pk10gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Αλλα οχι οσο αμεσο πρεπει να ειναι.. Δυστυχως το κρατος αυτη τη στιγμη χρειαζεται λεφτα χτες.. Οποτε οτιδηποτε εχει οριζοντα Μαιου ειναι πολυ καθυστερημενο.. Αρα νομιζω οτι αποτελει δευτερευουσα λυση στο γενικοτερο προβλημα..
Μίλτιάδης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Πώς θα ήταν αν με μεταφορά συντελεστή δόμησης νομιμοποιούσαν τους ημιυπαίθριους , με όλα τα παραπάνω που γράφτηκαν; Ετσι θα ήταν όλοι ικανοποιημένοι. Διότι μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολλοί τίτλοι που πρέπει να αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο. Ετσι ή αλλιώς οι η/υπ. χώροι είναι που είναι κλειστοί , ας δοθεί ένα τέλος να τελειώνουμε. Φυσικά μετά να τους απαγορέψουν εντελώς , να δούμε τι θα κάνουν οι κατασκευαστές που δεν θα έχουν να βγάλουν και άλλο ξύδι από την μύγα.
nik Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Με την μεταφορά συντελεστή δόμησης εάν ήμουν λαμόγιο εργολάβος θα κρατούσα τους Η/Χ κλειστούς και θα έκανα προσθήκη στο δώμα.Θα έβγαινε ένα ρετιρέ μούρλια....
TheoTDM900 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 ξύγκι. Και δεν είναι και τόσο ξύγκι όταν κάποιοι τους πουλούν στην τιμή του νόμιμου δομημένου. Μιλούσα πριν με δικηγόρο και μου λέει οτι αν αυτό γίνει θα είναι η μεγαλύτερη γκάφα τους συνταγματικά και νομικά. Προσβάλλεται από 100 μεριές και έρχεται σε αντίθεση με 2-3 νόμους το λιγότερο. Και συνταγματικά λάθος.
p.varvaris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2009 Η μεταφορά συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ) μάλλον αποκλείεται, επειδή πρόσφατος νόμος (του 2002) για νομιμοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης με ΜΣΔ και οι σχετικές με την εφαρμογή του αποφάσεις (του 2004) έχουν κριθεί ως αντισυνταγματικές με την ΣτΕ 2366/2007 (για όποιους έχουν όρεξη για διάβασμα η απόφαση και σχόλια στο http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=3092&lang=1&catpid=98 ). Γράφω παραπάνω "μάλλον" γιατί υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο ΠΕΧΩΔΕ να ετοιμάζει καμιά πολεοδομική "κοσμογονία" αντίστοιχη με το ΝΔ του 23 ή με το 1337 του Τρίτση. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ρύθμιση του προβλήματος των ΗΧ με χρήση ΜΣΔ θα είναι άστοχη. Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση επειδή α) τα λεφτά είναι πολλά και β) οι κοινωνικές παρενέργειες της γενικευμένης παρανομίας με τους ΗΧ έχουν γίνει αντιληπτές, έχει συσταθεί κάποια ομάδα εργασίας για να κάνει προτάσεις. Και φυσικά διαρρέουν διάφορες σκέψεις. Το πιθανότερο είναι προεκλογικά να βγει κάποια ρύθμιση με χρόνο ζωής μερικών μηνών. Κάποιοι θα προλάβουν, κάποια χρήματα θα εισπραχθούν, κάποιοι θα ψηφίσουν. Και μετά πάλι στα ίδια. Θυμίζω ότι οι αποφάσεις για τη ΜΣΔ βγήκαν πριν τις εκλογές του 2004 και πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2007 πρόλαβαν και νομιμοποιήθηκαν μερικές αλλαγές χρήσης, κυρίως σε υπόγεια και ΗΧ.
erling Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2009 Φυσικά μετά να τους απαγορέψουν εντελώς , να δούμε τι θα κάνουν οι κατασκευαστές που δεν θα έχουν να βγάλουν και άλλο ξύδι από την μύγα. Αυτό δεν είναι σωστό. Πονάει χέρι, κόψει χέρι. Να κάνουν ελέγχους αν δεν θέλουν την κατατρατήγηση των νόμων. Υπαλλήλους έχουν. Ας τους βγάλουν στο κουρμπέτι.
sakistsalikis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Να απαγορεψουν του Η/Μ χωρους; Και μετα να απαγορεψουν και τα μπαλκονια και τα υπογεια και τις σκεπες για να μην εχουμε κλεισμενα μπαλκονια, να μην εχουμε υπογεια σπιτια, να μην εχουμε σοφιτες παρανομες. Να απαγορεψουν και την κατοχη αγροτεμαχιων γιατι πολλοι χτιζουν αυθαιτετα σε αγροτεμαχια μη οικοδομισιμα. να απαγορεψουν και τον ακαλυπτο γιατι πολλοι ριχνουν παρανομες προεκτασεις του σπιτιου τους. Το Ελληνικο κρατος μπαζει απο παντου, δεν ειναι κρατος. Απο μικρος εχω αντιληφθει οτι στην Ελλαδα η μαζικη παρανομια δεν τιμωρειται, αντιθετως αλλαζει ο νομος για να γινει νομιμη. Ο καθε νεος νομος εφαρμοζεται τις 30 πρωτες μερες (προσφατο σχετικο παραδειγμα ο ΚΟΚ) και μετα επιστρεφουμε στα παλια. Ολα λυνονται με ενα οργανομενο κρατος. Ολα τα αλλα ειναι σπασμωδικες κινησεις. Με τη νομιμοποιηση των Η/Μ χωρων ουτε το οικονομικο προβλημα της Ελλαδας λυνεται (απ το μηδεν δεν παραγεται εργο), ουτε το προβλημα των αυθαιρετων λυνεται.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Όπως έχω πει και παλιότερα, αν καταργούνταν η έννοια της δόμησης και ελέγχονταν μόνο ο όγκος, τα ύψη, η κάλυψη και οι αποστάσεις, δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα. Ο κόσμος κλείνει τους ημιυπαίθριους και έως ένα σημείο τον δικαιολογώ γιατί έχει στεγαστικό πρόβλημα και το κόστος για να αποκτήσει νόμιμα τετραγωνικά είναι δυσβάσταχτο. Ας εξετάσουμε γιατί το κόστος είναι τόσο υψηλό για να βρούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ειδάλλως θα δημιουργούμε συνεχώς αυθαίρετα και πολίτες που δε θα σέβονται το νόμο και θα δημιουργούν την εικόνα για το κράτος που έχει ο sakistsalikis και πολλοί άλλοι μεταξύ των οποίων και εγώ.
Brasco Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Βασική παράμετρος πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ο Σ.Δ. και η πλυθησμιακή πυκνότητα - πόσοι κάτοικοι αντιστοιχούν ανά δομημένο τ.μ. ή το αντίστροφο, πόσα τ.μ. αντιστοιχούν άνα κάτοικο. Μετατρέποντας Η/Χ, υπόγεια και σοφίτες σε χώρους κυρίας χρήσης επιβαρύνουμε τον αστικό ιστό με μεγαλύτερο φορτίο. Οι υποδομές (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, κυκλοφορίας, δημόσια μέσα μεταφοράς, ελεύθεροι χώροι στάθμευσης, τηλεπικοινωνίες) καθώς και το γενικότερο επίπεδο διαβίωσης υποβαθμίζονται. Οι Η/Χ είναι το λιγότερο (αντιστοιχούν στο 20% του Σ.Δ., όσα είναι και τα τ.μ. των κοινόχρηστων χώρων μιας πολυκατοικίας οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν κατοικούνται). Η μεγάλη ζημιά γίνεται με τα υπόγεια και τις σοφίτες. Και ο Σ.Ο. καταστρατηγείται βάναυσα (το υπόγειο γίνεται ισόγειο, η σοφίτα από +1,50 φτάνει ο κορφιάς στο +3,00) και όλα αυτά τα τ.μ. κατοικούνται από πλυθησμό επιπλέον από αυτόν που είχε υπολογιστεί κατά τον σχεδιασμό υποδομών. Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει κατασκευαστής ο οποίος γουστάρει να είναι παράνομος. Το πρόβλημα των κατασκευαστών που πουλάνε σπίτια (με Η/Χ, υπόγεια και σοφιτές ως χώρους κυρίας χρήσης) είναι πως θα ανταγωνιστούν στην τιμή τον παραδίπλα κατασκευαστή ο οποίος με λίγα επιπλέον έξοδα (για την παράνομη μετατροπή) ζητάει 25% περισσότερα χρήματα και προσφέρει 50% περισσότερα τ.μ. Δηλαδή ένας να παρανομήσει χωρίς συνέπειες θα παρασείρει στην παρανομία το 90% των κατασκευαστών. Άρα η πολιτεία θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επεναφέρει την ρευματοδότηση κατόπιν αυτοψίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος προκειμένου να εξαφανιστούν κλειστοί Η/Χ, γκαράζ που είναι σαλόνια, υπόγεια - playroom και σοφίτες. Όσα για τα υπάρχοντα, ότι έγινε έγινε. Αν επιβληθούν πρόστημα, αυτά θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά για την βελτίωση του επιβαρυμένου αστικού περιβάλλοντος (παροχή δωρεάν θέσεων σε νέα υπόγεια πάρκιν, δημιουργεία ελέυθερων χώρων κλπ) και όχι να κλείσουν διάφορες τρύπες...
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11 , 2009 Η επαναφορά της αυτοψίας από υπαλλήλους των πολεοδομιών και μόνο δε νομίζω ότι είναι η λύση αν και είμαι υπέρ της επιστροφής σ' αυτό το καθεστώς. Να θυμίσω ότι παρανομίες υπήρχαν και μ' αυτό το καθεστώς το οποίο καταργήθηκε γιατί υπήρχε αγανάκτηση του κόσμου, αυτών που ήταν νόμιμοι, λόγω χρηματισμού των δημοσίων υπαλλήλων που για ψύλλου πήδημα απέρριπταν την αίτησή σου. Τι πιο βολικό εξάλλου να ρίξει το κράτος τις ευθύνες στους επιβλέποντες μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες τακτική που ακολουθεί κατά κόρον. Αυτό που με ενοχλεί σαν πολίτη είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω του όγκου που αυξάνεται αυθαίρετα και λόγω του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους που δεν τηρείται. Η θέση ότι η επιτρεπόμενη δόμηση επηρεάζει την πυκνότητα πληθυσμού έχει βάση και μεγάλη αλλά δεν είναι ευθεία συνάρτηση το ένα του άλλου. Αν πχ σ' ένα διαμέρισμα των 100τμ κλείσω έναν ημιυπαίθριο των 20τμ και προσθέσω ένα ακόμα δωμάτιο στο σπίτι μου, θα αυξήσω κατά 20τμ τα μέτρα που μετρούν στη δόμηση αλλά δεν θα αλλάξω τον πληθυσμό της κατοικίας μου. Θα προσθέσω όμως ποιότητα και άνεση, θα μπορούν τα παιδιά μου να έχουν ξεχωριστά δωμάτια, θα φτιάξω ίσως και ένα γραφείο για να δουλεύω σπίτι και να μην μετακινούμαι. Το πρόβλημα είναι ότι η γη είναι ακριβή. Αν απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί η γη είναι ακριβή θα απαντήσουμε και στο ερώτημα πώς δε θα αυθαιρετούμε.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα