acnt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 Ο ΕΚΩΣ 18.6.4 λεει.."Για το ύψος και το πλατος των πεδιλοδοκών ισχύουν οι ελαχιστες απαιτησεις των περιμετρικών τοιχείων 18.6.1). Στην παραγραφο 18.6.1 λεει "...τα πεδιλα των τοιχειων υπογειου εαν δεν αποτελουν στοιχεια γενικοτερης θεμελιωσης υποστυλωματων η τοιχειων θα εχουν πλατος τουλαχιστον 600mm ή 3*bw και ύψος 1.5bw ή 300mm..." Τα πέδιλα των τοιχείων υπογείου κάνουνε αυτό που λένε: Εδράζουνε τα τοιχεία υπογείου. Σε συνδυασμό με την χρήση τους σε περιπτώσεις θεμελίωσης με πέδιλα, κάποιος μπορεί να πεί οτι δέν είναι πρωτεύοντα στοιχεία θεμελίωσης σε μια τέτοια οικοδομή, αλλά οτι όλη την "δουλειά" την κάνουνε τα πέδιλα και μόνο. Για εμένα, δηλαδή, όταν έχεις υπόγειο, απλά τις περιμετρικές συνδετήριες δοκούς της θεμελίωσης τις διαμορφώνεις ώς ορίζουν οι αναφερόμενες παράγραφοι. Στην εσχάρα πεδιλοδοκών όμως, η κατάσταση είναι δυσμενέστερη. Όλη η εσχάρα συμβάλει στην ανάληψη φορτίων με την ίδια σπουδαιότητα. Αλλά, επιπροσθέτως στην παράθεση, αναφέρω απο το 18.6.4 που λέει: "Για το πλάτος και ύψος των πεδιλοδοκών ισχύουν οι ελάχιστες απαιτήσεις των περιμετρικών τοιχείων υπογείου". Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ιδίου εδαφίου συνεχίζει "Για τις πεδιλοδοκούς ισχύουν οι ελάχιστες τιμές που ισχύουν και για τις συνδετήτριες δοκούς" Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται διότι στο 18.6.1 οι διαστάσεις αναφέρονται στο πλάτος και το πάχος του πέλματος μόνο ενώ στο 18.6.3 προσδιορίζει τις διαστάσειs του κορμού της δοκού διότι αυτό παραλείπεται από το 18.6.1 διότι τον ρόλο του κορμού της δοκού τον έχει η υψίκορμη δοκός. Άρα, επιτρέψτε μου να πώ πως οι περιορισμοί εμένα μoυ αφήνουν μικρό περιθώριο αμφισβήτησης αλλά θέλω να εφαρμόζω την δυσμενέστερη περίπτωση η οποία είναι αυτή που ισχύει για τα πέδιλα. Θα ήθελα όμως να θίξω ένα άλλο θέμα το οποίο εχει να κάνει με το πάχος του "φτερού" της πεδιλοδοκού. Προσωπικά βλέπω την θεμελίωση εσχάρας πεδιλοδοκών ώς μια "εκφυλισμένη" ραντιέ. Δηλ. για λόγους οικονομίας και εφόσων δεν απαιτείται, οι πλάκες της ραντιέ καταργούνται και μένουν μόνο οι δοκοί με μέρος του συνεργαζόμενου πλάτους των. Άρα γιατί να κάνουμε αυτό το κομμάτι μικρότερο σε πάχος απ'ότι θα κάναμε την πλάκα;
acnt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 Και μόλις διάβαζα το μάνουαλ του Ιγνατάκη. Αυτά που λέω τα έχει και στην τελευταία σελίδα...
sundance Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 αν εχω υποστυλωματα 40x40 και θεμελιωνονται με πεδιλοδοκο(δεν υπαρχει υπογειο),τοτε πρεπει το παχος του πελματος να ειναι τουλαχιστον 1,5xb=60 εκατοστα...?ή απλως πρεπει παντα το παχος του πελματος να ειναι τουλαχιστον ισο με τη αντιστοιχη διασταση του υποστυλωματος?(να μην εξεχουν τα υποστυλωματα) το παχος του κορμου της πεδιλοδοκου δεν χρειαζεται να εχει τετοιο παχος σωστα(απλως αυτα που οριζει για συνδετηριες)? καποια βοηθεια ισως?
sundance Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2008 για να διαλευκανουμε λιγο το θεμα.αν εχουμε υποστυλωμα 40 εκατοστων. ΤΟΤΕ: ο κορμος της πεδιλοδου αν εχουμε 3οροφο μπορει να ειναι 0.25/0.40 ή για περισσοτερους οροφους 0.25/0.60. το πελμα της πεδιλοδοκου πρεπει να εχει παχος 1.5*40=60 εκ και πλατος 3*40=120 εκ. απο την αλλη αυτες οι σχεσεις για το πελμα της πεδιλοδοκου κατα ΕΚΟΣ επιβαλλονται οταν εχουμε τοιχωμα υπογειου...δεν αναφερει κατι για τα κατερχομενα υποστυλωματα και τη συσχετιση τους με την πεδιλοδοκο... ισως καποιος που εχει κατι να προσθεσει?
