Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισφορές ΕΦΚΑ - εγκύκλιοι και νέα


Baudolino

Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

λίγο άσχετο το ζήτημα και όχι τόσο σημαντικό ως προς τα προηγούμενα αλλά : που απευθυνόμαστε όταν τα ατομικά μας στοιχεία στον ΕΦΚΑ είναι λανθασμένα ; Είχε κανείς παρόμοια εμπειρία ; Ευχαριστώ.

Παπα-Mike καλησπέρα,

 

αν η καρτέλα σου στο ΤΣΜΕΔΕ έχει σωστά στοιχεία, ενώ η καρτέλα στον ΕΦΚΑ λανθασμένα, μάλλον τα "καλόπαιδα" του ΕΦΚΑ εχουν κάνει τη δουλειά. Σε παρόμοια περίπτωση με είχαν παραπέμψει στην μηχανογράφηση του ΤΣΜΕΔΕ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Καλή τύχη...

Link to comment
Share on other sites

Προκύπτει από κάπου υποχρέωση ένταξης εργαζομένου στη ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 όταν αυτός εργάζεται με μπλοκάκι σε εταιρεία και πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση; (Οχι. Δες παρακάτω) Θα μπορούσε να συνεχίσει να ασφαλίζεται ως ελεύθ. επαγγελματίας με 26,95+11=37,95% στο καθαρό εισόδημα του 2015 και 2016; (Ναι) Έτσι θα έχει τη δυνατότητα να κόβει όσες ΑΠΥ θέλει για δουλειές του εκτός εταιρείας.(Η δυνατότητα δεν του στερήθηκε αν αποφασίσει να μπει στη ρύθμιση. Απλά κάποια στιγμή αν "χαλάσουν" οι προυποθέσεις της ένταξης οφείλει να πράξει τα δέοντα σύμφωνα με τη νομοθεσία) Ποφανώς σε αυτή την περίπτωση το σύνολο των εισφορών θα το πληρώνει ο ίδιος. (Ναι)

 

 

Καλημέρα! Για το #249 κανείς;

 

Δεν είναι υποχρέωση αλλά αναγνώρηση του δικαιώματος.
Εχει αποτυπωθεί πλέον αρκετές φορές εγγράφως από τον ΕΦΚΑ.
 
1)Φ80000/οικ.2460/106/2017 "Οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016"
"[...]
ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 οφείλει...
[...]"
 
2) Φ80000/οικ.5547/248/2017 "Οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016"
"[...]
Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 οφείλει ...
[...]"
 
 
3)Δελτίο τύπου ΕΦΚΑ της 7/3/17
"[...]
Η πραγματικότητα όμως είναι ΑΛΛΗ και αλλιώς έχουν χρέος και συμφέρον να τη δουν οι ίδιοι, που έχουν κοινή την ασφάλιση και να γιατί και πώς:
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ήρθε να δώσει και ο ΕΦΚΑ καλείται να εφαρμόσει σ' αυτούς για τους οποίους ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ότι εργάζονται σε καθεστώς και συνθήκες εξαρτημένης σχέσης εργασίας, τον πραγματικά εργαζόμενο μισθωτό δηλαδή, τη δυνατότητα να ασφαλίζεται όπως όλοι οι άλλοι μισθωτοί. Δεν ήρθε, με άλλα λόγια, και δε θα μπορούσε να επιλύσει το εργασιακό πρόβλημα αλλά σκόπευσε να δώσει "ασφάλιση και ασφάλεια" ισότιμα και δίκαια στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας. Απ' αυτή τη σκοπιά όχι μόνο δεν αφαίρεσε τίποτα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα και δεν αδίκησε σε ότι έπρεπε να ισχύει αλλά απεναντίας αναγνώρισε, πρόσθεσε και αποκατέστησε έτσι ασφαλιστικά όσους πραγματικά υπάγονταν σε αυτήν.
Σ' αυτή του την επιδίωξη ο νόμος (άρθρο 39, παρ. 9, Νόμος 4387/2016) διακρίνει στην ουσία τρείς περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν εφοδιαστεί, εκδίδουν και χρησιμοποιούν για την εργασία που προσφέρουν δελτία παροχής υπηρεσιών "μπλοκάκια":
α) Σε εργαζόμενους με ΔΠΥ (μπλόκ) σε δύο το πολύ εργοδότες
...
Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η συντριπτικά μεγαλύτερη, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα και δόθηκε η δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφέρει πραγματικά μισθωτή και εξαρτημένη απασχόληση με ΔΠΥ μπλόκ, με αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη να προστατέψει τη δουλειά, το μισθό και την ασφάλισή του.
Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι δε μπορούσε να επιβάλει στον εργαζόμενο την υποχρέωση να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όπως άλλωστε συμβαίνει για κάθε δικαίωμα, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα, εφόσον θέλει και εκτιμάει ότι μπορεί και τον συμφέρει, να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και της προστατευόμενης διαδικασίας για την άσκησή του.
[...]
Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ.

