Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, υπαρχει τελικά νόμος που να απαγορεύει την υπογραφή από αρχιτέκτονα σε εξαρτημενο τοπογραφικό διαγραμμα? αν ναι ποιος?

Δημοσιεύτηκε

Θέμα: Επαγγελματικά δικαιώματα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων 
Με το συνημμένο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ ΔΤΕ/β/34285/375/24-09-2010 που έχει αποσταλεί σε όλους τους αποδέκτες πολεοδομικών εγκυκλίων καθορίζονται τα δικαιώματα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων. Παρόμοιο έγγραφο έχει αποσταλεί από την Κτηματολόγιο ΑΕ προς όλα τα λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία (ΑΠ. 1020517/07-07-2010) σχετικά με τα δικαιώματα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών. 
Στα έγγραφα αυτά αναφέρεται ότι: 
Πλήρη δικαιώματα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν: 
• Διπλωματούχοι Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί 
• Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί 

Περιορισμένα δικαιώματα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν: 
• Οι Πτυχιούχοι Πολιτικοί Υπομηχανικοί (οι σχολές Υπομηχανικών καταργήθηκαν το 1977) 
• Μετά την ίδρυση των ΤΕΙ οι Πτυχιούχοι Τοπογραφίας των ΤΕΙ. 

Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί καθώς και οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ: Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής όπως και οι Δασολόγοι και λοιπές ειδικότητες δεν έχουν το δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων (προβολικά συστήματα: ΕΓΣΑ87, ΤΜ3, ΗΑΤΤ κλπ.). 
Σημειώνεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμ.γνωμοδότηση 451/2010 ομόφωνα γνωμοδοτεί ότι δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων εξαρτημένων από το κρατικό δίκτυο συντεταγμένων έχουν μόνον οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ι. Διπλωματούχοι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί & Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί. ..................................

Δημοσιεύτηκε

Αν σφίξει κι άλλο ο κλοιός, ετοίμασε μου μια σφραγίδα σου... :mrgreen:

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα

Κατόπιν αυτών πλέον οι  ΥΔΟΜ εκδίδουν Έγκρισεις -Άδειες δόμησης με τοπογραφικά ΕΓΣΑ '87 μεν , αλλά  υπογεγραμμένα από διάφορες ειδικότητες 

Δημοσιεύτηκε

.....με το καλο οι Πολιτικοι Μηχανικοι να σταματησουν να κανουν Αρχιτεκτονικες μελετες ακινητων....

  • Upvote 8
  • Downvote 1
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

ένας Πολ. Μηχ. δεν με χωνευει και μου έβαλε αρνητική φήμη, δεν πειράζει όμως, εγώ πιστευω ο Αρχιτεκτονας τα Αρχιτεκτονικα, ο Πολ Μηχ τα στατικα και ο Τοπογραφος τα τοπγραφικα. Και ο καθενας αναλογα με την ειδικοτητα του, οτι του επιτρεπει η ειδικοτητα του να ξερει.

  • Like 1
  • Upvote 8
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

τς τς τς κακοί ΠΜ.... σου βάζω εγώ εκεί μια + να ισοφαρίσεις ....

αλλά αμά ξαναγκρινιάξεις γιά φήμη θα φας κι από εμένα - (στο τσάκ δεν σου έβαλα - στο άνω)

:roll:

Δημοσιεύτηκε

Η ουσία του θέματος του εξαρτημένου τοπογραφικού, τείνει να μπει στο αρχείο, καθώς η λογική της ακρίβειας εξάρτησης από το δίκτυο ΕΓΣΑ '87, πάει να εγκαταληφθεί σε αρκετές εφαρμογές. Γενικότερα τείνεται να τοποθετούνται οι εκτάσεις και τα γήπεδα στο υπόβαθρο των Α/Φ του κτηματολογίου, ανεξάρτητα από την ακρίβειά τους.

Η πρώτη εφαρμογή σε αυτή την κατεύθυνση ήταν ο εντοπισμός ακινήτων για αυθαίρετα (όπου λίγη σημασία είχε η ακριβής τοποθέτηση). Ακόμα σε αυτή την περίπτωση γίνεται χρήση τοπογραφικού με ανεξάρτητη εξάρτηση (GPS ή ταχύμετρο ή άλλες μέθοδοι).

Η δεύτερη εφαρμογή ήταν στις αντιρήσεις για τους δασικούς χάρτες, όπου για την εξέταση της υπόθεσης, χρησιμοποιείται ως βασικό υπόβαθρο η Α/Φ του κτηματολογίου και τα άλλα υπόβαθρα κάθονται πάνω σε αυτές με χρήση φωτοσταθερών σημείων (δρόμοι, κτίρια, κλπ)

Η τρίτη εφαρμογή που δρομολογείται, με τον νέο Ν.4495/17, πρόκειται πάνω σε αυτές τις αεροφωτογραφίες να κρεμάσουν όρους δόμησης, αρχαιολογικές ζώνες, αιγιαλούς και ότι άλλο χρειαζόμαστε για την οικοδόμηση. Μου φαίνεται λίγο παράλογο να κάνουμε (ασχέτως ειδικότητας) ανεξάρτητες εξαρτήσεις. Το κάθε γήπεδο θα πρέπει να τοποθετείται στην αεροφωτογραφία, όπως γινόταν παλιά με την τοποθέτηση στον χάρτη ΓΥΣ για τα εκτός σχεδίου, και στα Ο.Τ. για εντός σχεδίου.
Ο πίνακας με τα ΕΓΣΑ των κορυφών θα είναι έξτρα.
Το φλου της υπόθεσης φαίνεται να διατηρείται μέχρι να γίνει η κτηματογράφιση της χώρας (για αμφίβολους λόγους θα έλεγα), όπως αυτή έπρεπε να είχε τελειώσει μερικές δεκαετίες πριν.
 

Ακόμη και το ΦΕΚ του 2014 μιλάει ότι τα δικαιώματα προκύπτουν και από τα ΠΔ (που δεν έχουν βγει ακόμα - πρωτότυπο) αλλά και από τις γνώσεις που έχουν οι πτυχιούχοι. Παρόλα αυτά συχνά αμφισβητούνται αυτές οι γνώσεις. Το γνωστικό αντικείμενο των σχολών προκύπτει από τα μαθήματα που κάνουν και από τις δουλείες που υπάρχει ανάγκη να γίνουν, για τις οποίες στήσανε την κάθε σχολή. Αυτό το ήξερε ο Καποδίστριας πριν από 180 χρόνια, αλλά δεν μεταφέρθηκε με επίσημο τρόπο η γνώση του σήμερα.

  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.