γεωμετρίας μπορεί και στρέψη.Για αυτό την υπεροπλίζω.Σου ξαναλέω πιστεύω τα φορτία είναι μικρά.Για το fespa που λες δεν το έχω και δεν ξέρω.

Δημοσιεύτηκε

1. Πάντος στην προσπάθεια μου να προσομοιώσω ελεύθερη σκάλα μου έχει βγάλει στην περιοχή πλατυσκάλου πλευρικό οπλισμό 10Φ12. Άντε να χωρέσω 10Φ12 σε 18αρα πλάκα. Η ελεύθερη σκάλα με ενδιάμεσο πλατύσκαλο είναι το χειρότερο. (βραχύωνας = δοκός ενισχυμένη ζώνη 100 χ 18 εκ.) Μπορούμε να θέσουμε την δοκό προσομείωσης σκάλας σαν ενισχυμένη ζώνη????

 

2. Μήπως τους ΛΚ στα σημεία τομής των δοκών (βραχύωνες) δεν τους ορίζουμε σαν ελεύθερους? Εάν δεσμεύσουμε την Φχ,y,z κατεύθυνση των ΛΚ (στις στηρίξεις τις ορίζουμε σαν σταθερή) τότε πράγματι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά δεν ξέρω εάν αυτό είναι σωστό. Πρέπει να δεσμεύσουμε τους ΛΚ Φχ,y,z σε περίπτωση ελεύθερης σκάλας? διότι πρακτικά έτσι και αλλιώς δεν έχουμε στροφές σε αυτές τις κατεθύνσεις.

Τα αποτελέσματα σε αυτή την περίτωση είναι (δοκός βραχύωνας= ενισχυμένη ζώνη, δεσμέυσεις ΛΚ στροφής Φχ,ΦyΦζ στις περιοχές που ενώνονται οι δοκοί βραχύωνες)

11Φ12 άνω

11Φ12 κάτω

συνδετήρες Φ8/10.

 

Κάποιος που συμφωνεί ή διαφωνεί με την αριθμό 2 προσομοίωση?

Δημοσιεύτηκε

@fifikaki: Οι δοκοί δεν είναι απαραίτητο να είναι όλες στην ίδια στάθμη και μπορείς να έχεις τη δοκό σου χαμηλότερα ή και να μην έχεις καθόλου δοκό σε ένα άνοιγμα. Όπως ανέφεραν και οι συνάδελφοι, στην περίπτωση μεσοδοκού υπάρχει το ενδεχόμενο κοντού υποστυλώματος, αναλόγως και τα ύψη των στύλων. Αλλά εφόσον διαστασιολογήσεις κατάλληλα νομίζω ότι δε χάθηκε και ο κόσμος. Συνηθέστερη λύση είναι να βάλεις κρυφοδοκούς/ ζώνες για τη στήριξη της σκάλας. Εάν μπορείς ανέβασε κάποιο σκίτσο γιατί κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη με τις σκάλες.

 

@panayiotis: Δεν έχουν όλοι το Fespa συνάδελφε σε αυτό το forum τουλάχιστον.. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να δεσμεύεις τον κόμβο. Απο που συμπεραίνεις ότι δεν υπάρχουν στροφές; Ενισχ. ζώνες (χωρίς ΑΑΠ) κατά τη γνώμη μου είναι κατάλληλες μόνο για περιπτώσεις φορτίων μπατικής. Μάλλον η καλύτερη λύση είναι να μην προσομοιώνεις καθόλου τη σκάλα, όπως είπε ο nik, μιας και θέλεις "καθαρό" ξυλότυπο.

Δημοσιεύτηκε

Το Fespa είναι ένα πρόγραμμα γραμμικών πεπερασμένων στοιχείων. Η προσομοίωση είναι ίδια όπως και σε κάθε άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί γραμμικά πεπερασμένα στοιχεία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.