Κ κάτι ακόμα. Μισθωτός (πραγματικός) σε εταιρεία με παράλληλη απασχόληση ως ελευθ. επαγγελματίας. Αν το κατώτερο εισόδημα με βάση το οποίο προκύπτουν οι κατώτερες ασφ. εισφορές υπερκαλύπτεται από την εργασία στην εταιρεία ως μισθωτός, τότε για τις ΑΠΥ που κόβει ως ελευθ. επαγγελματίας επιβαρύνεται με το ειδοποιητήριο που θα έρχεται και θα υπολογίζει εισφορές 37,95% επί του ποσού των ΑΠΥ μόνο αν κόβει. Αν απλά έχει ανοιχτό το μπλοκάκι, χωρίς να έχει κόψει κάποια ΑΠΥ, δε θα επιβαρύνεται με έξτρα εισφορές. Βέβαια θα πληρώνει όπως κ να χει το τέλος επιτηδεύματος.

 

Σκέφτομαι σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η ερώτησή σου είναι κάπως γενική π.χ. δεν διευκρινίζεις αν θα τιμολογεί και στην εταιρεία που είναι μισθωτός, δες σε κάθε περίπτωση την Αρ.Φ10043/οικ/14226/431/2017.

 

edit: Μια γενική θέση είναι ότι κατά την παράλληλη ασφάλιση υπάρχει:

α) η κύρια δραστηριότητα η οποία έχει πλήρεις εισφορές και

β) η δευτερεύουσα δραστηριότητα η οποία έχει και αυτή πλήρεις εισφορές αλλά και το επιπλέον για τις ασφαλιστικές εισφορές της δευτερεύουσας δραστηριότητας δεν ισχύει το κατώτερο όριο εισφορών, αλλά εφαρμόζεται αναλογικά το ποσοστό ασφαλίστρων που προβλέπεται, επί του εισοδήματος που δηλώνεται από τη δευτερεύουσα.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

για τους υπαγόμενους στην ρύθμιση της παρ9 του άρθρου 39 πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιές κατηγορίες επαγγελματιών αντιστοιχούν σε ποιά πακέτα κάλυψης καθώς θεωρώντας το σημείο ασαφές δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή της ΑΠΔ ή ακόμα και στην συμφωνία ποσού για την σύμβαση

Link to comment
Share on other sites

σε εγκυκλιο περι υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών

 https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/34474

φαινεται οτι οι παλαιοι μηχανικοι ασφαλιζονταν για μεσο αναπροσαρμοσμενο μισθο 730€ 

οι γιατροι 960 οι δικηγοροι  770 και του τεβε 1310

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας.

 

Ας με ξεμπερδέψει κάποιος αν γνωρίζει παρακαλώ.

 

Μισθωτός μηχανικός σε εταιρεία και παράλληλη απασχόληση με μπλοκάκι ως παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες. Για το μπλοκάκι θα οφείλει εισφορές αναλόγως των ποσών που κόβει (37,95%), σωστά; Αν δεν κοπεί καμιά ΑΠΥ, οφείλει το ελάχιστο ποσό εισφορών (37,95% * 586,08 ευρώ το μήνα); Ή σε αυτή την περίπτωση δε θα καταβάλλει καθόλου εισφορές για την παράλληλη απασχόληση, αφού το κατώτερο ποσό εισφορών καλύπτεται από το βασικό εργοδότη του (εταιρεία);

Με λίγα λόγια στην παράλληλη απασχόληση υπάρχει ή όχι κατώτερο ποσό εισφορών για το μπλοκάκι; 

Link to comment
Share on other sites

Νέες διευκρινίσεις για τα «μπλοκάκια»

 

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, έγιναν γνωστά τα εξής: 

"Σε συνέχεια των οδηγιών που δόθηκαν με την εγκύκλιο με αριθμ. Φ80000/οικ. 5547/248/7.2.2017 (ΑΔΑ: ΩΥ1Ο465Θ1Ω-4ΣΜ) για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 και κατόπιν ερωτημάτων που έχουν τεθεί σχετικά με το είδος της σύμβασης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, διευκρινίζουμε ότι στην έννοια της σύμβασης περιλαμβάνεται τόσο η έγγραφη όσο και η προφορική σύμβαση.

Ως εκ τούτου, η σύμβαση η οποία θα αναφέρει τη διάρκεια, καθώς και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία, την οποία ο αντισυμβαλλόμενος – εργοδότης οφείλει να καταχωρήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.efka.gov.gr του ΕΦΚΑ, δύναται να έχει συμφωνηθεί και προφορικώς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
"

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/34507

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.