Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η δυνατότητα υπάρχει, αλλά υπάρχουν επίσης θέματα.. αν κλείσεις βιβλία, το εισόδημα της Αγγλίας θα παίζει ρόλο στις εισφορές ; Αν ναι, άστα να πάνε. Παλαιότερα το ποσό ηταν συγκεκριμενο. Πως αλλιώς όμως θα μπορούσε να γίνει ; Ένας λογιστής σίγουρα θα βοηθούσε, εγώ δεν γνωριζω και τα του Εφκα τόσο καλά ..

 

Πάντως, αν βγάλεις άκρη, ενημέρωσε μας γιατί φαντάζομαι θα ενδιαφέρει αρκετό κόσμο.

 

Εννοείται πως αν μάθω με άλλο τρόπο θα ενημερώσω, αυτό σημαίνει για μένα forum.

Σε ευχαριστώ & πάλι.

  • Απαντήσεις 234
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Νομίζω η απάντηση του Earl στο post 213: "Γι αυτό και γινόμαστε φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και δεν δίνουμε λογαριασμό στην Ελλάδα για τα εισοδήματά μας από την εργασία μας εις το εξωτερικόν",

 

Σε συνδυασμό με: κλείσιμο βιβλίων Ελλάδα και πληρωμή λόγω ιδιότητας τις ελάχιστες εισφορές μηχανικού για κάλυψη 15ετίας,

 

Είναι ότι συνέβαινε και προ ΕΦΚΑ, με την διαφορά ότι τώρα θα πληρώνεις αρκετά λιγότερες εισφορές Ελλάδα από ότι με το ΤΣΜΕΔΕ.

Edited by kokoleko1
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Να ενημερώσω ότι έπειτα από αλλεπάλληλα mail στις γνωστές διευθύνσεις και με 2 χρόνια αναμονή επιτέλους διαγράφηκαν όλες οι εισφορές και τα ειδοποιητήρια του αδερφού μου που έχει φύγει από το 2016. Κυνηγήστε τους ανελέητα μέχρι να σας τα εξαφανίσουν. 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Αφού είσαι ασφαλισμένος, ασκείς δραστηριότητα επομένως δεν μπορείς να είσαι κάτοικος εξωτερικού.

    Από τη στιγμή που θα ζεις μόνιμα στη Βρετανία όμως είσαι φορολογικός κάτοικος εδώ. Οπότε θα πρέπει -θεωρητικά- να δηλώνεις όλα σου τα εισοδήματα εδώ (πόθεν έσχες).

 

Είμαι στην Αγγλία 8 χρόνια και ασφαλισμένος σε ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ (με απαλλαγές ασφάλισης Α1 καθε ενα δυο χρόνια). Έχω όμως μεταφερθεί στην εφορία κατοίκων εξωτερικού κανονικά, όπως και είναι το νόμιμο να γίνει, αφού ζώ μόνιμα στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατάσταση, μπήκα μέλος σε εταιρία στην Ελλάδα χωρίς καποιο ιδιαίτερο θέμα.

 

Γενικά γίνεται να μεταφερθείς αν είσαι μέλος εταιρίας στην Ελλάδα - αλλά δεν είμαι σίγουρος τι γινεται αν εισαι ελεύθερο επαγγελματίας. Η λογική λέει οτι αν η αλλη χωρα βεβαιώσει οτι είσαι φορολογικός κάτοικος της, και έισαι μισθωτός στην άλλη χώρα, τότε η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εχει πρόβλημα να σε βάλει στην ΔΟΥ εξωτερικού ακόμη και αν εχεις μπλοκάκι ως ελευθ. επαγγελματίας στην Ελλάδα.

 

Το ότι θα μεταφερθείς στην ΔΟΥ εξωτερικού δεν σημάινει ότι σταματας να κανεις δήλωση - αυτό ισχύει μόνο αν δεν εχεις καθολου εισόδημα στην Ελλάδα. Αν έχεις εισόδημα όμως (πχ από σπίτι, εταιρία, μετοχές κτλ), τότε το δηλώνεις στην Ελλάδα κανονικά. Σαν κατοικός εξωτερικού απλά δεν δηλώνεις το παγκόσμιο εισόδημα στην Ελλαδα.

 

Το πως φορολογήσε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι άλλο θέμα - τα της Ελλάδας στα φορολογούν στην Ελλάδα, ενώ στην Αγγλία δηλώνεις παγκόσμιο εισόδημα αλλά δεν σου φορολογουν τα της ελλάδας ξανά λόγω διμέρών συμβάσεων.

Βέβαια αν ο Αγγλικός φόρος είναι μεγαλύτερος στα έσοδα ελλάδας, αναλογα τον τύπο τους, θα σου ζητήσουν την διαφορά.

Edited by ikoz
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Το ότι θα μεταφερθείς στην ΔΟΥ εξωτερικού δεν σημάινει ότι σταματας να κανεις δήλωση - αυτό ισχύει μόνο αν δεν εχεις καθολου εισόδημα στην Ελλάδα (αν δεν σταματάς. καταθέτεις μηδενική). Αν έχεις εισόδημα όμως (πχ από σπίτι, εταιρία, μετοχές κτλ), τότε το δηλώνεις στην Ελλάδα κανονικά (φυσικά). Σαν κατοικός εξωτερικού απλά δεν δηλώνεις το παγκόσμιο εισόδημα στην Ελλαδα (ναι και το δηλώνεις εκεί που είσαι μόνιμος κάτοικος).

 

Ως κάτοικος εξωτερικού, αν έχεις ένα σπίτι στην Ελλάδα που το νοικιάζεις το δηλώνεις εδώ.

Έπειτα θα πρέπει να δηλώσεις το εισόδημα του εξωτερικού στη Βρετανία (έσοδα σπιτιού / έξοδα).

Έπειτα θα γίνει συμψηφισμός στη Βρετανία. Τι πλήρωσες, πόσο θα έπρεπε να πλήρωνες στη Βρετανία.

 

Αν είναι λιγότερο (που θα είναι) δεν πληρώνεις.. Αυτό το γράφει και στο HMRC. Rental income on overseas property

Αλλά αν μπεις σε αυτή τη διαδικασία, σίγουρα θα πληρώσεις πιο πολύ λόγω των μεταφράσεων των αποδεικτικών που θα κάνεις κάθε χρόνο. 

 

To ίδιο λέμε. 

Edited by Earl
Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με το θέμα της μηδενικής δήλωσης, επειδή το έψαξα, δεν χρειαζεται καν να καταθεσεις δηλωση αν δεν υπαρχει εισοδημα. Δηλαδη δεν καταθετεις ουτε μηδενική σαν κατοικος εξωτερικου χωρις κανενα απολυτως εισόδημα.

 

Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορει να βγει εξτρα φόρος στην Αγγλία για εισοδηματα Ελλάδας. Το κλασσικό είναι πραγματα που ειναι έχουν αυτοτελή φορολογηση στην Ελλάδα αλλά πιάνονται σαν φόρος εισοδήματος στην Αγγλία, οπότε μπορει να πανε 40% - εκει πρέπει να πληρωθεί η διαφορά.

 

Εν παση περιπτωση, το σωστό είναι σαν κατοικος εξωτερικού να γίνει η μεταφορά έδρας, αλλιώς προκύπτουν περισσότερα προβλήματα.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συναδελφοι

Εχω κάνει αιτηση απο τον Γεναρη του 2017  για απαλλαγη απο τις εισφορες του ΤΣΜΕΔΕ αλλα ακόμα και σημερα στο συστημα του ΕΦΚΑ φαινεται οτι  είμαι υπόχρεως για πληρωμη ασφαλιστικών εισφορών. Ια μπουσε καποιος συναδελφος να ενημερωσει σε ποια τηλεφωνα email μπορώ να απευθυνθώ (ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ) για να μπορεσω να δω που βρισκεται η αιτηση μου?

Θα ηθελα επισης να ενημερωσω οτι δεν ειναι αναγκαια η συμπληρωση 15ετιας για την ελάχιστη συνταξη καθώς τα χρόναι ερηασίας στο εξωτερικό θα προσμετρηθουν και προκυψει μια αναλογικη συνταξη από ελλαδα και εξωτερικο ναλογα με τα ποσα χρονια θα εχει κανείς σε κάθε χώρα.

