Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

Έχω ένα σπίτι στο χωριό και αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα υγρασίας σε δύο πέτρινους τοίχους οι οποίοι βρίσκονται μέσα στό χώμα,ακριβώς δίπλα στην βρύση του χωριού.Τί λύσεις έχω γιά νά την σταματήσω ?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Αυτο που σκεφτομαι ειναι να κανεις αποστραγγιστικη ταφρο.

Δηλαδη διπλα απο τον εξωτερικο τοιχο σε αποσταση ενος μετρου σκαψε μεχρι περίπου το βαθος θεμελιωσης του τοιχου και βαλε διατρητη σωληνα και γεωυφασμα και σκετασετο με γαρπιλι. Ετσι τα νερα θα πεφτουν εκει. (σαν πρωτη σκεψη)

Δημοσιεύτηκε

Να διευκρινίσω:

Tο 1 μ να γίνει κάτω, στον πυθμένα

και το βάθος να ξεπερνά αυτό του δαπέδου του υπογείου κατά

40-50 εκ (εννοώ από το πάνω μέρος του αποστρ σωλήνα)

Επίσης θεωρώ απαραίτητο να βάλεις και κάτι στο κατακόρυφο τμήμα των πέτρινων τοίχων

Καλή επιτυχία

Δημοσιεύτηκε

Απο μελέτη σε πετρινο κτίριο:

το αποστραγγιστικό θα ακολουθήσει τα παρακάτω στάδια:

α) Εκσκαφή ορύγματος χειρονακτικά, τμηματικά , στις τρεις πλευρές του κτιρίου σε βάθος χαμηλότερο από την κατώτερη στάθμη της παραθεμελίωσης και πλάτους περίπου 1,50μ.

β) Επίστρωση του ορύγματος με άοπλο σκυρόδεμα πάχους 10εκ και κλίση ρύσεως έως 3% προς το χαμηλότερο σημείο του ορύγματος πέραν του οικοδομήματος όπου θα φτάνει ο αποστραγγιστικός σωλήνας

γ) Επάλειψη της επιφάνειας της παραθεμελίωσης με ελαστικό στεγανωτικό υλικό. Πλήρωση στο 1/5 περίπου του βάθους του ορύγματος με γαρμπίλι.

δ) Τοποθέτηση γεωυφάσματος το οποίο θα περιβάλλει το γαρμπίλι, τον διάτρητο σωλήνα και την παράπλευρη επιφάνεια του ορύγματος.

ε) Πλήρωση του ορύγματος με κροκάλα. Η κροκάλα θα υπολείπεται κατά 10εκ περίπου, από την ανώτερη στάθμη της παραθεμελίωσης.

στ) Επάνω από το γέμισμα με την κροκάλα τοποθετείται το πλεονάζον γεωύφασμα και στην συνέχεια θα καλυφθεί το κενό των 10εκ με άμμο, μέχρι την ανώτερη επιφάνεια, που θα κατασκευασθεί πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος.

Οι στραγγιστήριοι σωλήνες τοποθετούνται σε στάθμη χαμηλότερη από την κατώτατη στάθμη θεμελίωσης του κτιρίου, με σύγκλιση των ρύσεων των στραγγιστηρίων και ελεύθερη εξωτερική απορροή.

Η περιμετρικής τάφρου μπορει ακολουθήσει την τοπική φυσική μορφολογία του εδάφους.

 

Ας με συγχωρέσει ο ΜΑCON απο δικία του πηγη www.macon.gr τα παρακάτω:

 

Η κατασκευή μιας αποστραγγιστικής τάφρου - αύλακας ή ενός συστήματος από τέτοιες αύλακες είναι ένας σχετικά εύκολος και οικονομικός τρόπος για τον έλεγχο των επιφανειακών και των κοντά στην επιφάνεια του εδάφους υπογείων νερών. Είναι λογικό η μεγαλύτερη κίνηση των υπογείων νερών που προέρχονται από επιφανειακές διεισδύσεις να γίνεται στο ανώτερο τμήμα του εδάφους που περιέχει τον περισσότερο αέρα και είναι λιγότερο συμπιεσμένο.

Εάν θέλετε να προστατέψετε άμεσα τη θεμελίωση του σπιτιού σας, η αποστραγγιστική αύλακα θα πρέπει να γίνει σε 1,5 – 2m απόσταση από τα τοιχεία.

Εάν όμως ο στόχος σας είναι η γενική προστασία του οικοπέδου από τα νερά, το λογικότερο είναι η αποστραγγιστική τάφρος να γίνει σε ένα υψηλό σημείο του οικοπέδου.

