Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορισμός βεράντας..


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

μήπως ξέρει κανείς τον ορισμό της βεράντας κατά ΝΟΚ, και τι εννοεί όταν λέει επιτρέπεται εντός υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου?

Link to comment
Share on other sites

γ) Κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες, πεζούλια, βεράντες, φυτεύσεις, cours anglaises συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/3 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους 1,20 μ., (σ.σ άρα επιτρέπονται και μέσα στο Δ ή δ??) μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων κ.λπ.
Η παράγραφος εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της παραγράφου α, (σ.σ με ύψος >1,50μ?) δεδομένου ότι οι κατασκευές που περιγράφονται αποτελούν σημειακές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για τη λειτουργική εξυπηρέτηση του κτιρίου.
Οι εν λόγω κατασκευές δεν αποτελούν αφετηρία μέτρησης του πραγματοποιούμενου ύψους του κτιρίου, όπως πχ. ράμπα αυτοκινήτων, cour anglaise, κλπ.

 

5. Ανοικτός Εξώστης (μπαλκόνι) είναι η οριζόντια προεξοχή του δαπέδου ορόφου ή του δώματος που προβάλλεται πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και χρησιμοποιείται για την προσωρινή παραμονή ανθρώπων ή και την προσπέλασή τους προς χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης.
Στο επίπεδο του ισογείου και κατ’ επέκταση του δαπέδου του, όταν ο ανοιχτός εξώστης («βεράντα ισογείου») είναι μπαζωμένος, θεωρείται ότι αποτελεί διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και δεν προσμετράται στο σύνολο των επιτρεπόμενων εξωστών.

 

ιστ. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους ακάλυπτους χώρους ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο ή στην πρασιά ή στο δώμα ή στους ανοιχτούς εξώστες ή σε βεράντες ισογείων και ορόφων.
Για τις κατασκευές του εδαφίου 3η ιστ απαιτείται η προσκόμιση συναίνεσης των συνιδιοκτητών της οικοδομής εφόσον οι κατασκευές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου) ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου (όψεις, φέρων οργανισμός κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Βεράντα είναι ασκεπής χώρος εντός του περιγράμματος , σε ορόφους πάνω από κλειστούς χώρους ή ημιυπαίθριους .

Link to comment
Share on other sites

ΒΑS

 

δεν είναι απαραίτητο να είναι ασκεπής

αλλά μπορεί από πάνω να βρίσκαται  και ένας εξώστης

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειαζεται να είναι ασκεπής αλλά ανοικτός από τρεις πλευρές...

Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος με απλά λόγια είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν επιτρέπεται να δομηθεί (να καλυφθεί) και προκύπτει από πολλές παραμέτρους και τον συνολικό σχεδιασμό του οικοπέδου.

πχ όροι δόμησης που απαιτούν "επιτρεπόμενη κάλυψη μέχρι 70%" σημαίνει ότι το υπόλοιπο 30% του οικοπέδου θα είναι ακάλυπτο και εννοούμε κλειστούς χώρους ή ημιυπαίθριους χώρους. Οι βεράντες επιτρέπονται (μέ όρια πάλι κατά ΝΟΚ πάντα...)

Link to comment
Share on other sites

Από αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι σοτο ισόγειο με πλατος 1,20 και μήκος λιγότερο από το 1/3 της όψης... Το θέμα είναι μετράει στο υποχρεωτική φύτευση?

Link to comment
Share on other sites

... Το θέμα είναι μετράει στο υποχρεωτική φύτευση?

Έχει φυτά ?

ή τσιμέντο....

οπότε η απάντηση είναι δεν μετράει βεράντα ή άλλα δομικά στοιχεία στον ακάλυπτο.

 

Υ.Γ.

και για να προλάβω.... οχι τσιμέντο και τα φυτά σε γλάστρες.... 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.