Engineer Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Άγνωστο παραμένει αν και πότε θα λειτουργήσει ξανά το ορυχείο Αμυνταίου όπως και οι δύο τροφοδοτούμενες από αυτό λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, αφαιρώντας περίπου 600 πολύτιμα Μεγαβάτ από την επάρκεια ισχύος, εν μέσω θέρους. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ Γιώργος Αδαμίδης, αφήνει, εμμέσως αιχμές και κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για την πρόκληση της κατολίσθησης αποδίδοντας ευθύνες στον τρόπο διενέργειας των αρχαιολογικών ανασκαφών στο συγκεκριμένο ορυχείο, που πιθανόν να συνέτεινε στη μεγάλη έκταση των κατολισθήσεων. Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,77% αλλά και των συνδικαλιστών στο Euro2day.gr, «οι δύο λιγνιτικές μονάδες είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά κυρίως και το ορυχείο. Κι αυτό καθώς όπως σημειώνουν θα πρέπει πρώτα να ηρεμήσει... η γη και στη συνέχεια να διερευνηθεί το πως μπορεί να γίνει εκσκαφή του λιγνίτη». Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, ότι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW βρίσκονταν σε συντήρηση. Μάλιστα για την «νούμερο 2» οι εργασίες θα διαρκούσαν μέχρι και τις 13 Ιουνίου, ενώ για την «νούμερο 1» αυτές ξεκίνησαν στις 23 Μαίου. Να τονιστεί επίσης ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου, έχει τεθεί σε καθεστώς μετάβασης, δηλαδή έχει περιορισμένες ώρες λειτουργίας ετησίως, λόγω περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Έτσι, σε πλήρη ισχύ βρίσκεται την περίοδο 15 Οκτωβρίου με 15 Απριλίου. Τους υπόλοιπους μήνες δίνει λίγη παραγωγή ρεύματος από τα συνολικά 600 MW, ενώ τέλος του 2019 θα αποσυρθούν, εκτός κι αν αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά. Στο ορυχείο του Αμυνταίου, σύμφωνα με στελέχη της ΔEΗ, που μίλησαν στο Euro2day.gr, το σχετικό γεωλογικό φαινόμενο είχε εντοπιστεί από νωρίς και είχε ειδοποιηθεί η εταιρία. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει και στη χθεσινή (10/6/2017) ανακοίνωση της, είχε διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3 Ιουνίου. Ωστόσο, οι κατολισθήσεις ήταν «πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς». Το ορυχείο είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει να παράγει ξανά λιγνίτη και κατ' επέκταση και η επανεκκίνηση των μονάδων. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου, συνεπώς, αναμένεται να στερήσει 600 MW από το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας φτάνοντας το σε ακραία σημεία στο ενδεχόμενο αύξησης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που συμβαίνει τις μέρες του καύσωνα, αλλά πια και του χειμώνα. Πηγή: http://www.energeiakozani.gr/ Click here to view the είδηση
Ήρωνας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Οι δύο μονάδες του Αμύνταιου υπολειτουργούν 6 μήνες τον χρόνο γιατί είναι ρυπογόνες.Ο ΑΗΣ Μελίτης (με προβλεπόμενο έτος απόσυρσης το 2048) εισάγει λιγνίτη, γιατί ο ελληνικός είναι χαμηλής ποιότητας, και οι σύγχρονοι λέβητες δεν μπορουν να αποδόσουν με τον ελληνικό.Η Πτολεμαΐδα 5 θα χτιστεί με δάνειο 740+120 εκατ απο Γερμανικές τράπεζες και θα κοστίσει συνολικά 1.4 δις (χωρίς επιτόκια).Κατα τ' άλλα οι ΑΠΕ και η κλιματική αλλαγή είναι απειλές για την ΓΕΝΟΠ και όχι η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και σοβαρότητας.ΥΓ. Τι τραβάνε οι κάτοικοι στην δυτική Μακεδονία...
panosf Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Για τους κάτοικους των Αναργύρων αυτό ήταν ότι καλύτερο και μάλιστα χωρίς θύματα , έχω φίλους στο χωριό αυτό και όλοι έβλεπαν ότι θα αργήσουν να τους "σηκώσουν" και θα ζούσαν σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον , υπήρχε αγωνία ,ενώ τώρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Όσο για τις ΑΠΕ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις ειδικά για τις ανεμογεννήτριες όσον αφορά την περιβαλλοντική καταστροφή σε σχέση με αυτό που προσφέρουν (μην ξεκινήσετε flame είναι απόψεις που διαβάζω).
zouboulidis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2017 Αν λάβουμε υπ όψιν μας τελευταίες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ζημιά περί το 1,5 δις από την κατάρρευση του ορυχείου, συν τα έξοδα απαλλοτριώσεων - αποκαταστάσεων, συν την περιβαλλοντική επιβάρυνση, φθάνουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο λιγνίτης, μόνον φθηνή ενέργεια δεν είναι.
Ήρωνας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Για τους κάτοικους των Αναργύρων αυτό ήταν ότι καλύτερο και μάλιστα χωρίς θύματα , έχω φίλους στο χωριό αυτό και όλοι έβλεπαν ότι θα αργήσουν να τους "σηκώσουν" και θα ζούσαν σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον , υπήρχε αγωνία ,ενώ τώρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Όσο για τις ΑΠΕ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις ειδικά για τις ανεμογεννήτριες όσον αφορά την περιβαλλοντική καταστροφή σε σχέση με αυτό που προσφέρουν (μην ξεκινήσετε flame είναι απόψεις που διαβάζω). Δεν θα ξεκινήσουμε flame. Απλά όταν λες υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις προσπάθησε να είσαι πιο συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος. Πέρα απο κάποια ορυκτά που χρησιμοποιούνται στις ΑΠΕ και η εξόρυξη τους είναι περιβαλλοντικά επιβλαβής (όπως η εξόρυξη κάθε μεταλλεύματος), δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης για το ποιες τεχνολογίες είναι καταστροφικές και ποιές όχι.
panosf Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Πόσα κυβικά τσιμέντου πέφτουν στις κορυφογραμμές των βουνών για τις βάσεις των ανεμογεννητριών και τι θα γίνουν μετά την εγκατάληψή τους , στο Άσκιο έγινε μελέτη για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή σε ένα βουνό που βρίσκεται μεταξύ Πτολεμαίδας-Κοζάνης-Σιάτιστας και σφύζει από ζωή κάθε σαββατοκύριακο ,φυσικά ξεσηκώθηκαν Όρειβατικοί-φυσιολατρικοί σύλλογοι-σύλλογοι δρομέων κλπ αφιερώσαμε και τον ορεινό αγώνα των Ναμάτων στην προσπάθεια να το εμποδίσουμε (ακόμα αιωρείται). Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα όπου όλα γίνονται όπως γίνονται χωρίς καμμιά πρόβλεψη για το περιβάλλον.
Αλέξανδρος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Πόσα κυβικά τσιμέντου πέφτουν στις κορυφογραμμές των βουνών για τις βάσεις των ανεμογεννητριών και τι θα γίνουν μετά την εγκατάληψή τους , Τίποτα δε θα γίνει. Αν εγκαταληφθούν η φύση θα τα επανακαταλάβει. Αν και προσωπικά νομίζω πως θα είναι για πολλά χρόνια εκεί η ανεμογεννήτριες
Ήρωνας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2017 Πόσα κυβικά τσιμέντου πέφτουν στις κορυφογραμμές των βουνών για τις βάσεις των ανεμογεννητριών και τι θα γίνουν μετά την εγκατάληψή τους , στο Άσκιο έγινε μελέτη για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή σε ένα βουνό που βρίσκεται μεταξύ Πτολεμαίδας-Κοζάνης-Σιάτιστας και σφύζει από ζωή κάθε σαββατοκύριακο ,φυσικά ξεσηκώθηκαν Όρειβατικοί-φυσιολατρικοί σύλλογοι-σύλλογοι δρομέων κλπ αφιερώσαμε και τον ορεινό αγώνα των Ναμάτων στην προσπάθεια να το εμποδίσουμε (ακόμα αιωρείται). Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα όπου όλα γίνονται όπως γίνονται χωρίς καμμιά πρόβλεψη για το περιβάλλον. Τα κυβικά τσιμέντου δεν είναι τίποτα μπροστά στο περιβαλλοντικό όφελος λειτουργίας των ανεμογεννήτριων. Αντίστοιχα δες πόσα κυβικά τσιμέντου χρειάστηκαν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, πόσο νερό καταναλώνουν και πόσες χιλιάδες στρέμματα γης έχουν καταστραφεί. Οταν μιλάμε για περιβαλλοντικό κόστος, πρέπει να κοιτάμε σε όλο τον κύκλος ζωής. Είναι δε οξύμορο να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος απο της ανεμογεννήτριες όταν είμαστε σε ένα άρθρο σαν και αυτό. Ας δούμε ποια είναι η εναλλακτική στις φωτογραφίες του άρθρου. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι οι ΑΠΕ έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όμως η διαφορά τους απο τον λιγνίτη είναι τεράστια. Τέλος δεν ξέρω την περίπτωση που λες, πάντως εμένα η εικόνα του παρακάτω βίντεο μου αρέσει πολύ. Όχι μόνο δεν με αποτρέπει να επισκεφτώ το βουνό, αλλά με προσκαλεί.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα