Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η κύρωση από τη Βουλή και η ενεργοποίηση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου είναι το επόμενο βήμα μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ των σχετικών Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 

Στη ΒΔ Πελοπόννησο έχουν ανακηρυχθεί ως επιλεγείς αιτών τα Ελληνικά Πετρέλαια και για την Αιτωλοακαρνανία η Energean Oil & Gas. Μετά το πράσινο φως του ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο έχει έκταση 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.

 

Οι εγκριτικές αποφάσεις περιλαμβάνουν και σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διατήρηση ζώνης προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής στη ΝΔ Πελοπόννησο (500 μέτρα στην Αιτωλοακαρνανία) εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών.

 

Επίσης υπάρχουν μέτρα προστασίας για τις περιοχές που επισκέπτονται άγρια ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας και ορίζεται να αποφεύγονται οι ερευνητικές εργασίες σε τουριστικές παράκτιες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.

 

Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τις σεισμικές έρευνες καθώς και για την πρόληψη ατυχημάτων και το ενδεχόμενο διαρροών.

Με την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή θα ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στην έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Στο ζήτημα των ερευνών αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

 

«Ιστορικό καθήκον για την ίδια την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», τόνισε μεταξύ άλλων και προσέθεσε ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=114002

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.