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 , 2008 Προσωπικά κάτω από 0,70μ ολικό ύψος πεδιλοδοκού δεν πέφτω ποτέ. Το πλάτος μπορεί να μειωθεί σε 0,25μ. Πιστεύω ότι η πεδιλοδοκός σε μία τουλάχιστον διεύθυνση πρέπει να καλύπτει το πλάτος του στύλου αν και νομίζω δεν επιβάλλεται αυτό από κάποιο άρθρο του ΕΚΩΣ. Για το πάχος του πέλματος αναφέρθηκα σε προηγούμενη δημοσίευσή μου. Το πλάτος του πέλματος δεν το κατεβάζω πέρα από το 1,00μ. Σε εξαιρετικά απλά μονώροφα κτίρια χωρίς πρόβλεψη μπορεί και να παραβαίνω τους παραπάνω κανόνες.
vtounto Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2008 ...αναφέρω απο το 18.6.4 που λέει: "Για το πλάτος και ύψος των πεδιλοδοκών ισχύουν οι ελάχιστες απαιτήσεις των περιμετρικών τοιχείων υπογείου". Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ιδίου εδαφίου συνεχίζει "Για τις πεδιλοδοκούς ισχύουν οι ελάχιστες τιμές που ισχύουν και για τις συνδετήτριες δοκούς" Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται διότι στο 18.6.1 οι διαστάσεις αναφέρονται στο πλάτος και το πάχος του πέλματος μόνο ενώ στο 18.6.3 προσδιορίζει τις διαστάσειs του κορμού της δοκού διότι αυτό παραλείπεται από το 18.6.1 διότι τον ρόλο του κορμού της δοκού τον έχει η υψίκορμη δοκός. Συμφωνώ απολύτως με την ανωτέρω "ερμηνευτική" του acnt όσον αφορά το αληθές νόημα της παρ.18.6 ΕΚΩΣ σχετικά με τις διαστάσεις του πέλματος (βλ.18.6.1) και του κορμού (βλ.18.6.3) των πεδιλοδοκών. Και καταλήγει εύστοχα ο συνάδελφος acnt ότι δεν υπάρχει απαίτηση άνω-κάτω διαμήκους οπλισμού στον "κορμό" των τοιχωμάτων υπογείου διότι: «τον ρόλο του κορμού της δοκού τον έχει η υψίκορμη δοκός.» Όμως, στο 18.6.1 αναφέρεται επίσης ότι οι απαιτήσεις για τα πέλματα τοιχείων υπογείου (όπως και η ΜΗ απαίτηση διαμήκους οπλισμού στον κορμό τους) ισχύουν: "... εαν δεν αποτελουν στοιχεια γενικοτερης θεμελιωσης υποστυλωματων η τοιχειων..." (παρ. 18.6.1) ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ: (όπως το εχει διατυπώσει προηγουμένως και ο sundance...) Ποιες οι απαιτήσεις για τα στοιχεία θεμελιώσεως τοιχωμάτων υπογείου όταν σ' αυτά ενσωματώνονται τοιχεία & υποστυλώματα που κατέρχονται από τους ορόφους της ανωδομής; Εάν υποθέσουμε ότι ισχύουν και σ' αυτή την περίπτωση μόνο οι απαιτήσεις της παρ.18.6.1 και όχι ταυτοχρόνως και οι απαιτήσεις διαμόρφωσης κορμού κατά την 18.6.3, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης της αινιγματικής αυτής φράσης; "... εαν δεν αποτελουν στοιχεια γενικοτερης θεμελιωσης υποστυλωματων η τοιχειων..." (παρ. 18.6.1)
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 μορφωστε μια μικρή πεδιλοδοκό κάτω από τα τοιχεία και όλα καλά, καρατάει και την εσχάρα του τοιχώματος και βολεύει κατασκευαστικά. Δεν χάνεις τίποτα, ένα μανδύα μόνο για τον κορμό του, όλα τα άλλα τα βάζεις έτσι και αλλιώς (πέλμα και οπλισμό του) είναι και ποιο λογικό από το να αφήσεις ένα υποστύλωμα να θεμελιώνεται σε ένα "απλό" θεμέλιο τοιχώματος.
