Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

 

Ύστερα από αρκετό διάβασμα και εδώ και σε αντίστοιχα forum αποφάσισα να γραφτώ ώστε να λύσω 2-3 απορίες μου που παραμένουν.

Είμαι σε φάση που παίρνω προσφορές για ατομικό λέβητα φυσικού αεριού, δεν θα αναλωθώ τόσο στην επιλογή λέβητα αλλά αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ως προς το ποια είναι η κατάλληλη συνδεσμολογία.

 

Το σπίτι είναι παλιό με κάθετη δισώληνη κεντρική θέρμανση, οπότε και θα χρειαστεί νέα εξωτερική σωλήνωση, είναι 55 τ.μ σχετικά μακρόστενο, ο λέβητας θα μπει στο πίσω μπαλκόνι που είναι το υπνοδωμάτιο και η κουζίνα (αυτά τα 2 είναι και τα πιο κρύα δωμάτια του σπιτιού) υπάρχουν 3 μεγάλα σώματα και 2 μικρά, (τα μικρά είναι στο χωλ και στο μπάνιο)

 

Το ερώτημα που έχω, και μετά από 2 μηχανικούς που έχουν έρθει στο σπίτι είναι το αν θα ήταν καλύτερο να συνδεθεί ο λέβητας σε κάποιον κολλέκτορα και από εκεί κάθε σώμα να έχει δική του ξεχωριστή γραμμή ή αν θα μπορούσε να συνδεθεί σε ένα από τα σώματα και μετά με κοινή σωλήνωση να μοιράζεται και στα υπόλοιπα. Στη δεύτερη περίπτωση τα δύο σώματα (κουζίνα δωμάτιο) θα συνδεθούν απευθείας καθώς είναι το ένα πίσω από το άλλο, οπότε με 2 τρύπες στον τοίχο είναι κομπλέ νομίζω.

 

Τέλος, όσων αφορά την διαδρομή των σωληνώσεων και ανεξάρτητα με τα  παραπάνω, πρέπει αυτή να είναι πάντα σε ευθεία γραμμή ή μπορεί να κάνει γωνίες είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω?

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε sorry  με πραγματική συμπάθεια καταλαβαίνω ότι είσαι μπερδεμένος αλλα αυτα που ρώτας και έτσι όπως τα ρωτάς δεν βγάζουν  νόημα.....

Δημοσιεύτηκε (edited)

Απο αυτα που κατάλαβα,  η γνώμη μου είναι ότι θα πρεπει να καταργησεις τελειως τις παλιες σωληνωσεις και να βαλεις νεες εξωτερικές αν θελεις να κανεις σωστη δουλεια. Μπορει να σου φαινεται οτι μπορει να κανεις πιο "απλες" συνδεδεσεις αλλα θα εχει προβληματα ανομοιομορφης κατανομης θερμοκρασίας νερου στα σώματα, να το ξέρεις...

Απο τις ορθότερες λύσεις  λοιπον ειναι να φεύγουν απο τον λέβητα 2 γραμμες νερού (προσαγωγη/επιστροφη) που θα πηγαινουν απ'ευθειας σε αντίστοιχο 2πλο συλλέκτη (προσαγωγης/επιστροφης) ο οποίος θα στελνει 2 ανεξαρτητες γραμμες σε κάθε σώμα.

Edited by LeftLane
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστω και τους δυο για τις απαντησεις σας, ουσιαστικα καταλαβαινω οτι η σωστη συνδεσμολογια ειναι αυτη που λεει ο LeftLane, η υπαρξη δηλαδη συλλεκτη, απλως η αλλη συνδεση θα κοστισει λιγοτερο στην κατασκευη της, δεν ξερω ομως αν θα το πληρωσω περισσοτερο κατα τη λειτουργια της.

Το οτι θα καταργηθει η παλια σωληνωση ειναι σιγουρο, μιας και μιλαμε για παλια κεντρικη θερμανση.

Απο τους 2 τεχνικους που εχουν ερθει ο ενας μου ειπε ακριβως αυτο που λεει και ο LeftLane, ο αλλος μου ειπε 2 σωληνες θα ξεκινανε απο τον λεβητα να διασχισουν ολο το σπιτι και οπου υπαρχει σωμα θα κατεβαινουν κατω και μετα θα συνεχιζουν για τα επομενα σωματα. Ενας τριτος προτεινε το ιδιο με τον δευτερο και ειπε επιπλεον οτι για να μπει συλλεκτης πρεπει να σκαφτει το πατωμα για να περασουν οι σωληνωσεις, αυτος εφαγε αμεσως ακυρο, μου φαινεται εντελως παραλογο κατι τετοιο.

