anka Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2008 Καλησπέρα. Είμαι νέα μηχανικός και κάνω ένα τοπογραφικό (οικόπεδο 300τμ, εντός σχεδίου) για να επισυναφθεί σε συμβόλαιο (αποδοχή κληρονομιάς). Το οικόπεδο είναι το τελευταίο δίπλα σε ρέμα και από την άλλη πλευρά έχει όμορο ένα οικόπεδο από το οποίο πρόκειται να περάσει δρόμος. Είναι σε εξέλιξη η πράξη αναλογισμού (τη ζήτησε ο όμορος για την αποζημίωση) και το "οικόπεδό μου" πρόκειται να χαρακτηριστεί (ή έχει ήδη χαρακτηριστεί) οτι ανήκει στην παραρεμάτιο (καλά το λέω και είναι μη οικοδομήσιμο κλπ. Απ' όσο ξέρω δικαιούται και αυτό αποζημίωση. Το ερώτημά μου είναι τι πρέπει να γράψω στη δήλωση μηχανικού. Οι νόμοι που χρησιμοποιώ είναι ο 651/77 και ο 1337/83; Ευχαριστώ!
chris_anst Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2008 ναι αυτοί είναι οι νόμοι. Κοίτα αν το ρέμα είναι καθορισμένο τότε στον καθορθισμό αναγράφεται πόσα μέτρα είναι η γραμμή δόμησης, συνήθως 10μ από το φρύδι. Αν δεν έχει γίνει πάει στα 20μ . Το ότι εσύ δεν μπορείς να χτίσεις ή ελατώνεται η δόμηση σου, δε σημαίνει ότι το ακίνητο απαλλοτριώνεται οπότε να διεκδικείς αποζημίωση. αν καθίσταται μη δομήσιμο θα γράψεις ότι είναι άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2008 Μάλλον έχεις πρόβλημα και πρέπει να το ψάξεις καλύτερα. Άσχετα αν το οικόπεδό σου βρίσκεται σε οικισμό ή σε σχέδιο πόλης είναι σημαντικό το αν έχει γίνει οριοθέτηση του ρέματος η οποία θα σου καθορίσει και την οριογραμμή του οικοπέδου σου. Καθοριστικό για τη δόμηση είναι επίσης και το αν έχει γίνει από το Δήμο η διευθέτηση του ρέματος. Αν δεν έχει γίνει τότε η οικοδομική σου γραμμή πάει στα 10μ από την καθορισμένη οριοθέτηση.
CHRIS_M Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Nα ρωτήσω? (α) Που μπορώ να μάθω εαν το ρέμα έχει οριοθετηθεί? Στην Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας ή καλύτερα στην αρμόδια Πολεοδομία? & (β) Τι πρέπει να ζητήσω? συντεταγμένες ορίων στο ΕΓΣΑ 87? ή και κάτι ακόμη π.χ. αριθμό απόφασης πράξης οριοθέτησης (το λέω σωστά?) ώστε να το αναγράψω στο τοπογραφικό διάγραμμα. & (γ) Οριοθετημένα είναι μόνο τα ρέματα στις εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμών ή είναι ανεξάρτητο, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν και οριοθετημένα ρέματα σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές ? Το ρωτάω επειδή έχω περίπτωση αγροτεμαχίου 10 στρ περίπου σε εκτός σχεδίου περιοχή και σε εκτός ορίων οικισμού περιοχή. Επίσης, το ρέμα διασχίζει το ακίνητο... (δ) Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η ζώνη του ρέματος θεωρείται ότι ανήκει στον ιδιοκτήτη. Έτσι δεν είναι? ή μήπως ισχύει κάτι αντίστοιχο με το όριο απαλλοτρίωσης σε περίπτωση γειτνίασης του ακινήτου με εθνική οδό? Όποιος γνωρίζει κάτι παρακαλώ ας απαντήσει σε οποιοδήποτε από τα (α), (β), (γ) ή (δ).... Ευχαριστώ!
CHRIS_M Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Επίσης, υπάρχει κάποια νομοθεσία σχετικά με αυτά που ρωτάω?
