Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καμινάδα τζακιού και βεβαιωση αυθαιρεσίας


Antonia78

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για ένα θέμα που με προβληματίζει. Διαθέτω ένα ακίνητο προς πώληση , το οποίο έχει τζακι φτιαγμένο από τον κατασκευαστή. Ζητήθηκε από τον μηχανικό του αγοραστή που έλεγξε το ακίνητο να εκδώσει βεβαίωση αυθαιρεσιών. Με ενημέρωσε ότι θα πρέπει για την έκδοση της βεβαίωσης να νομιμοποιήσω το τζάκι και την καμινάδα. Ρωτώντας σε άλλους μηχανικούς , έλαβα την απάντηση ότι δεν απαιτείται για την έκδοση της βεβαίωσης να νομιμοποιήσω το τζάκι, καθώς δεν αφορά τέτοιες αυθαιρεσίες. Επίσης με ενημέρωσαν ότι αν αποφασίσω να προχωρήσω σε νομιμοποίηση , θα πρέπει να λάβω και την έγκριση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών , καθώς αλλάζει η σύσταση της οριζοντίου ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία θα πρέπει όλα τα διαμερίσματα να προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία , με πληρωμή του αντίστοιχου προστίμου. Αυτό καθιστά ανέφικτη την διαδικασία νομιμοποίησης και άρα αποτελεί τροχοπέδη στην πώληση του ακινήτου. Παρακαλώ αν ξέρει κάποιος να μου πει αν ισχύουν όλα αυτά. Δηλαδη :

1) Πρέπει για την βεβαίωση αυθαιρεσιών να νομιμοποιήσω το τζάκι και την καμινάδα και

2) Αν απαιτείται για αυτή την διαδικασία η έγκριση των υπολοίπων ιδιοκτητών και σε τι ποσοστό. 

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Η καμινάδα που αντιστοιχεί στο προς μεταβίβαση διαμέρισμα δεν είναι κατασκευή που προσαυξάνει τη δόμηση, κάλυψη, ύψος και δεν μεταβάλλει την εγκεκριμένη χρήση. Το διαμέρισμα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες, μπορεί να μεταβιβαστεί. 

Το αν θα δεχτεί ο νέος ιδιοκτήτης να αγοράσει το διαμέρισμα με αυθαιρεσία αυτό πρέπει να το διερευνήσετε. Ο μηχανικός που θα υπογράψει τη βεβαίωση νομιμότητας, κατά πάσα πιθανότητα θα αναφέρει στα σχόλια της βεβαίωσης το παραπάνω, ότι δηλαδή βάσει των διατάξεων του νόμου επιτρέπεται η μεταβίβαση με την υπάρχουσα αυθαιρεσία, οπότε ο νέος αγοραστής θα ειναι και γραπτώς ενημερωμένος (θεωρώ δεδομένο ότι ήδη έχει ενημερωθεί προφορικά).

Απο κει και πέρα αν αποφασίσεις να υπάγεις την καμινάδα στις διατάξεις του ν. 4178 χρειάζεσαι την έγκριση του 51% των ψήφων ή όσο ορίζει ο κανονισμός της πολυκατοικίας (αν είναι μεγαλύτερο το ποσοστό). Η συναίνεση των συνιδιοκτητών για την τακτοποίηση δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό που αναφέρεις περί τροποποίησης σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας κι ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση. Όντως ο αγοραστής είναι ενημερωμενος προφορικά.Κι επειδη μου ζητα να κανω εγω τη νομιμοποιηση γι αυτο το ψαχνω.Αυτο για την αλλαγή της σύστασης μου το ανέφερε μηχανικος. Συγκεκριμένα μου είπε ότι λόγω του ότι τζάκι υπάρχει σε όλα τα διαμερίσματα και οι καμινάδες βγαίνουν στην ταράτσα που είναι κοινόχρηστος χώρος, θα υποχρεωθούν όλοι να κάνουν την ίδια διαδικασία και στη συνέχεια να γίνει και αλλαγή της σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

υποθετω οτι εχεις μια καμιναδα ανα τζακι, και οχι  "κοινοχρηστη" καμιναδα τζακιου...

 

κατα τα λοιπα,

αφου  υπαρχει σε ολους η "αυθαιρεσια", ολοι θα  σου δωσουν συναινεση για τακτοποιηση.

 

[κατι λεει περι αυτου ο ..."οσονουπω" νομος στο αρθρο 82,

 

...δλδ. προσπαθει να πει, αλλά οι συντακτες του νομου τα εχουν μπερδεψει...ως συνηθως...]

