Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεγάλα φορτία και rcd διακόπτες.


GeorgeS

Recommended Posts

Συνάδελφοι, θα ήθελα την άποψή σας στο εξής θέμα :

 

Όπως γνωρίζουμε ο νέος κανονισμός ηλ. εγκαταστάσεων κατά το πρότυπο HD-384 αλλά και η σχετική ΚΥΑ επιβάλει ως υποχρεωτική τη χρήση διακοπτών διαρροής έντασης (το γνωστό ρελλέ) για όλα τα κυκλώματα μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης.

 

Όταν έχετε κάποιας πιο μεγάλης ισχύος φορτία, όπως π.χ. εξωτερικές κλιματιστικές μονάδες, που μπορεί να είναι 20 kW ηλεκτρικά ή φορτία κίνησης, χρησιμοποιείται ρελλέ διαρροής έντασης τύπου ράγας, χρησιμοποιείται διακόπτες ισχύος με ενσωματωμένη προστασία διαροής προς γή ? ποια είναι η άποψή σας για το θέμα ?

Link to comment
Share on other sites

Την ίδια απορία έχω κι εγώ γι αυτό το θέμα.

Στην βιομηχανία , όπου και εργάζομαι, τί πρέπει να βάλω στις μεγάλες καταναλώσεις;

Ο προμηθευτής μας έχει ρελέ μέχρι 63 Α τριφασικά

Κάποιος μου είπε , σε ένα σεμινάριο για τον hd 384, ότι μπορείς να βάλεις μ/τ έντασης οπότε καλύπτεις περισσότερα αμπέρ (δεν είπαμε για λεπτομέρειες σύνδεσης γιατί δεν ήξερε) . πέραν αυτού δεν ξέρω τίποτε άλλο

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ilectrologos, υπάρχει τριφασικό ρελλέ ράγας κατηγορίας Α με ονομαστική ένταση 100Α όπως για παράδειγμα το F204A-100/0.03 της ΑΒΒ. Όμως εδώ γεννώνται διάφορα ερωτήματα. Αν έχουμε συμπιεστές (αντλίες θερμότητας) ή φορτία κίνησης, είναι ενδεδειγμένο να βάλουμε κατηγορίας Α ?? , επίσης πάμε σε ρελλέ ράγας ή σε κάποιο αυτόματο με ενωματωμένη προστασία έναντι γης και γιατί ? ή δεν χρειάζεται να βάλουμε διακόπτη διαρροής έντασης γιατί θα μας πέφτει συνέχεια ? Για δώστε τα φώτα σας ρε παιδιά... Εγώ πάντως σε εγκατστάσεις κίνησης δεν βάζω ρελλέ διαρροής έντασης και έτσι έχω δει να κάνουν κι άλλοι συνάδελφοι. Είναι όμως σωστό και νόμιμο ?

Link to comment
Share on other sites

Η σχετική ΚΥΑ κάνει υποχρεωτική την εγκατάσταση διάταξης διαφορικού ρεύματος, σε όλες τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται από το ΕΛΟΤ ΗΔ 384. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Δεν κάνει καμία έκπτωση για μοτέρ, αντλίες κλπ. Μπορούν να εξαιρεθούν από την προστασία με διάταξη διαφορικού ρεύματος τα κυκλώματα που προστατεύονται με απομόνωση, selv ή pelv.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά Μίλτο. Αν έχεις για παράδειγμα να τροφοδοτήσεις μια μεγάλη αντλία ή μια εξωτερική κλιματιστική μονάδα, τα κλασσικά ρελλέ διαρροής έντασης ενδείκνυνται ή θα "πέφτουν" ?

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν ξέρω κατά πόσο αυτα που ακούγονται σχετικά με το θέμα ευσταθούν ή είναι μύθοι που δημιουργήθηκαν από κακοτεχνίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.