Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η βεράντα θεωρείται κοινόχρηστος χώρος?


Recommended Posts

Γεια σας! 

 

Καλώς σας βρήκα. Ειναι η 1η μου ανάρτηση εδώ, ελπίζω να διάλεξα τη σωστή κατηγορία για το πρόβλημα μου.

 

Μενω στην Αθήνα σε μια πολυκατοικία του '70 και απο πέρυσι είμαι ιδιοκτήτρια του ρετιρέ του 5ου ορόφου. Μέσα στο χειμώνα η ιδιοκτήτρια του απο κάτω διαμερίσματος στον 4ο όροφο έκανε παράπονα για εισροή υγρασίας στην κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι της. Η διαχειρίστρια έφερε έναν ειδικό σε μονώσεις και εξετάζοντας τη βεράντα μου και το διαμέρισμα απο κάτω που έχει πρόβλημα, αποφάνθηκε οτι χρειάζεται μόνωση ο τοίχος της πολυκατοικίας που εφάπτεται στη βεράντα μου και φυσικά αυτό είναι κοινόχρηστο έξοδο της πολυκατοικίας.

 

Μέχρι εδώ ολα καλα, αλλά η διαχειρίστρια μου είπε οτι επειδή εγώ πέρυσι που πήρα το σπίτι και έκανα ανακαίνιση και έτριψα το Μωσαικό της βεράντας, οτι ίσως δημιούργησα εγώ το πρόβλημα. Πέρα δηλαδή απο το τοιχάκι που είπε ο ειδικός οτι μπαίνει και απο τη βεράντα μου νερό. Πριν περιπου 10 χρόνια είχαν βάλει περιμετρικά στους αρμούς στις γωνίες της βεράντας ένα λευκό μονωτικό υλικό. Αλλού φαίνεται και αλλού οχι, οπότε μπορει οντως να φταίει το τρίψιμο, αλλα σίγουρα και τα χρόνια που πέρασαν. Θα φέρουμε και αλλον ειδικό να μας πει τη γνώμη του. Εμένα το ερώτημα μου είναι το εξής. Αν τελικά η υγρασία περνα απο τη δική μου βεράντα, νομικά εγώ είμαι υπεύθυνη να το πληρώσω ή θεωρείται η βεράντα κοινόχρηστος χωρος? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. 

 

Υ.Γ Με βάση την εμπειρία σας μπορεί το τρίψιμο Μωσαικου βεράντας να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα στο κάτω διαμέριμα?

Link to comment
Share on other sites

.. ελπίζω να διάλεξα τη σωστή κατηγορία για το πρόβλημα μου....

Το θέμα σας μεταφέρθηκε από την ενότητα «Αρχιτεκτονικά» στην ενότητα για τους ιδιώτες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

φυσικα, δεν μπορουμε να ξερουμε  ουτε "πόσο" κατεβηκε το μωσαικο ή πόσο επηρεασε η αφαιρεση της λαστιχομαστιχης στις γωνιες...ή αν υπαρχει καποιος αλλος λογος

 

θα χρειαστει να το δει μηχανικος, ωστε να εχεις καποια υπευθυνη γνωμη

 

και συζητηση με το δικηγορο σου

καλη συνεχεια

 

 

Εφετείο Λάρισας, αριθμός απόφασης 94/2012.

Περίληψη: Δυνατή συμφωνία με τη σύσταση οροφοκτησίας ότι κοινόκτητο κατά νόμο μέρος αποτελεί αντικείμενο χωριστής ιδιοκτησίας, εκτός αν τούτο απαγορεύεται με άλλο νόμο και δη πολεοδομικό με ποινή ακυρότητας. Η βεράντα, που είναι ανοικτό μέρος και επέκταση του δαπέδου ενός ορόφου μέχρι το κατακόρυφο επίπεδο των όψεων του κτιρίου και αποτελεί πλάκα οροφής για το κάτω από αυτή διαμέρισμα, μπορεί να καταστεί αντικείμενο χωριστής ιδιοκτησίας, αλλιώς είναι κοινόκτητη. Αν εκ της μη επισκευής της βεράντας παραβλάπτεται η χρήση του κάτω από αυτή διαμερίσματος, ο βλαπτόμενος ιδιοκτήτης του μπορεί να αξιώσει την επισκευή, ακόμη κι αν οφείλεται σε ελαττωματική αρχική κατασκευή από τον εργολάβο. Εισροή νερού και υγρασία στην οροφή δωματίου διαμερίσματος του ενάγοντος, που δεν οφείλεται σε κακοτεχνίες της πολυκατοικίας, ούτε στην κεραμοσκεπή που κατασκεύασε ο ίδιος αυθαίρετα στη βεράντα του, αλλά σε ρωγμές στη βεράντα του διαμερίσματος του εναγομένου. Επί μη ύπαρξης κρίσης του Δικαστηρίου ότι υφίστανται ζητήματα χρήζοντα ιδιαίτερες γνώσεις επιστήμης ή τέχνης, η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης απόκειται στη διακριτική ευχέρειά του και η μη δ/γή της δεν συνιστά πλημμέλεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.