Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Είμαι νέος πολιτικός μηχανικός που ξεκίνησα τώρα να δουλεύω σε ένα γραφείο. Θέλω ν σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό, αλλά δν κατάφερα να βρω κάτι στο ιντερνετ. Τι οικονομική διαφορά έχει η χρησιμοποιηση χαμηλής ποιότητας σκυροδέματος σε σχεσή με ένα υψηλότερης? Γτ στους ξυλότυπους που είδα μια παλιάς αδείας προέκυψε από την επίλυση πολλοί οπλισμοί περισσότεροι από τους ελάχιστους σε ακραίο υποστύλωμα και με παραξένεψε? Και το εξέφρασα σαν απόρροια και μου ανέφεραν οικονομικά κριτήρια? Τα σιδερά που θα γλίτωναν δν θα ήταν συγκρίσιμο το όφελος?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μπορεί εσύ στην μελέτη να προδιαγράψεις μια κατηγορία σκυροδέματος π.χ. C 35/45

αλλά αυτό θα είναι διαθέσιμο προς παράδοση σε κάθε μέρος της χώρας?

Και έστω σου λένε από το εργοστάσιο έτοιμου σκυροδέματος πως θα στο φέρουν,

 αυτό που θα βγει από την μπούμα θα έχει αυτή την αντοχή και την απαιτούμενη εργασιμότητα?

Μην υπολογίζεις μόνο για Αθήνα όπου τα πράγματα είναι κάπως φυσιολογικότερα και μπορείς να βρεις ακόμα και αυτοσυμπυκνούμενο. 

Και υπ' όψιν πως τώρα πια ξεκινάμε από C 25/30 

και σε κάποιες πιο απαιτητικές κατηγορίες έκθεσης από C 30/37

δηλαδή αυτές είναι οι χαμηλότερες κατηγορίες για νέα έργα.

 

Επιπλέον υπήρχε παλιά η κακιά πρακτική να μην παρίσταται σε ορισμένα έργα ο μηχανικός κατά την σκυροδέτηση ώστε να πάρει δοκίμια και να ρυθμίσει την εργασιμότητα με ρευστοποιητή. Έτσι κατά την φάση της μελέτης σκεφτόταν: "ας μην τους βάλω υψηλότερης αντοχής σκυρόδεμα διότι αυτοί είναι ικανοί να ρίξουν τόσο νερό στην βαρέλα (διότι μόνο έτσι ξέρουν να βελτιώσουν την εργασιμότητα που το εργοστάσιο δεν έχει την ικανότητα να προσφέρει) ώστε στο τέλος να είναι κατάλληλο μόνο για γκρο μπετά" 

Edited by Brasco
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Η εργασιμότητα του σκυροδέματος αποτελεί συμβατική υποχρέωση του παραγωγού και όχι του μηχανικού. Ο μηχανικός απαγορευεται να επέμβει στο νωπό μείγμα για την ανάκτηση πιθανής απώλειας εργασιμότητας. Στην περίπτωση αυτή, μεταφέρει τις ευθύνες από τον παραγωγό στο εαυτό του κάτι που δεν καλύπτεται από κανένα νομικό πλαίσιο. Ο παραγωγός απαγορευεται να επέμβει στο νωπό μείγμα για την ανάκτηση πιθανής απώλειας εργασιμότητας εκτός και αν έχει προβλεφθεί στην μελέτη σύνθεσης.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση...Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που σας ανέφερα η μελέτη έγραφε c16/20...Επίσης λιγό που το εψαξα η διαφορά στην τιμή είναι γύρω στα 5 ευρώ στο κυβικό...Οπότε αν αναλογίστουμε τα σίδερα που θα γλιτώσουμε καθώς και τα μπετά αν αναλογιστούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε μικρότερες διατομές συμπαιρένω ότι μάλλον συμφέρει...Περιμένω να το δω και στην πράξη...Καμία συμβουλή σε σχέση με την παραλαβή του σκυροδέματος θα βοηθούσε γτ έχω ξανά ακούσει τα προβλήματα που αναφέρατε....

Δημοσιεύτηκε (edited)

Και δεν εχουν εφαρμοσθει ποτε.Για ρωτηστε τις αρμοδιες επιτροπες ποσους ελεγχους εχουν κανει; Θα πεσετε απο τα συννεφα.

Επισης συναδελφε panapara1 .

Δεν ξερω για ποια περιοχη ενδιαφερεσαι αλλα θα σου συνιστουσα να εκανες μια ερευνα για το τι ποιοτικες δυνατοτητες εχουν οι παραγωγοι της περιοχης σου .Ρωτα π.χ αλλους συναδελφους σου τι εχουν δειξει τα εργαστηριακα τους .Καλες ,πολυ καλες οι υψηλες ποιοτητες αλλα θα πρεπει να υπαρχει και δυνατοτητα.Παντως αν το κοιτας και με οικονομικα κριτηρια οι τελικες διαφορες ειναι πολυ μικρες .Σε σχεση δε με την τελικη επιτελεστικοτητα ειναι μηδενικες (μη σου πω οτι θα υπαρχει και οφελος ).

Edited by KF
Δημοσιεύτηκε

Και δεν εχουν εφαρμοσθει ποτε.Για ρωτηστε τις αρμοδιες επιτροπες ποσους ελεγχους εχουν κανει; Θα πεσετε απο τα συννεφα.

Επισης συναδελφε panapara1 .

Δεν ξερω για ποια περιοχη ενδιαφερεσαι αλλα θα σου συνιστουσα να εκανες μια ερευνα για το τι ποιοτικες δυνατοτητες εχουν οι παραγωγοι της περιοχης σου .Ρωτα π.χ αλλους συναδελφους σου τι εχουν δειξει τα εργαστηριακα τους .Καλες ,πολυ καλες οι υψηλες ποιοτητες αλλα θα πρεπει να υπαρχει και δυνατοτητα.Παντως αν το κοιτας και με οικονομικα κριτηρια οι τελικες διαφορες ειναι πολυ μικρες .Σε σχεση δε με την τελικη επιτελεστικοτητα ειναι μηδενικες (μη σου πω οτι θα υπαρχει και οφελος ).

 

 

Το 2009 μόνο το 7% των κατασκευών διενέργησε έλεγχο μητρών σκυροδέματος ενώ το 14% ζήτησε επι τόπου δοκιμή κάθισης. Σε κάθε περίπτωση οι δοκιμές αυτές είναι πρακτικά μη δόκιμες και δεν θα έπρεπε καν να ορίζονται σαν μέσο διασφάλισης ποιότητας σκυροδέματος. 

 

Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό που αφήνουμε να εννοηθεί είναι οτι τα παρασκευαστήρια είναι ΚΛΕΦΤΕΣ by default. Αν θεωρούμε οτι κάτι τέτοιο ισχύει τότε γιατί μιλάμε για σκυρόδεμα και δεν μιλάμε για νοοτροπία και αστικές ευθύνες? 

 

Με τον Π. Αναγνωστόπουλο κατα τον σχολιασμότ του ΚΤΣ 2016 είχαμε προτείνει να γίνετε υποχρεωτική χρήση σένσορα στην βαρέλα όπως αυτός

 

ή να παρέχεται στο επιβλέπων μηχανικό η μέτρηση βάσει ASTM C 1064 κατα την εκφόρτωση όπως  

 

και στις 2 περιπτώσεις το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό (<1000Ε) αν αναλογιστούμε οτι η ελάχιστη επένδυση για ένα παρασκευαστήριο είναι >800Κ. Αντ αυτού στο ΚΤΣ 2016 δόθηκε παρανόμως παράταση υποχρεωτικής εφαρμογής ζυγηστηρίων.

 

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το C20/25, C30/37 και το ΕΝ 206-1 αλλά η νοοτροπία μας. Η φωτογραφία είναι και επίκαιρη λόγω εκλογών και προέρχεται απο παρουσίαση του ΣΑΤΕ

 

http://e-archimedes.gr/component/k2/item/6797-

 

ο υπόλοιπος σχολιασμός δικό σας.

post-25466-0-84036900-1479535801_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ό,τι σας είπε ο Ροδόπουλος. Ανατρέξτε στον παλαιό και νέο ΚΤΣ.

 

Ευχαριστώ πολύ γι α την ανταπόκριση...Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που σας ανέφερα η μελέτη έγραφε c16/20...Επίσης λιγό που το εψαξα η διαφορά στην τιμή είναι γύρω στα 5 ευρώ στο κυβικό...

 

 

Για την ιστορία και μόνο,η κατηγορία σκυροδέματος C16/20 ήταν σχεδόν πάντα ένα ωραίο C20/25. Aυτό συνέβαινε λόγω του ότι ο ΚΤΣ υποχρέωνε τον παρασκευαστή σε ελάχιστη ποσότητα 270kg τσιμέντου/m^3. Ακόμη και με την χαμηλότερη ποιότητα αντοχής τσιμέντου με 270kg το κυβικό δεν μπορούσες να πιάσεις κάτω από C20/25. Επομένως τα +5 ευρώ στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν ένα "καπέλο" λόγω τύπων.

Edited by atsalovergas

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.