Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντουλάπια θεμελίωσης


 
maximos75

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φυσικά συμβαίνει λόγω του αρμού.Το υπόγειο είναι κολλητά στο γείτονα ενώ η ανωδομή όχι.Το αποτέλεσμα είναι να ρίχνουν τις κολώνες κολλητά στο γείτονα και στην συνέχεια να τις φέρνουν στη θέση του αρμού με "μπουκάλες".Όσο μεγαλύτερος ο αρμός τόσο χειρότερα!Η άκόμη χειρότερα όταν υπάρχει μεσοτοιχία όπου κάποιες φορές σε αφήνουν να γκρεμίσεις την μισή δικιά σου (20-25 εκ.) , κάνεις το υπόγειο σου και μετά φέρνεις την οικοδομή από πάνω 20-25 εκ η μισή μεσοτοιχία + ο αρμός 5εκ.(στοιχειώδης αρμός στην πυλωτή) οπότε κάνεις "μπουκαλάρες". Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα απαγορεύουμε όλα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Οι κολώνες στο υπόγειο γιατι να είναι κολλητές στον γείτονα? Οι κολώνες τοποθετούνται έτσι ώστε στην στάθμη του ισογείου να είναι στην σωστή θέση. Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης 10-15εκ περιμέτρικα στο υπόγειο? Σιγά το κέρδος. Και να αναγκάζεσαι μετα να κάνεις μπουκάλες στο πιο ευαίσθητο ίσως σημείο της οικοδομής, στην πιλωτή. Πολυ ζημιά για το τίποτα κατα την γνώμη μου. Απαράδεκτο!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι κολώνες στο υπόγειο γιατι να είναι κολλητές στον γείτονα? ...

Για να αντιστηρίζεις!

Link to comment
Share on other sites

Να μου επιτρέψεις να τοποθετηθώ γενικά για τα “ντουλάπια”.

 

 

 

Πρόκειται,με τον τρόπο που εφαρμόζεται, για μια τελείως εμπειρική μέθοδο. Η λειτουργία των “ντουλαπιών” είναι αντιστηρίζουν τις οριζόντιες δυνάμεις του τμήματος που έχει αφαιρεθεί με μια λογική τόξου, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται σε πασσαλοδιαφράγματα και την συνεισφορά της διατμητικής αντοχής του εδάφους. Έτσι όπως αντιλαμβάνεστε:

  • Δεν μπορούν να καλύψουν κάποιο τμήμα πίσω από την επιφάνεια εκσκαφής αφού ούτε η λειτουργία του τόξου υπάρχει και το έδαφος είναι διαταραγμένο. Το σημαντικό εδώ είναι ότι θεμέλια σε επαφή αναγκάζονται να μεταφέρουν την πίεση τους προς το εσωτερικό τμήμα αυξάνοντας ενδεχομένως καθιζήσεις και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάποιο πλάτος προς τα μέσα για την διανομή αυτή. Έκκεντρα θεμέλια συνεπώς, και ιδίως χωρίς συνδετήριες δοκούς, τίθενται σε αυξημένο κίνδυνο. Τέτοιες είναι οι παλιές κατασκευές. Μαντρότοιχοι σε επαφή έχουν ως μόνη δυνατότητα επιβίωσης την μεταφορά του φορτίου τους στα στηριζόμενα τμήματα μέσω καμπτοδιατμητικής λειτουργίας.
  • Πρέπει να γίνονται σε μικρές αποστάσεις και να είναι εναλλάξ ώστε να αναλαμβάνονται οι δυνάμεις.
  • Μακριά από υπόγεια νερά.
  • Πρέπει το έδαφος να έχει διατμητική αντοχή, διότι μέσω αυτής αναλαμβάνεται η δύναμη του τόξου στα “ντουλάπια”.
  • Να είσαι τυχερός.

Τι να περάσω στη μελέτη; Τι δεδομένα έχω από τα όμορα και από το έδαφος θεμελίωσης;

 

 

Συνεπώς κατασκευάζεις με ντουλάπια μόνο σε πολύ καλό έδαφος και σε κάθε περίπτωση θα γίνεται σαφές προς τον ιδιοκτήτη του έργου ότι αναλαμβάνεται ένα ρίσκο.

Link to comment
Share on other sites

Οταν λέτε "ντουλάπια" εννοείτε κάτι άλλο από αυτό που αναπτύχθηκε στο θέμα Θεμελίωση κτιρίου με υπόγειο κολλητά με κτίριο χωρίς υπόγειο ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πάντως δε μπορεί να μην υπάρχει κάποιο θεωρητικό υπόβαθρο ή ένας τρόπος μελέτης αυτών.Μπορεί σαν μέθοδος να είναι ξενόφερτη.Ας ξαναδούμε τα βιβλία Εδαφομηχανικής(Ελληνικά και ξένα).Ουσιαστικά επειδή το έδαφος έχει μνήμη ...και πολύ καλή μάλιστα..με αυτό το τρόπο το ξεγελάμε αντικαθιστώντας την εδαφική μάζα που χάθηκε..με ένα είδος "τάκου". Εάν κάνω λάθος συνάδελφοι συγχωρέστε με. Το θέμα είναι ενδεχομένως να εξεταστούν και εναλλακτικές λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Τονώσεις κ αποτονώσεις των εδαφικών τάσεων....+τοίχος αντιστήριξης ''τύπου βαρύτητας''

 

Δεν είπαμε ότι επαρκεί,είναι πρόχειρη λύση που δεν βασίζεται σε επιστημονικό υπόβαθρο για να αποφευχθούν τα έξοδα της πραγματικής αντιστήριξης...

 

Γενικά το ντουλάπι λειτουργεί εν μέρει,έστω κ ψυχολογικά,τόσο για τους γείτονες που βλέπουν,όσο κ για τις ασφαλιστικές οι οποίες το δέχονται ως επιστημονικό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος της αντιστήριξης.

 

Αυτά κ τίποτε άλλο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.