Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε τροχιά αναστήλωσης μπαίνει η Στοά του Φιλίππου Ε', ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης κοντά στην Πλατεία των Κομπεταλιαστών, μια από τις αγορές της αρχαίας πόλης, αλλά και από τα πιο δυσνόητα καθώς του λείπει η τρίτη διάσταση.

 

Το γεγονός αυτό, μαζί με τις φθορές από την αλμύρα στις οποίες υπόκεινται τα διάσπαρτα στο έδαφος αρχιτεκτονικά μέλη του κτιρίου, είναι προβλήματα γνωστά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία αναλαμβάνει δράση.

 

Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά η Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου το οποίο, με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα δώσει τη μεγαλύτερη χορηγία που έχει παράσχει ποτέ σε μνημείο, ύψους 550.000 ευρώ.

 

Στη συνεδρίαση ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, μεταξύ άλλων επισήμανε τα προβλήματα του χώρου, τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει και, κυρίως, αυτές που θα ακολουθήσουν.

 

Η Δήλος είναι ένα ζωντανό πρόβλημα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καταστήσουμε τον χώρο αντάξιο της σημασίας και της επισκεψιμότητάς του. Η ΕΦΑ Κυκλάδων συγκροτεί ένα master plan διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου -μνημείων και μουσείου- και όλες οι προτεινόμενες επεμβάσεις έχουν προσαρμοστεί πάνω σε αυτή τη γενική προσέγγιση.

 

Αναφέρθηκε στις εργασίες που προβλέπονται να γίνουν, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην προστασία, στερέωση και ανάδειξη της Δήλου, στην επίλυση των οποίων συμβάλλει ο Δήμος Μυκόνου.

 

«Υπάρχει όμως και το ζήτημα της ευρύτερης ανάδειξης των μνημείων, στο οποίο εντάσσεται και η περίπτωση της Στοάς του Φιλίππου. Θεωρούμε ότι οι αναστηλωτικές εργασίες στη Δήλο είναι αναγκαίες όχι μόνο για την κατανόηση των μνημείων από τον επισκέπτη, αλλά και για τη διάσωσή τους», επισήμανε ο κ. Αθανασούλης.

 

«Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί, όπου η αλμύρα κατατρώει τα πάντα. Τα αρχιτεκτονικά μέλη μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο εχθρικό φθείρονται ραγδαία. Η αποκατάστασή τους πάνω στο μνημείο θα μειώσει σημαντικά τις φθορές», συμπλήρωσε.

 

Κι αν η τρίτη διάσταση διατηρείται εντυπωσιακά στις αστικές συνοικίες της Δήλου, στο σημαντικότερο μέρος του νησιού, που είναι το Ιερό, δεν συμβαίνει το ίδιο. «Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του χώρου, θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν αναστηλωτικές επεμβάσεις που αυξάνουν την ιστορική υπεραξία του νησιού.

 

»Αυτό το τμήμα των επεμβάσεων καλό είναι να γίνεται με την αναζήτηση χορηγιών, ώστε τα χρήματα που διαθέτει το κράτος και η ΕΕ να πηγαίνουν στα κατεπείγοντα. Με βάση αυτή την ιεράρχηση, υποβάλλαμε φακέλους σε μεγάλους χορηγούς», πληροφόρησε ο κ. Αθανασούλης, τονίζοντας ότι οι ανάγκες στη Δήλο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών είναι αντίστοιχες με εκείνες της Πομπηίας, όπου οι ευρωπαϊκές πιστώσεις φτάνουν στο ύψος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η αναστήλωση στη Στοά του Φιλίππου θα είναι μερική και θα στηριχτεί στην εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Ζάμπα, στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση που έχει κάνει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, αλλά και στην καταγραφή και ταύτιση των αρχιτεκτονικών μελών που θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο μνημείο.

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.