 

6. Στις περιπτώσεις που απαιτείται τακτοποίηση οριζοντίου ιδιοκτησίας για παραβάσεις που αφορούν την επέκταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου εφόσον:

α) η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της όλης οικοδομής και
β) η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας,

είναι δυνατό με την προσκόμιση:

α) σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας ότι η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί (καταλάβει) κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο από την ανέγερση-κατασκευή της όλης οικοδομής,
β) βεβαίωσης μηχανικού ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας,

να επιτρέπεται στον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που η ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο, αφού προηγουμένως υπάγει την αυθαίρετη αυτή κατασκευή στις διατάξεις του παρόντος, να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή κι υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών της οικοδομής τεκμαίρεται.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Είναι μια καμινάδα ανά τζάκι. Δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα μου δώσουν καθώς με το φόβο μετά ότι εκείνοι δεν θα έχουν κάνει τακτοποίηση, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα... Πριν χρόνια νομιμοποίησαμε όλοι τους ημιυπαιθριος. Τώρα δυστυχώς είναι δύσκολες οι εποχές για να προβούν όλοι σε τέτοια έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

δες πρωτα τα "εξοδα",

μετα τους τα λες...

 

και μετα τους ξαναλες οτι ολοι θα το βρουν μπροστα τους καποια στιγμη και θα σου ζητανε συναινεση

 

- και οτι δεν εχει καμμια σχεση η δικη σου τακτοποιηση με τα δικα τους, που μπορουν να τα κανουν οσο ισχυει ο νομος

 

- και δεν χρειαζεται καμμια τροποποιηση της συστασης...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

?

 

το τζακι τι παραβιάζει? βρισκεται εσωτερικά του διαμερίσματος και απλώς δεν το έδειχνε η άδεια?

Εξέχει έξω του περιγράμματος που ορίζεται με εξωτερικό τοίχο όριο της ιδιοκτησίας, δεν το έδειχνε η οικοδομική άδεια και πόσο εξέχει?

Νομίζω οτι για να γίνει κατανοητό σε αυτό το σημείο τόσο από εμένα όσο και απο τους Συναδέλφους το αν απαιτείται νομιμοποίηση ή πέσατε σε απαίτηση συγκεκριμμένου Συναδέλφου θα χρειαστεί μια ανάρτηση στο φόρουμ του σχεδίου της οικοδομικής άδειας που να δείχνει το / τα σημεία.

Και ενός σχεδίου που να δείχνει την υπάρχουσα κατάσταση (κάτοψη) με μια επισήμανση ύψους. (Φωτογραφία, ει δυνατόν με κάποιο μέτρο δίπλα του δια να έχουμε μια κλίμακα).

Το τζάκι σας επεκτάθηκε σε κοινόχρηστο χώρο :confused:

οσο για την καμινάδα "οι κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους" δεν χρειάζονται τακτοποίηση κατά πως θυμάμαι τώρα χωρίς να εχω μπροστα μου τον 4178.

Ακόμα αναφέρετε για νομιμοποίηση των συνιδιοκτητών και μάλλον θα έπρεπε διότι αν έχουν τζάκια ή άλλες κατασκευές που θα απέτρεπαν την μεταβίβαση, το εμπράγματο δικαίωμα και τις κινήσεις που απαγορεύει ο νόμος αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, θα μπορούσατε όλοι να συνενοηθείτε να υποβάλλετε μια δήλωση 4178 ή του επόμενου ώστε να μειωθούν τα έξοδα - κατα πως ο Νόμος προβλέπει -

φαντάζομαι παλιότερα ότι είχατε υποβάλει δηλώσεις Ν3843  με τον οποίο νομιμοποιούσατε κατασκευές που βρισκόταν εντός στο νόμιμο περιγρραμα που υπολογιζόταν στον υπολογισμό του όγκου του ακινήτου όπως υπολογιζόταν με την σχετική οικοδομική άδεια που θα είχε εκδοθεί.

Δύσκολα σας έβαλα έτσι? :smile:

ενώ πια θα έπρεπε να τακτοποιηθούν κατασκευές που βρίσκονται εκτός του ογκου κιόλας.

Δεν σας λεω οτι 100% το τζάκι ειναι αυθαίρετο.

Επισημάνω οτι τα στοιχεία που έχετε δημοσιεύσει δεν είναι αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Αφού παλαιότερα έχουν ρυθμίσει και τους ημιυπαίθριους έχει δίκιο ο συνάδελφος να ζητάει τακτοποίηση.

 

Γιατί ? Ο 3843/10 δεν χρειάζεται μεταφορά στον νέο νόμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.