Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Επίσης αν σκέφτεσαι για ηρωικους τριγωνισμους, πρεπει να πας σε όργανο που παίρνει απόσταση πανω απο 3km (οχι και πανάκεια, αλλα μας χρειάστηκε καποιες φορές).

 

 

Εκεί είναι που έκανες οπισθοτομία δύο φορές και το σημείο σου είχε κάποια μέτρα διαφορά την δεύτερη από την πρώτη.... :)

 

 

Επί του ερωτήματος, με ότι και να ασχολείσαι, δες το για GPS από την αρχή...πλέον οι τριγωνισμοί είναι δύσκολοι και η απαίτηση για "εξάρτηση" συνεχής....

Edited by Γιάννης
  • Απαντήσεις 289
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

 

Καλησπέρα σας! Ενδιαφέρομαι για αγορά γεωδαιτικού σταθμού. Τι χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας γεωδαιτικός σταθμός για έναν νέο Τοπογράφο (π.χ γωνιομετρική ακρίβεια, μέτρηση αποστάσεων, μάρκα κλπ.); Θα πρέπει να είναι κάτι επώνυμο με προοπτική ή κάτι με προοπτική να βγάλει τα λεφτά του*low cost και να αντικατασταθεί σε 5 έτη πχ με νέο; Σε πρώτη φάση η χρήση του θα είναι για τις πιο απλές και καθημερινές τοπογραφικές εφαρμογές. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

 

O Kane σου έδωσε έναν καλό μπούσουλα...Πάντως, σκέψου και ένα GPS, γιατί η πλειονότητα των δουλειών γίνονται με αυτό.

 

Με 8-10000 μπορείς να βρεις πακέτο GPS+όργανο που αν όλα πάνε καλά θα σου πάει καιρό και θα κάνεις απόσβεση σε καμια 3ετία.

 

Συμβουλή: Ψάξε και παζάρεψε πάρα μα πάρα πολύ με τις εταιρείες...Συνήθως, σου δίνουν κάποιες αρχικές τιμές...κατέβαινε όσο μπορείς...

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ως πολύ πρόσφατος κάτοχος γεωδαιτικού σταθμού TopCon ES65 θα ήθελα τα φώτα σας.

Σε ερώτηση μου στο μαγαζί που τον πήρα για την εργασία της αποτύπωσης (δημιουργία τοπογραφικού για συμβόλαιο συγκεκριμένα) μου δόθηκε η οδηγία - και μετά από μελέτη του manual- να κάνω χρήση του Data Collection. 

Φυσικά το Data Collection θα το χρησιμοποιήσω τόσο για ίδρυση νέων πολυγωνομετρικών σημείων (στάσεων) όσο και για τα σημεία λεπτομερειών. Επίσης θα το λειτουργήσω  απευθείας με συντεταγμένες (φυσικά στην αρχή θα ορίσω στάση και προσανατολισμό με gps και λεώ να κάνω το ίδιο και στο τέλος για να έχω μια ανοιχτή πλήρως εξαρτημένη όδευση).

Η απορία μου έγκειται στο εξής: Για την ανοικτή όδευση που θα ιδρύσω δε θα πρέπει αυτή να επεξεργαστεί - επιλυθεί με κάποιο excel  για να κατανεμηθούν - ελεγχθούν τα όποια σφάλματα κλπ;

Κανονικά δεν πρέπει να μετρήσω τα σημεία της όδευσης μόνο, να τα επιλύσω, να βρω τις σωστές συντεταγμένες και έπειτα να ξαναστήσω το όργανο στις στάσεις και να πάρω τα σημεία λεπτομερειών;; 

Η εταιρεία μου ανέφερε πως αυτό δε χρειάζεται και οτι το κάνει το όργανο από μόνο του (κάτι στο οποίο δυσπιστώ..).  

Η αλήθεια είναι οτι βρήκα κάποια excel επίλυσης οδεύσεων στο internet kai στο forum, αλλά αυτά αναφέρονται σε γωνίες και αποστάσεις - ενώ εγώ θα έχω απευθείας συντεταγμένες...

Μπορεί κάποιος να δώσει λίγη βοήθεια - κατευθύνσεις;;; 

Τέλος δε κατάλαβα ακόμη τη διαφορά του Topo από το Μενού Topfield και το Data Collection...