Ειχα καταθεσει γραπτο ερωτημα στο ΤΣΜΕΔΕ και έχω αναρτησει την απαντηση που ελαβα σε αυτο το thread, αν πάτε στη σελιδα 20 θα βρειτε το post που ειχα αναρτησει τοτε

Ευχαριστω εκ των προτερων

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

εδώ και χρόνια όσοι είναι κάτοικοι εξωτερικού, κάθε 2 χρόνια υποβάλλουν έντυπο Α1 για εξαίρεση απο διάφορες εισφορές (ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ) στην Ελλάδα.

Η τελευταία μου απαλλαγή έληξε αυτό τον μήνα (Ιούνιο 2018). Όταν έστειλα τον πατέρα μου να ρωτήσει αν ισχύει ή ίδια διαδικασία για απαλλαγή του είπαν ότι δεν γίνεται άλλη απαλλαγή, και ότι πλέον ή κάνεις διακοπή η το αφήνεις όπως είναι (φαντάζομαι χωρίς να πληρώνεις κάτι, π.χ. ΕΦΚΑ). Δεν γνωρίζω αν σχετίζεται με αυτό https://www.lawspot.gr/nomika-nea/aposyndesi-tis-ypohreosis-katavolis-eisforon-apo-tin-eggrafi-sto-tee-i-dikigoriko-syllogo

Γνωρίζει κάποιος αν όντως στμάτησε η διαδικασία απαλλαγής για του μηχανικούς που εργάζονται στο εξωτερικό ή απλά τον ενημέρωσαν λάθος. Έστειλα και email στο     [email protected] και περιμένω απάντηση.

Ευχαριστώ πολύ

 

Δημοσιεύτηκε

Η επίσημη απάντηση (μέσω email) του ΕΦΚΑ στο σχετικό μου ερώτημα αν χρειάζεται να καταθέσω νέο έντυπο Α1για απαλλαγή από εισφορές στην Ελλάδα είναι παρακάτω. Δεν είμαι 100% σίγουρος πως να το μεταφράσω, δεν φαίνεται να είναι σε συμφωνία με αυτό που μας είπαν από κοντά παρόλο που στο mail μου έγραφα ότι δεν έχω εισόδημα, απασχόληση η βιβλία στην Ελλάδα.

Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε με τον ΕΦΚΑ. Σε απάντηση του μηνύματός σας, σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 883/2004 ένας διακινούμενος εργαζόμενος μπορεί να έχει δραστηριότητα σε δυο ή περισσότερες χώρες αλλά υποχρεωτικά  πληρώνει εισφορές μόνο σε μια χώρα. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να αιτηθείτε την έκδοση του κοινοτικού εντύπου Α1 και βάσει αυτού να εξαιρεθείτε από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στην Ελλάδα για όσο διάστημα αναγράφεται στο εν λόγω έντυπο. Eφόσον υπάρχει ανανέωση του εντύπου Α1, θα ενημερωθεί το μητρώο του ΕΦΚΑ από το τ. ασφαλιστικό σας Ταμείο και

θα γίνει απαλλαγή ασφαλιστικής εισφοράς και θα προχωρήσουν σε  διορθώσεις/ ακυρώσεις.

 Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ.1 , του Ν.4488/13-9-2017 ,ΦΕΚ  τεύχος πρώτο «αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα»,   οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τ.Ε.Ε. υπάγονται  στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ , (σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΕΑΠ) , από την ημερομηνία έναρξης του επαγγέλματος στην Δ.Ο.Υ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη Δ.Ο.Υ . Η ισχύς της παραγράφου αρχίζει από 1.1.2017.

Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στην εγκύκλιο 16 της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών και Ελέγχων του ΕΦΚΑ με θέμα:  «Αποσύνδεση της ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ– ΤΑΝ (δικηγόρων) από την ιδιότητα», ακολουθώντας το σύνδεσμο: http://www.efka.gov.gr/_memos/files/EGK_16_20180316.pdf

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.