Η φιλοσοφία είναι να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι ελάχιστης αντίστασης για το νερό. Αν π.χ. το νερό που κυλάει διαμέσου του εδάφους συναντήσει ξαφνικά μια στρώση από χαλίκια, είναι προφανές ότι θα ακολουθήσει αυτή τη στρώση από χαλίκια μέχρι να οδηγηθεί σε κάποιο σημείο απορροής.

Οι διαστάσεις της αποστραγγιστικής αύλακας μπορεί να είναι μικρές. Κάπου στα 15-20cm σε πλάτος και κάπου στα 50-60cm σε βάθος είναι ΟΚ.

Η αύλακα μπορεί να γεμίσει με χαλίκι ή μπορούμε να εγκαταστήσουμε κι έναν αποστραγγιστικό διάτρητο σωλήνα που θα περιβάλλεται πανταχόθεν από χαλίκι. Τόσο ο σωλήνας όσο και το χαλίκι πρέπει να περιβάλλονται από ένα γεωύφασμα με πολύ καλά υδραυλικά χαρακτηριστικά.

Δώστε μια κλίση 0,5 – 1% για να επιτρέψετε στη βαρύτητα να παίξει το ρόλο της στην παροχέτευση των νερών.

Αν το χαλίκι φθάσει έως την επιφάνεια του φυσικού εδάφους, θα αναχαιτίζει πιο αποτελεσματικά τα επιφανειακά νερά. Αυτό μάλλον είναι από λειτουργικής άποψης η καλύτερη λύση. Για το αισθητικό μέρος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότσαλα, βοτσαλόπλακες κλπ. δημιουργώντας π.χ. ένα διάδρομο.

Πρέπει να βρείτε τη βέλτιστη λύση για την κατάληξη των παροχετευόμενων νερών. Αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει σχέση με το οικόπεδο του γείτονα ή κοινόχρηστους δρόμους.

Πιθανές λύσεις θα ήταν:

Α) σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο εάν είναι εφικτό

Β) κατάληξη σε χαμηλό σημείο του οικοπέδου που δεν δημιουργεί πρόβλημα σε όμορα οικόπεδα.

Γ) κατάληξη σε φρεάτιο – ξεροπήγαδο κλπ.

 

Πηγη: http://monosimacon.blogspot.com/2008/09/blog-post_09.html

Δημοσιεύτηκε

Να κάνω μερικές διευκρινίσεις.

α)Στον ένα τοίχο δέν έχω καν πρόσβαση διότι έχει κτιστεί το επάνω σπίτι άρα είναι εντελώς τυφλός

β)Ο άλλος τοίχος βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού και είναι εμφανής μόνο κατά το 1/3,συνεπώς είναι αδύνατο να γινεί οποιαδήποτε εργασία.

Μπορώ να κατασκευάσω την τάφρο στο εσωτερίκο του σπιτιού?

Θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα? Ακριβώς κάτω άπο το ξύλινο πάτωμα έχει χώμα.

Δημοσιεύτηκε

Δεν εχει νοημα να το κάνεις απο μέσα. αυτο που θέλουμε να καταφέρουμε ειναι το νερο να μην φτανει στον τοιχο του σπιτιου. Αρα θα πρεπι να γινουν απο εξω.

  • 11 years later...
Δημοσιεύτηκε

Παρουσιάζεται: εποχιακή πλαγίως διεισδύουσα υγρασία σε: τοίχο που αποτελείται από: ημιλαξευμένη λιθοδομή και ένα μέρος φυσικό βράχο και όλα με επίχρισμα με λευκή βαφή. Δεν υπάρχει πρόσβαση στην άλλη πλευρά (άλλη ιδιοκτησία σε υψηλότερη φυσική στάθμη) και δεν υπάρχει επιθυμία αλλαγής της φυσικής του μορφής (ο φυσικός βράχος όντως είναι αισθητικά άψογος). 

Καταλαβαίνω πως μια τυπική λύση θα ήταν επίχρισμα με υγρομονωτικό κονίαμα αλλά προβληματίζομαι ότι ίσως μεταθέσει το πρόβλημα σε άλλο σημείο του κτηρίου οπότε θα ήθελα να ακούσω γενικές σκέψεις επί αυτού.

Δημοσιεύτηκε
4 ώρες πριν, curzondax said:

...

Καταλαβαίνω πως μια τυπική λύση θα ήταν επίχρισμα με υγρομονωτικό κονίαμα αλλά προβληματίζομαι ότι ίσως μεταθέσει το πρόβλημα σε άλλο σημείο του κτηρίου οπότε θα ήθελα να ακούσω γενικές σκέψεις επί αυτού.

ενημερωτικά.....

απαντάς τι να κάνει σε ερώτημα που έγινε πριν 11 χρόνια περίπου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.