Edited by body125z
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα!

 

Γενικά τα όργανα αποθηκεύουν δύο ειδών αρχεία:

 

- Το αρχείο πρωτογενών δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει οριζόντιες και ζενίθιες γωνίες, κεκλιμμένη απόσταση, ύψος οργάνου και στόχου καθώς και κάποιες άλλες παραμέτρους αναγκαίες για την μετέπειτα επίλυση με χρήση excel ή εξειδικεύμενου προγράμματος

 

- Το αρχείο συντεταγμένων, όπου το όργανο ανάλογα με τις μετρήσεις και την θέση - προσανατολισμό της πρώτης στάσης αποδίδει Χ και Υ σε κάθε σημείο, χωρίς όμως να υπολογίζει μέσους όρους μετρήσεων και χωρίς να επιλύει οδεύσεις. Οι περισσότεροι δυστυχώς χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, που είναι απλούστερη αλλά δεν εξασφαλίζει επαρκή έλεγχο του τι συμβαίνει, και κυρίως σε ανοιχτές οδεύσεις πολλών στάσεων προκαλούνται σημαντικά σφάλματα.

 

Συνήθως τα όργανα είναι ρυθμισμένα ώστε να παράγουν και τους δύο παραπάνω τύπους αρχείων για κάθε job στο όργανο. Για την περίπτωσή σου, μιλάμε για ανοικτή - εξαρτημένη όδευση και από τα δύο άκρα (λόγω μετρήσεων GPS στις 2 πρώτες και 2 τελευταίες στάσεις - έτσι δουλέυει η μέθοδος, προσοχή!). Με μία γρήγορη αναζήτηση στο ιντερνετ καταλαβαίνω ότι το όργανο αυτό δουλεύει με τον παλιό, κλασσικό τρόπο (αν δεν κάνω λάθος φυσικά για τις δυνατότητες του). Αυτός περιληπτικά έχει ως εξής:

 

- Κάνεις χρήση του αρχείου πρωτογενών δεδομένων. Σε κάθε στάση δεν χρειάζεται να ορίσεις τις συντεταγμένες της, απλά κάνεις OSET στην προηγούμενη ή επόμενη στάση.

- Δεν ξεστήνεις, αλλά αποτυπώνεις κανονικά από αυτήν όλα τα σημεία λεπτομερειών.

- Μετακινείσαι στην επόμενη στάση και επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία.

- Επιλύεις στο γραφείο με excel ή αντίστοιχο πρόγραμμα και τότε προκύπτουν οι συντεταγμένες όλων των στάσεων και σημείων της αποτύπωσης.

 

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να διαχωρίσεις το μέτρημα σε πολυγωνομετρία (όδευση) και ταχυμετρία (σημεία λεπτομερειών), πηγαίνοντας ξανά στο ύπαιθρο μετά την επίλυση. Κάθε σύνολο σημείων που μετρήθηκε από μία συγκεκριμένη στάση αποτελεί ένα εννιαίο block που προσαρμόζεται στο πολύγωνο της όδευσης (δεν το κάνεις εσύ, αυτό προκύπτει από την επίλυση)

 

Αν από τον αντιπρόσωπο υπονοούν ότι το συγκεκριμένο όργανο λύνει αυτόματα την όδευση, μου φαίνεται δύσκολο να ισχύει και θα πρέπει να σου εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν. Όχι ότι δεν γίνεται σε νεότερα όργανα βέβαια. αλλά θέλει λογισμικό on the fly!

Δημοσιεύτηκε

Δεν γνωρίζω το όργανο αλλά γενικά μπορείς να δουλέψεις με 2 τρόπους.

Ή θα καταγράψεις πρωτογενή δεδομένα (γωνίες+αποστάσεις) και θα τα επιλύσεις μαζί με την ταχυμετρία σε κάποιο πρόγραμμα (ή με το χέρι αν έχεις το κουράγιο)

ή θα αφήσεις το όργανο να σου δώσει συντεταγμένες στις στάσεις και στα σημεία όπου σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις κατανομή σφαλμάτων της όδευσης κλπ.