Δημοσιεύτηκε

εαν δεν βαλεις συλλεκτη και κατεβαζεις καθετες γραμμες εκει που εχει σωμα, ειναι πολυ πιθανο να εχεις μεγαλη θερμοκρασια στο 1ο σωμα και χλιαρη στο τελευταιο...Ειναι πολυ "μπακάλικη" εγκατσταση, καποιοι την κανουν για οικονομια αλλα εγω δεν την προτεινω σε κανένα πελάτη μου.

Οι σωληνες και ισως και ο συλλεκτης , μπορουν να ειναι εξωτερικες (δλδ οχι σκαψιματα στο πατωμα), χαλκοσωληνα κατα προτιμηση λογω της μεγαλου συντελεστη μεταφορας θερμοτητας και την μακροβιότητα της εγκαταστασης (δεν θα παθουν ΠΟΤΕ τιποτα) ενω οι σωληνες στον εξωτερικο χωρο που θα αναχωρουν απο τον λέβητα, οπωσδηποτε πολυστρωματικη αλουμινιου ή ακομη και πλαστικη (για την αντοχη σε παγωνιες) παντοτε πολυ καλα μονωμενες.

Ο συλλεκτης πρεπει να ειναι σε εσωτερικο χωρο (αν βολευει και κλιμακοστασιο ή αλλο κοινόχρηστο) ωστε να μην εχεις πολλες απώλειες.

Εαν τελος, σε ενοχλει το αισθητικο των εξωτερικων σωληνωσεων εντος του σπιτιου, κατ'εμε αξιζει το κοστος να τις κρυψεις μεσα σε γυψοσανιδα.

Δημοσιεύτηκε

Σ ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σου, απλώς επειδή 2 στους 3 μεχρι τώρα μου έχουν προτείνει τον τρόπο που έγραψα παραπάνω, και επειδή και στο δικό μου μυαλό, που δεν έχω καμία σχέση με το επάγγελμα δεν μοιάζει τόσο σωστός γι αυτό απευθύνθηκα και εδώ.

Ο συλλέκτης δεν ξέρω αν μπορεί να μπει μέσα γιατί η απόσταση του μπαλκονιού με κάποιον κοινόχρηστο χώρο είναι αρκετά μεγάλη, εαν μπει έξω, κοντά στον λέβητα και από εκεί κατευθείαν ανοιχθουν οι τρύπες ώστε να μπουν οι σωλήνες μέσα? Θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες?

Αναφορικά με τις σωληνώσεις, μου έχει δώσει προσφορά για γαλβανισμένο σιδηροσωλήνα από τον μετρητή εώς τον λέβητα και πολυστρωματική σωλήνα από τον συλλέκτη για τα σώματα.

Η γυψοσανίδα είναι σίγουρη, υπάρχει και γυναίκα στο σπίτι :smile:

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με την άλλη απορία που αφορά την όδευση των σωληνώσεων, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κάποιο θέμα εάν οι σωλήνες που θα φτάσουν στο σώμα του σαλονιού δεν ακολουθήσουν πλήρως ευθεία γραμμή αλλά κάνει δυο σπασίματα προς τα πάνω σε δύο διαφορετικά σημεία ώστε να μπορέσουν αυτές να φτάσουν στο ύψος του ταβανιού και να τρέξουν τόσο ψηλά?

Ένας τεχνικός μου είπε ότι θα μαζεύεται αέρας εάν ακολουθήσει τέτοια διαδρομή.

Δημοσιεύτηκε

Σχετικα με τον συλλεκτη, δεν ειναι η καλυτερη λυση η εξωτερικη τοποθετηση αλλα αν δεν βολευει αλλιως πρεπει να μονωθει πολυ καλα γιατι θα εχει σημαντικες απωλειες.

 

Οσο αφορα τα σπασίματα, ναι, οι αλλαγες κατευθυνσης μπορουν να ευνοησουν την δημιουργια αερα (ειδικα αν υπαρχουν μεγαλες ταχυτητες νερου στο δίκτυο το οποιο διαπιστωνεις με μελετη Μηχανολογου) αλλα γενικα το θεωρω καπως υπερβολικο να τις αποφυγουμε εντελως. Παντα θα υπαρχουν γωνιες και σπασιματα, δεν ειναι τραγικο (εκτος της ακραιας περιπτωσης υψηλης ταχητητας νερου που ανεφερα η οποια μπορει οφειλεται σε μικρες διατομες σωληνων ή/και υπερδιαστασιολογημενο κυκλοφορητη)

Δημοσιεύτηκε

Σ ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου, ελπίζω να γίνει καλή επιλογή τεχνικού στο τέλος!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.