Μετάβαση στο περιεχόμενο

175 δισ. στοίχισαν οι φυσικές καταστροφές το 2016


Engineer

Recommended Posts

Οι φυσικές και οι ανθρωπογενείς καταστροφές προκάλεσαν το 2016 οικονομικές ζημίες ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διεθνές επίπεδο, ήτοι ύψους διπλάσιου από εκείνο του 2015 (94 δισεκ.), σύμφωνα με την ετήσια μελέτη SIGMA, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, η οποία την εκπονεί.

 

Από το συνολικό ποσό, ζημίες ύψους 54 δισεκατομμυρίων είχαν ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή ένα ποσό υψηλότερο κατά 42% εν συγκρίσει με το 2015, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αντασφαλιστικής εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε στη Ζυρίχη.

 

Οι καταστροφές αυτές υπήρξαν πάντως λιγότερο φονικές, με 11.000 θύματα το 2016, έναντι 26.000 το 2015. Τη 15η Δεκεμβρίου 2016, η Swiss Re είχε δημοσιοποιήσει μια προκαταρκτική εκτίμηση για το κόστος των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών παγκοσμίως την περασμένη χρονιά η οποία ανερχόταν στα 158 δισεκ. δολάρια. Προφανώς το οριστικό ποσό για το 2016 είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που εκτιμούσε.

 

Το 2016 ήταν η χρονιά με το υψηλότερο κόστος σε επίπεδο οικονομικών ζημιών λόγω καταστροφών μετά το 2012, κατά τα στοιχεία της Swiss Re. Αιτία, «ο μεγάλος αριθμός αρκετά μεγάλων καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών, των ακραίων καιρικών φαινομένων, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών», υπενθυμίζει η αντασφαλιστική εταιρεία.

 

Η Swiss Re κατέγραψε 327 καταστροφές, εκ των οποίων οι 191 θεωρεί πως οφείλονται σε φυσικά αίτια και οι 136 σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Ασία υπήρξε η περιοχή του κόσμου που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφές, με 128 συμβάντα να καταγράφονται από την ελβετική αντασφαλιστική.

 

Ο σεισμός ο οποίος έπληξε τη νήσο Κιούσου της Ιαπωνίας τον Απρίλιο του 2016 προκάλεσε τις πιο βαριές οικονομικές ζημίες, που υπολογίζεται ότι ανήλθαν μεταξύ 25 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο κυκλώνας Μάθιου ήταν η πιο φονική φυσική καταστροφή της περασμένης χρονιάς, με 700 ανθρώπους να βρίσκουν τον θάνατο, στην πλειονότητά τους στην Αϊτή. Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, το οποίο έπληξε την Καραϊβική τον Οκτώβριο του 2016, προκάλεσε ζημίες ύψους 12 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων ασφαλιστική κάλυψη υπήρχε για ζημιές ύψους 4 δισεκ. δολαρίων.

 

Σύμφωνα με τον Κουρτ Καρλ, επικεφαλής οικονομολόγο της Swiss Re, «ορισμένες περιοχές ήσαν σε καλύτερη μοίρα λόγω της καλής (ασφαλιστικής) κάλυψης». Οι μισές από τις ζημίες που είχαν ασφαλιστική κάλυψη το 2016 καταγράφηκαν στη Βόρεια Αμερική, όπου υπήρξαν πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα και όπου γενικά τα νοικοκυριά έχουν καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη. Οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Απρίλιο αποδείχθηκαν η πιο ακριβή καταστροφή για τις ασφαλιστικές εταιρείες: για πάνω από το 86% των ζημιών που καταγράφηκαν, δηλαδή για τα 3 από τα 3,5 δισεκ. δολάρια, υπήρχαν ασφαλιστικές καλύψεις.

 

Οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2016 ήταν επίσης δαπανηρές για τις ασφαλιστικές: για τα 2,8 από τα συνολικά 4 δισεκ. των ζημιών ζητήθηκαν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες. Παρομοίως, επί του συνόλου των ζημιών των 4 δισεκ. δολαρίων που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Ευρώπη τον Μάιο και τον Ιούνιο, ζητήθηκαν αποζημιώσεις για τα 2,9 δισεκ. δολ.

 

Αντιθέτως, μόλις το 20% των ζημιών οι οποίες προκλήθηκαν από τον σεισμό του Απριλίου την Ιαπωνία ήσαν καλυμμένες.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...6/#.WNtzFm-LS70

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.