Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Καλησπέρα, ως νέος πολιτικός μηχανικός θέλω να ρωτήσω κάποιες απορίες σχετικά με την ασφάλιση. Έκανα εγγραφη στον ΤΕΕ τον Οκτώβρη του 2023 αλλά δεν έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος ακόμα λόγω στρατού. Τι συμβαίνει με την ασφάλισή μου τώρα που απολύθηκα από τον στρατό; Τι θα πρέπει να γνωρίζω πριν αναζητήσω την πρώτη μου εργασία;

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να κάνεις εγγραφή στον ΕΦΚΑ ως αυτόαπασχολούμενος και να πληρώνεις εισφορές για σύνταξη αν θέλεις , μέχρι να βρεις εργοδότη . Δες τις οδηγίες για κατηγορίες νέων ασφαλισμένων στο site του ΕΦΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι από την ημερομηνία εγγραφής στο ΤΕΕ είναι υποχρεωτική η ασφάλιση ανεξάρτητα αν ασκείς το επάγγελμα ή όχι. Δηλαδή άσχετα από το τι έκανες μετά την εγγραφή στο ΤΕΕ (έναρξη επαγγέλματος, στρατό κλπ) ο χρόνος ασφάλισης αι οι εισφορές που θα πληρώσεις μετράει από τότε.

Ελπίζω να κάνω λάθος.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον νόμο 4488 - 13.09.2017 (άρθρο 20) έχει αποσυνδεθεί η ασφάλιση από την ιδιότητα. Συνεπώς σήμερα, για να είναι ένας μηχανικός ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ ως μηχανικός, πρέπει εκτός της εγγραφής στο ΤΕΕ, να είναι μισθωτός μηχανικός, δημόσιος υπάλληλος μηχανικός ή να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος μηχανικού στην εφορία.

Edited by gelastos
Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Τώρα το είδα.

<<Με το άρθρο 20 παρ. 1 του ν.4488/2017 επέρχεται μεταβολή στο ανωτέρω καθεστώς, και τίθεται ως προϋπόθεση η ταυτόχρονη έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. για την ασφάλιση των μηχανικών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα στον ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ - Τομείς Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη. Σε περίπτωση διακοπής άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας και διαγραφής από τη Δ.Ο.Υ. διακόπτεται η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.>>

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κάτι ακόμα. Επειδή σκοπεύω να εργαστώ αρχικά τουλαχιστον ως μισθωτός, τώρα που έχω εγγραφεί στον ΤΕΕ, ποιά η διαφορά με την περίπτωση που δεν είχα εγγραφεί στον ΤΕΕ και εργαζόμουν πάλι σαν μισθωτός; Σε θέμα ασφάλισης και εισφορών πάντα. 

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν είχες γραφτεί στο ΤΕΕ και εργαζόσουν ως μισθωτός μη μηχανικός, δεν θα χρειαζόταν να πληρώσεις (και ο εργοδότης) εισφορές εφάπαξ και επικουρικού. Παρά την εγγραφή στο ΤΕΕ, αν εργαστείς ως μισθωτός μη μηχανικός, πάλι δεν πληρώνεις εισφορές επικουρικού και εφάπαξ.

Edited by gelastos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.