acnt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 Ποιες οι απαιτήσεις για τα στοιχεία θεμελιώσεως τοιχωμάτων υπογείου όταν σ' αυτά ενσωματώνονται τοιχεία & υποστυλώματα που κατέρχονται από τους ορόφους της ανωδομής; Φανταστείτε μια μελέτη κατοικίας με υπόγειο. Η θεμελίωση είναι απο πέδιλα. Τον ρόλο των συνδετηρίων δοκών περιμετρικά τον έχουν αναλάβει τα τοιχεία υπογείου. Οι εσωτερικές συνδετήριες μορφώνονται κανονικά. Οι περιμετικές όμως (τα τοιχεία υπογείου) απαιτούν το πελματάκι για το οποίο γίνεται ο λόγος οι διαστάσεις του οποίου διασαφινίζονται στην 18.6.1. Τα υποστυλώματα και τα τοιχεία (με l/b>4 όπως τα εννοεί ο ΕΚΟΣ- σε αυτά αναφέρεται η πρόταση "όταν σ' αυτά ενσωματώνονται τοιχεία & υποστυλώματα που κατέρχονται από τους ορόφους της ανωδομής"), αυτά αποτελούν στοιχεία γενικότερης θεμελίωσης και άρα θα έχουν στη βάση τους το κλασσικό πέδιλο. Εν κατακλέιδι, α) Η 18.6.1 αναφέρεται στο πέλμα που απαιτείται μόνο σε συστήματα θεμελιώσεων με πέδιλα και συνδετήριες δοκούς οι οποίες περιμετρικά φέρουν τοιχεία υπογείου β) Για τις πεδιλοδοκούς και τις ελάχιστες διαστάσεις τους κρατούμε : - Απο την 18.6.1 πλάτος = 3bw - Από την 18.6.3 πλάτος(bw)/ύψος κορμού πεδιλοδοκού : 0,25/0,4 για ν<3>3
vtounto Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 Η 18.6.1 αναφέρεται στο πέλμα που απαιτείται μόνο σε συστήματα θεμελιώσεων με πέδιλα και συνδετήριες δοκούς οι οποίες περιμετρικά φέρουν τοιχεία υπογείου Συνάδελφε acnt κατ' αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση... Στην περίπτωση που επιλέγουμε σύστημα θεμελίωσης με πεδιλοδοκούς αποκλειστικά τότε τι ισχύει για τις περιμετρικές πεδιλοδοκούς που φέρουν τοιχώματα υπογείου με ενσωματωμένες τοιχειοκολώνες και στύλους της ανωδομής; Πρέπει σ' αυτή την περίπτωση να διαμορφώνουμε κορμό πεδιλοδοκού όπως αναφέρει και ο ΑΡΗΣ παραπάνω; Σημειωτέον ότι αυτή την λύση εφαρμόζω εδώ και καιρό στους ξυλοτύπους θεμελίωσης υπογείων αλλά με αρκετά κατασκευαστικά προβλήματα όπως: -Διακοπτόμενη σκυροδέτηση σε φάσεις (1η φάση: Πέλματα και κορμός πεδιλοδοκού ύψους 80~100cm και πλάτους 35~40cm κάτω από τα τοιχώματα υπογείου 2η φάση: κορμός τoιχωμάτων υπογείου ) διότι το σκυρόδεμα μπλοκάρεται από τα διαμήκη άνω σίδερα του κορμού των πεδιλοδοκών. - Προστριβές με τον εργολάβο beton που δυσκολεύεται να κρεμάσει τα πλαϊνά των κορμών τοιχωμάτων & πεδιλοδοκών διότι έχουν διαφορετικό πάχος (πεδ/δοκοί: 35-40cm , τοιχώματα: 25cm) - Σπατάλη χάλυβα στις άνω και κάτω διαμήκεις ράβδους του κορμού της πεδιλοδοκού διότι η υπαρξή τους δεν δικαιολογείται από τις αμελητέες εκεί τάσεις καταπόνησης του υψίκορμου συστήματος τοιχ. υπογείου και υποκείμενης πεδιλοδοκού. Συνεπώς, μια απλούστερη μορφή έδρασης τοιχείων υπογείου που φέρουν τοιχεία & κολώνες της ανωδομής δικαιολογημένη "νομικά" κατά ΕΚΩΣ , ΧΩΡΙΣ την χρήση κορμού πεδιλοδοκού όπως παραπάνω και ΧΩΡΙΣ την χρήση πεδίλων (όπως την περιγράφει ο acnt) θα ήταν συμφέρουσα για όλους και χωρίς συμβιβασμό στο θέμα της ασφαλείας... Μπορείτε να βοηθήσετε;
erling Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2008 vtounto για να καταλάβω, λες Στην περίπτωση που επιλέγουμε σύστημα θεμελίωσης με πεδιλοδοκούς αποκλειστικά τότε τι ισχύει για τις περιμετρικές πεδιλοδοκούς που φέρουν τοιχώματα υπογείου με ενσωματωμένες τοιχειοκολώνες και στύλους της ανωδομής; Και εγώ σκέφτομαι, πως αφού έχει μόνο πεδιλοδοκούς, άρα οι στύλοι δεν έχουν δικό τους πέδιλο, αλλά συνδέονται με πεδιλοδοκούς. Η ερώτησή σου έχει να κάνει με το αν ο κανονισμός σου επιτρέπει να μην κάνεις πεδιλοδοκό κάτω από το τοιχείο του υπογείου, αλλά μόνο θεμέλιο?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα