Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατά 52,8% ακριβότερη η τιμή φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα.


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται όταν για τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου λαμβάνεται υπόψη η τιμή του προηγούμενου μήνα (λ. ΕΠΑ Αθήνας) και όχι τριμήνου (βλ. ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας).

 

Σε κάθε περίπτωση ας ενημερωθούν οι μηχανικοί πρώτα και οι καταναλωτές έπειτα για να πράξουν ανάλογα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Χάρη ,

Δεν είναι τρίμηνο πάντα , είναι από τρίμηνο εώς εξάμηνο , ανάλογα κάθε ΄χρονιά τι τους βολεύει.

 

Επίσης κάνουν και κάτι άλλες αλλαγές , π.χ. αλλάζουν το συντελεστή θερμικής απόδοσης.

Όπως είναι γνωστό ο μετρητής μετρά όγκο (λίτρα) φυσικού αερίου. Αυτο μετράνε οι υπάλληλοί σας. Στη συνέχεια τα λίτρα τα μετατρέπετε σε κιλοβατώρες, με βάση έναν συντελεστή θερμιδικής απόδοσης.

Ο καταναλωτής λοιπόν που έκαψε 100 λίτρα το Δεκέμβριο, πλήρωσε 100 Χ 11,1515 = 1115,15 κιλοβατώρες Χ 0,057771984 = 64,42 ευρώ.

Τον Ιανουάριο αλλάξατε τον συντελεστή απόδοσης (το ίδιο αέριο έγινε ..τούρμπο) σε 11,4865.

Με την ίδια κατανάλωση λοιπόν, πληρώνουμε : 100 Χ 11,4865 Χ 0,050159159 = 57,62 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ: 10,56% κι όχι 14%. Για να είμαστε ακριβείς.

Να μας εξηγήσει λοιπόν το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -ΟΧΙ Η Ρ.Α.Ε., ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ-, γιατί άλλαξε ο συντελεστής θερμιδικής απόδοσης. Απλά πράγματα.

http://taxalia.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

Προς spy1551 : Η θερμογόνος δύναμη μετριέται με χρωματογράφους τακτικά και ανά μήνα υπολογίζεται ο μέσος όρος της . Το φυσικό αέριο (άρα και η θερμογόνος δύναμή του) έχει διαφορές από μήνα σε μήνα , ακόμη και από μέρα σε μέρα ή από ώρα σε ώρα, της τάξης του 1%

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι η παραπλάνηση του καταναλωτή και το αίσθημα αδικίας που υπάρχει όταν το ίδιο προϊόν πωλείται πολύ φθηνότερα σε άλλη περιοχή της χώρας από ένα μονοπώλιο.

Link to comment
Share on other sites

Αν η πορεία της τιμής του πετρελαίου ήταν ανοδική, οι Θεσσαλονικείς και οι Θεσσαλοί θα άνοιγαν σαμπάνιες, διότι η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν πολύ φθηνότερη του 20%.

Τώρα που η τιμή του πετρελαίου ήταν καθοδική την πατήσαμε.

Link to comment
Share on other sites

Αν η πορεία της τιμής του πετρελαίου ήταν ανοδική, οι Θεσσαλονικείς και οι Θεσσαλοί θα άνοιγαν σαμπάνιες, διότι η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν πολύ φθηνότερη του 20%.

Τώρα που η τιμή του πετρελαίου ήταν καθοδική την πατήσαμε.

Δεν είναι έτσι. Ας υποθέσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες από 80 σε 100 τον επόμενο και σε 120 τον μεθεπόμενο μήνα.

Οι τιμές του Φ.Α. στην Αθήνα είναι:

1ος μήνας -> 80*80%=64

2ος μήνας -> 100*80%=80

3ος μήνας -> 120*80%=96

Μέση τιμή για σταθερή κατανάλωση: (64+80+96)/3=80 :Αθήνα

 

Οι τιμές του Φ.Α. στην Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία είναι:

Μέσος όρος τριμήνου (80+100+120)/3*80%=80 :Θεσσαλονίκη

 

Ίδια τιμή ακριβώς!

Η υπόθεση που γίνεται είναι πως η κατανάλωση είναι σταθερή τους μήνες αυτούς.

Πού είναι η φάκα;

Link to comment
Share on other sites

Χάρη, νομίζω ότι η τιμή των 80 για Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη όπως το υπολογίζεις θα ισχύει για το επόμενο 3μηνο κατανάλωσης.

Αν ίσχυε για το προηγούμενο δεν υπάρχει διαφορά στην κοστολόγηση των 2 τρόπων, όπως αποδείχθηκε και με το παράδειγμά σου.

Με το σκεπτικό αυτό έγραψα ότι όταν είναι ανοδική η τιμή του πετρελαίου είναι πιο συμφέρων ο παρών τρόπος υπολογισμού της τιμής του Φ.Α., διότι το πετρέλαιο κατά το 3μηνο που θα διανύουμε θα έχει τιμή μεγαλύτερη του μ.ο. του προηγούμενου 3μήνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η διαφορά, μεταξύ μ.ο. Φ.Α. και πετρελαίου κατά τα προηγούμενα έτη που η τιμή του πετρελαίου ήταν ανοδική, ήταν μεγαλύτερη του -20% (όπως φαίνεται σε πίνακα που υπάρχει στην απάντηση της ΕΠΑ Θεσ/κης) .

Ενώ για την Αττική ήταν ακριβώς -20%.

Link to comment
Share on other sites

Η φάκα είναι στη θεώρηση ότι "η κατανάλωση είναι σταθερή" σ' όλους τους μήνες του έτους. Αν όμως η μέγιστη κατανάλωση γίνεται τους μήνες ΔΕκ-Ιαν-Φεβ και η τιμή του πετρελαίου είναι υψηλή το προηγούμενο τρίμηνο, πέφτει στους μήνες που έχουμε υψηλή κατανάλωση και ανεβαίνει πάλι μετά, τότε κερδισμένος είναι όποιος πολίτης είναι κάτοικος Αττικής και χαμένος όποιος είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Γι αυτό είπα αρκετά πιο πριν αν έχει κάποιο μέλος, πελάτης της ΕΠΑ, κρατήσει στο αρχείο του τις καταναλώσεις για όλους τους μήνες του έτους να τις παραθέσει μαζί με τις χρεώσεις για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Κάποιος από Αττική και κάποιος από Θεσσαλονίκη/Θεσσαλία. Κανείς;

Link to comment
Share on other sites

διαβάστε αυτό στο νεο σαιτ της ΕΠΑ http://www.epathessaloniki.gr/index.php?rm=&mn=0&lang=el&nid=9 και κυρίως το διάγραμμα πρόβλεψης για το 2009. Ας ελπίσουμε να είναι έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.