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Η οριοθέτηση των ρεμάτων είναι πράξη της διοίκησης που εγκρίνεται από το γεν. γραμματέα της περιφέρειας και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Η διαδικασία οριοθέτησης γίνεται συνήθως από τους Δήμους ή τη Νομαρχία και μπορεί να προκληθεί ακόμα και από ιδιώτη. Θα πρέπει κατ΄αρχην να γίνει αποτύπωση του ρέματος στη περιοχή που υπάρχει ενδιαφέρον και να θεωρηθεί το τοπογραφικό από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του νομού. Στη συνέχεια γίνεται υδρολογική μελέτη και μελέτη της λεκάνης απορροής και καθορίζονται τα κρίσιμα μεγέθη απορροής με βάση τα οποία γίνεται ο υπολογισμός της απαιτούμενης διατομής του ρέματος για τη κρίσιμη βροχόπτωση. Με τα δεδομένα αυτά πάνω στην αποτύπωση το όριο της απαιτούμενης διατομής του ρέματος. Η παραπάνω οριοθέτηση εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά την έγκριση από τη περιφέρεια με σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Η οριογραμμή του ρέματος αποτελεί και το όριο του οικοπέδου σου. Αυτά ισχύουν είτε βρίσκεσαι μέσα σε οικισμό ή σχέδιο είτε εκτός. Δεν υπάρχει ζώνη του ρέματος αλλά οριοθετημένο ρέμα και ότι βρίσκεται μέσα σ΄αυτό θεωρείται δημόσιο. Είναι αυτονόητο ότι η αποτύπωση πρέπει να εξαρτηθεί από το ΕΓΣΑ87. Τέλος για πληροφορίες θα πρέπει να απευθυνθείς στο Δήμο της περιοχής.
anka Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21 , 2008 Στην περίπτωσή μου το οικόπεδο είναι ορθογωνικό και έχει πλευρά επί του ρέμματος 15μ και κάθετη πλευρά 13μ. Οπότε αν η γραμμή δόμησης είναι στα 20μ "χάνεται" όλο ενώ αν είναι στα 10μ μένουν 15μ*3μ. Πώς το αναφέρω σε κάθε περίπτωση; Δηλαδή, συνοψίζοντας αυτά που πρέπει να αναφέρω στη δήλωση είναι: -αν είναι άρτιο -αν είναι οικοδομήσιμο -οτι υπόκεινται στις διατάξεις περί προστασίας ρεμμάτων Κάτι άλλο; Επίσης βρήκα και αυτό : "Στα Τοπογραφικά διαγράμματα που συντάσσονται για ακίνητα, τα οποία ευρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και στις οποίες λειτουργεί κτηματολόγιο, ο συντάσσων μηχανικός υποχρεούται να βεβαιώνει αν το διάγραμμα είναι συμβατό, ως προ το σχήμα, τα όρια και το εμβαδόν του ακινήτου, προς τις αντίστοιχες καταχωρίσεις στο κτηματογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13α του ν. 2664/1998." Δηλαδή πρέπει να αναφέρω και το κτηματολόγιο; Δεν το έχω δει σε κανένα τοπογραφικό. (Η περιοχή είναι στο κτηματολόγιο)
CHRIS_M Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Το ρωτάω επειδή έχω περίπτωση αγροτεμαχίου 10 στρ περίπου σε εκτός σχεδίου περιοχή και σε εκτός ορίων οικισμού περιοχή. Επίσης, το ρέμα διασχίζει το ακίνητο... Δηλαδή τώρα που το ρέμα "διασχίζει" το αγροτεμάχιο δημιουργούνται αυτόματα δύο ακίνητα??? - δεν θεωρείται ως εννιαίο και αυτοτελές το ακίνητο??? Αν όμως δεν έχει οριοθετηθεί μήπως το ακίνητο θεωρείται ενιαίο και το ρέμα ανήκει στον ιδιοκτήτη (συγνώμη αν αυτό ακούγεται λίγο κουφό αλλά τώρα ασχολούμαι πρώτη φορά με περίπτωση ρέμματος)
Aggelos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Σε περιπτώσεις ρέματος αναφέρεται νομίζω κάπου οτι ακόμα και αν δεν έχει γίνει οριοθέτηση μπορείς να οικοδομήσεις αφήνοντας συγκεκριμένες αποστάσεις από την υπάρχουσα κοίτη του
chris_anst Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2008 8. Απαγορεύεται η δόμηση σε απόσταση 10 μέτρων από τις όχθες των ρεμάτων. 9. Οι παραπάνω διατάξεις του άρθρου αυτού δεν ισχύουν στις περιπτώσεις που εμπίπτουν σε τμήματα με εγκεκριμένο σχέδιο". Η γραμμή δόμησης 10 μέτρων ισχύσει σε εκτός σχεδίου ή σε οικισμό προυφ.του 23. Είσαι υποχρεωμένος από το νόμο να γράψεις αν το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο αν είναι εντός η εκτός σχεδίου αν είναι εντός εκτός ΓΠΣ για εκτός σχεδίου αν έχει κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση ΟΚΧΕ αν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν1337/83 και αν έχει υποχρέωση εισφοράς σε γη ή χρήμα Επίσης για εκτός σχεδίου αν απέχει από τη θάλασσα πάνω από 800μ Αν γράψεις αυτά είσαι σίγουρος Αυτά δε τα ζητάνε πάντα οι συμβολαιογράφοι Εγώ τα γράφω για καλό και για κακό για να μη χρειάζεται μετά να διορθώνω τοπογραφικά. Ετσι κι αλλιώς σαν μηχανικοί πρέπει να προστατεύουμε τον πελάτη μας Ο πελάτης πρέπει να τα γνωρίζει όλα αυτα.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα