Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

ε εντυπωσιακή ταχύτητα εξελίσσονται οι τεχνολογίες των ανεμογεννητριών, με συνέπεια οι επιδόσεις τους να σπάνε το ένα «φράγμα» μετά το άλλο.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα το νέο μοντέλο της εταιρείας MHI Vestas Offshore Wind, το οποίο προορίζεται για θαλάσσια αιολικά πάρκα.

 

Την 1η Δεκεμβρίου, το συγκεκριμένο μοντέλο παρήγαγε μέσα σε 24 ώρες 216.000 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Μία ποσότητα που ούτε λίγο ούτε πολύ ισούται με το ρεύμα που καταναλώνουν στο ίδιο χρονικό διάστημα 8.500 νοικοκυριά.

 

Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ παραγωγής για ανεμογεννήτρια. Όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου της η εταιρεία, πραγματοποιήθηκε ανοικτά των ακτών της Δανίας, όπου γίνονται οι πιλοτικές δοκιμές του νέου μοντέλου της MHI Vestas Offshore Wind, ισχύος 9 MW.

 

«Είμαστε πεπεισμένοι πως το μοντέλο μας θα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να συνεχίσει να μειώνεται το κόστος της ενέργειας που παράγουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα», σημειώνει στην ανακοίνωση ο Torben Hvid Larsen, επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος της εταιρείας.

 

Η ανεμογεννήτρια είναι θεόρατη, με ύψος 220 μέτρα και πτερύγια μήκους 80 μέτρων. Ωστόσο, καθώς προορίζεται για εγκατάσταση μέσα στη θάλασσα, η εικόνα της στον ορίζοντα από την ξηρά θα είναι πιο… διακριτική.

 

 

 

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες διαστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας θαλάσσιων αιολικών πάρκων με μικρό αριθμό ανεμογεννητριών, μειώνοντας έτσι το κόστος τόσο για την εγκατάσταση όσο και για τη συντήρησή τους.

 

Πηγή: http://www.insomnia.... - http://www.popularme...energy-records/

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Απίστευτο... Μία ποσότητα που ούτε λίγο ούτε πολύ ισούται με το ρεύμα που καταναλώνουν στο ίδιο χρονικό διάστημα 8.500 νοικοκυριά.

Αν είναι έτσι απορώ πως γίνονται ακόμη πολεμικές συρράξεις για πετρέλαιο. 

Δημοσιεύτηκε

Απίστευτο... Μία ποσότητα που ούτε λίγο ούτε πολύ ισούται με το ρεύμα που καταναλώνουν στο ίδιο χρονικό διάστημα 8.500 νοικοκυριά.

Αν είναι έτσι απορώ πως γίνονται ακόμη πολεμικές συρράξεις για πετρέλαιο. 

Μιλάει για ενέργεια που παράχθηκε απο μια ανεμογεννήτρια. Επομένως 10 απο αυτές θα μπορούσαν να παράξουν ενέργεια για μια πόλη 240.000 κατοίκων αν πούμε 2.8 άτομα ανα νοικοκυριό (προφανώς και η παραγώγή δεν θα είναι στο peak συνέχεια).

Όχι και άσχημα θα έλεγα.

Δημοσιεύτηκε

Απίστευτο... Μία ποσότητα που ούτε λίγο ούτε πολύ ισούται με το ρεύμα που καταναλώνουν στο ίδιο χρονικό διάστημα 8.500 νοικοκυριά.

Αν είναι έτσι απορώ πως γίνονται ακόμη πολεμικές συρράξεις για πετρέλαιο. 

 

Οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες βασίζουν εδώ και πολλά χρόνια, την παραγωγή ηλεκτρενέργειας σε μορφές μη εξαρτώμενες απ' το πετρέλαιο όπως στον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα, τις ΑΠΕ, το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια κλπ). Το πετρέλαιο καλύπτει μέρος των αναγκών της ηλεκτροδότησης. Παρόλα αυτά ο πόλεμος για το πετρέλαιο μαίνεται...

Δημοσιεύτηκε

ωραία αυτά που γράφει το άρθρο μόνο που για να παράξει μια γεννήτρια των 9MW τις 216MWh σε μια μέρα θα πρέπει να έχει συντελεστή χρησιμοποίησης 100% που δεν θα συμβεί ποτέ εκτός από την μέρα του αναφέρεται στην ανακοίνωση

Δημοσιεύτηκε

Αυτό είναι το πρωτότυπο άρθρο.

http://www.mhivestasoffshore.com/new-24-hour-record/

Στην ουσία πρόκειται για μια εξελιγμένη V164-8.0 MW η οποία λειτουργεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες στα 9.0MW.

H V164-8.0 MW αποδίδει ισχύ 8MW σe ταχύτητα ανέμου 13-14m/sec (6-7Beaufort περίπου) σύμφωνα με το παρακάτω  http://www.homepages.ucl.ac.uk/~uceseug/Fluids2/Wind_Turbines/Turbines/V164-8MW.pdf

Πόσες μέρες το χρόνο θα φυσάει πάνω από 6beaufort σταθερά για ένα 24ωρο όλο το χρόνο ώστε να έχουμε συντελεστή χρησιμοποίησης 1 όπως αναφέρει ο @nvel σωστά παραπάνω?

Μάλλον ελάχιστες από ότι φαίνεται στις παρακάτω βάσεις δεδομένων 

http://energynumbers.info/capacity-factors-at-danish-offshore-wind-farms

http://energynumbers.info/uk-offshore-wind-capacity-factors

Στην ενότητα load curve μόνο στο 1% του έτους (καμπύλη ALL) είχε τη δυνατότητα να παράγει πάνω από το 0,905 της ονομαστικής ισχύος τους δηλαδή ούτε 4 ημέρες τον χρόνο(συνολικά σε ώρες). Δεν είδα μια μια τις καμπύλες ξεχωριστά των αιολικών πάρκων αλλά και πάλι δεν θα είχε κάποια δραματική διαφορά.

Επίσης ο ετήσιος συντελεστής χρησιμοποίησης κυμαίνεται μεταξύ 0,3-0,4 και σε λιγότερες περιπτώσεις μεταξύ 0,4-0,45.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν ξέρω από ανεμογεννήτριες αλλά: 24[h] * 0.35 * 9000 [kW] = 75600 [kWh] -> 2975 νοικοκυριά. Δεν είναι κι άσχημα.

Edited by panos-vicious
Δημοσιεύτηκε

Μονο που η ανεμογεννήτρια κοστίζει... τόσο για να φιαχτεί, να εγκατασταθεί, να συντηρηθεί.... οπότε κανείς θα πρέπει να αφαιρέσει όλα αυτά τα έξοδα για να κάνει ταμείο... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.