Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασία στην Αγγλία και ΤΣΜΕΔΕ


ICSD

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

τον Σεπτέμβριο τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία και ξεκινάω δουλεία εκεί. Μέχρι στιγμής δεν έχω γραφτεί σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα και θα ήθελα την γνώμη σας για το ποια θα ήταν η πιο σωστή κίνηση. Να μπω σε κάποιο pension scheme της εταιρίας που θα εργάζομαι στην Αγγλία? Να ασφαλιστώ στο ΤΣΜΕΔΕ? Τι γίνεται όσον αφορά την ασφάλεια υγείας? Θα είμαι υποχρεωτικά ασφαλισμένος εκεί? Ποια επιλογή είναι καλύτερη?

 

Υ.Γ. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιστρέψω Ελλάδα. Οπότε ποια είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να μην έχω χασούρα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 234
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην Αγγλία θα πληρώνεις κάθε μήνα τα εξής:

1) PAYE - Pay as you Earn - η ετήσια φορολογία διαμερισμένη ανά μήνα

2) NI - National Insurance - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά και θα αφαιρούνται αυτόματα από την εταιρεία σου κάθε μήνα.

 

Υπολόγιζε χοντρικά ότι για £2,000 το μήνα μεικτά τα παραπάνω θα σου βγαίνουν περίπου £400. Εξαρτάται όμως από το πόσα θα σου δίνουν συνολικά κάθε χρόνο.

 

Το pention scheme της εταιρείας αξίζει μόνο εάν σκέφτεσαι να μείνεις μόνιμα στην Αγγλία. Αλλιώς είναι χαμένα λεφτά.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επισης οταν γυρισεις Ελλαδα τα "ενσημα" που εχεις καταβαλει εκει τα μεταφερεις μαζι σου.. Οταν ημουν εγω επανω και δουλευα η αντιστοιχια ηταν 1 Αγγλικο για 1.5 Ελληνικο περιπου.. Αλλα δεν ξερω αν συμφερει και κατω απο ποιες προυποθεσεις..

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αρα λοιπόν από την μία δεν μπορώ να αποφύγω το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από την άλλη είναι καλό να γραφτώ και στο ΤΣΜΕΔΕ σωστα αν και θα πληρώνω δύο φορές ιατροφαρμακευτική έτσι. Σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Στο ΤΣΜΕΔΕ μπορεις να γραφτει οταν θα γυρισεις φανταζομαι.. Υπαρχει δε η πιθανοτητα, δεν το ξερω - σκεφτομαι δυνατα, αφου εχεις αποδεικτικα στοιχεια οτι διαμενεις, εργαζεσαι, και ασφαλιζεσαι στο εξωτερικο να μην υπαρχει προβλημα στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ.. Μια επισκεψη και στα δυο παντως θα σε κατατοπισει..

Link to comment
Share on other sites

Το γνωρίζω οτί μπορώ να μην ασφαλιστώ στο ΤΣΜΕΔΕ. Το θέμα είναι τι με συμφέρει πιο πολυ δεδομένου ότι κάποια στιγμή θα γυρίσω Ελλάδα. Νομίζω ότι άμα δεν γραφτώ τώρα στο ΤΣΜΕΔΕ και γυρίσω μετά από 5 χρόνια ας πούμε θα γίνεται κάποιος συμψηφισμός για την σύνταξη. Το θέμα είναι συμφέρει πιο πολύ να είσαι γραμμένος από την αρχή στο ΤΣΜΕΔΕ ή πάλι με τον συμψηφισμό δεν χάνεις τπτ ή είναι καλύτερα με τον συψηφισμό. Όταν λεω καλύτερα εννοώ και απο μεριά λιγότερα χρήματα να χάνω κάθε μήνα για σύνταξη και περίθαλψη και μεγαλύτερη σύνταξη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορω να σου δωσω απαντησεις δυστυχως στα ερωτηματα σου γιατι δεν γνωριζω σχεδον τιποτα.. (μεταξυ αστειου και σοβαρου, παρε ενα τηλεφωνο στον Αυτια, εχει εναν πολυ καλο εργατολογο που μπορει να σε βοηθησει :) ).. Παντως, αν φιλε μου σκεφτεσαι απο τωρα τη συνταξη, θα σου πω οτι σημερα ισχυουν αυτα και αυριο πιθανοτατα αλλα.. Οποτε πολυ μακρινος ο σχεδιασμος σου και δυσκολος..

Link to comment
Share on other sites

Αν γραφείς στο ΤΣΜΕΔΕ και υπηρετείς τη στρατιωτική σου θητεία ή εργάζεσαι στο εξωτερικό δεν πληρώνεις το ΚΥΤ (ιατροφαρμακευτική).

Πρέπει όμως να πας από εκεί και να το δηλώσεις. Ρώτα τι χαρτιά χρειάζονται ακριβώς ή δες στον ιστότοπο του ΤΣΜΕΔΕ αν αναφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη ευχαριστώ πολύ και όλους, αν γνωρίζει κανείς τι είναι καλύτερο από τα παρακάτω:

 

1) να μπεις σε pension scheme στην Αγγλία και όταν γυρίσεις για εργασία Ελλάδα για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την σύνταξη να γίνει "συμψηφισμός" των συντάξιμων ετών ή

2) ΤΣΜΕΔΕ από την αρχή χωρίς εγγραφή σε κάποιο pension scheme στην Αγγλία.

Link to comment
Share on other sites

Το pension scheme της εταιρείας σου ΔΕΝ μεταφέρεται στην Ελλάδα ;)

Μόνο τα αγγλικά ένσημα που σου κολλάει το Αγγλικό κράτος μεταφέρονται (το υποχρεωτικό National Insurance που σου έγραψα παραπάνω).

Τα pension schemes της κάθε εταιρείας είναι δευτερεύουσα, μη υποχρεωτική, ιδιωτική εισφορά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.