εκτός και αν το όργανο έχει δικό του λογισμικό επίλυσης όδευσης και υπολογισμού της ταχυμετρίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να του ορίσεις την όδευση και να σου επιλύσει τα σημεία με κατανομή σφαλμάτων.

Γενικά η topcon ενώ βγάζει καλά όργανα στο θέμα υποστήριξης είναι λίγο πίσω.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Πολύ κατατοπιστικά συνάδελφοι τα σχολια σας. Ευχαριστώ πολυ.

Όντως και μετά απο επικοινωνία μου με την εταιρεία το λογισμικό που έχει το όργανο δε λύνει οδεύσεις κλπ απλά σου παρέχει πρωτογενή δεδομένα. Αυτο που μονο λέχθηκε είναι οτι σε περίπτωση λίγων στάσεων έως 5 το σφάλμα που προκύπτει είναι μικρό και άρα για αποτυπώσεις πχ οικοπέδων για συμβολαιογραφικές πράξεις αρκεί η άμεση χρήση των δεδομένων που δίνει το όργανο (των πρωτογενών). Να πω την αλήθεια το τελευταίο κάπως δε μου κάθεται.

Όπως και να έχει χρειάζομαι πρόγραμμα επιλύσεων όδευσης.

Πρέπει αρχικά να δω τι υπάρχει σε ελεύθερο και αν οχι σε κάποιο καλό της αγοράς!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μιλάς πολύ σωστά και έχεις πλήρη αντίληψη της υπευθυνότητας της δουλειάς αυτής, μπράβο σου. Κατ εμέ αυτός που επιλύει τις μετρήσεις του, ακόμα και για "μόνο 5 στάσεις" πράττει ορθά και εξηγούμαι:

 

Δουλεύοντας με "την αυτόματη" παραγωγή συντεταγμένων, μπορεί να προκύψουν χονδροειδή σφάλματα και να μην τα πάρεις καν χαμπάρι. Για παράδειγμα, μπορεί πριν ξεστήσεις το όργανο, να αποτυπώσεις την τελευταία στάση και λόγω της πίεσης χρόνου κλπ να την καταχωρίσεις ως Σ110 ενώ πχ είναι η Σ114.

 

Όταν θα πας λοιπόν και θα στηθείς στην νέα στάση, αυτή μπορεί να έχει πάρει λάθος συντεταγμένες, καταλαβαίνεις λοιπόν το μπάχαλο που μπορεί να συμβεί από τέτοια πράγματα.

 

Από το πρωτογενές αρχείο είναι ευκολότερο να βγάλεις άκρη. Θα δυσκολευτείς λίγο παραπάνω στην αρχή μέχρι να κατανοήσεις πως δουλεύει η διαδικασία.

 

Υ.Γ. Ακόμα και για "5 στάσεις", ακόμα και για 3 στάσεις μπορούν να προκύψουν σημαντικά σφάλματα. Πχ αν μια πλευρά της όδευσης είναι 10μ, ειδικά σε κοντινές σκοπεύσεις υπάρχουν μεγάλα γωνιακά σφάλματα κατά την μέτρηση.

Edited by ntanos
  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,
Είμαι σχετικά νέος στο επάγγελμα (2 χρόνια). Ψάχνω για αγορά τοπογραφικού εξοπλισμού (GPS και Γαιωδαιτικό σταθμό). Κάνω αποτυπωσείς και χαράξεις και εντός και εκτός σχεδίου.

Για το GPS θα ρωτήσω στο αντίστοιχο θέμα για να μη μπερδευόμαστε

Απο μια μικρή έρευνα έχω καταλλήξει ανάμεσα στα Leica ts 06 και Topcon ES 100. Γνωρίζω την διαφορά στην τιμή και εκ πρώτης όψεως τη διαφορά στη χρήση ατέρμονης κίνησης του πρώτου.

Θα ήθελα τη γνώμη σας. Και ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς τη λειτουργία.

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Είμαι καινούργιος κι εγώ στο επάγγελμα. Θα ήθελα την γνώμη σας για αγορά τοπογραφικού εξοπλισμού (γεωδετικού εξοπλισμού και gps .

Η χρήση των οργάνων θα είναι για αποτυπώσεις και χαράξεις εντός και εκτός σχεδίου. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.