Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι,
Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός κι έχω το εξής ζήτημα:
Σ ένα ισόγειο οικοδομής, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάστημα, γκαράζ, κλιμ/σιο και ημιυπαίθριοι, έγινε ρύθμιση σύμφωνα με τον Ν.3843/2010 από συνάδελφο μετατρέποντας τους χώρους γκαράζ και ενός ημιυπαίθριου σε κυρίως χώρους καταστήματος. Ο συνάδελφος έκανε λάθος (κατά την άποψη μου) μετρώντας λανθασμένα τα τμ του γκαράζ, τα έβγαλε λιγότερα απ ότι αναγράφονται  στην αρχική οικοδομική άδεια και συγκεκριμένα όπως αναγράφονται στο διάγραμμα δόμησης.

Παρακάτω επισυνάπτω την κάτοψη του ισογείου στο διάγραμμα δόμησης από την άδεια, στο οποίο αναγράφεται το γκαράζ με εμβαδό 3,00x11,50 = 34,50τμ

και την κάτοψη της τακτοποίησης στην οποία ο συνάδελφος αναγράφει τα τμ του γκαράζ ώς 11,25x2,55= 28,89τμ

Όπως καταλαβαίνεται έχουμε καταλήξει με μία διαφορά 5,61τμ, τα οποία σύμφωνα με τα παραπάνω παραμένουν ως γκαράζ. Θεωρώ πως η μέτρηση των τμ κατά τη διαδικασία της τακτοποίησης είναι λάθος. Ο συνάδελφος πήρε κάποιες από τις εσωτερικές διαστάσεις, πρόσθεσε και 0,25 του τοίχου μόνο από την όψη (δεν μέτρησε ούτε τον πλαϊνό τοίχου ούτε τον τοίχο της πίσω όψης), έκανε τον πολλαπλασιασμό και έβγαλε τα τμ, πιθανότατα χωρίς να διασταυρώσει το νούμερο με τα του διαγράμματος δόμησης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, εκδόθηκε μία άδεια μικρής κλίμακας για την μετατροπή των τμ του καταστήματος σε κατοικίας. Ως τελικά τμ κατοικίας δηλώθηκαν αυτά του αρχικού καταστήματος + του τακτοποιημένου ημιυπαιθρίου + τα τμ γκαράζ όπως είχαν δηλωθεί στο διάγραμμα κάλυψης κι όχι τα "λιγότερα" της τακτοποίησης..

Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα 5,61τμ έχουν καταλήξει να έχουν δηλωθεί ως κατοικία αλλά παραμένουν "ατακτοποίητα" ως γκαράζ. 

Θα ήθελα να ρωτήσω με ποια διαδικασία λύνεται το παραπάνω πρόβλημα?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Document_2.jpg

Document_1.jpg

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε
17 λεπτά πριν, Gerasimos Giannopoulos said:

...

Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα 5,61τμ έχουν καταλήξει να έχουν δηλωθεί ως κατοικία αλλά παραμένουν "ατακτοποίητα" ως γκαράζ. 

Θα ήθελα να ρωτήσω με ποια διαδικασία λύνεται το παραπάνω πρόβλημα?

....

ευκολάκι ....

Κάνεις υπαγωγή όλο στον 4495 (οπότε αποκτά και μεγαλύτερο χρονικό εύρος πέραν των άλλων)

Στην υπαγωγή του 4495 βάζεις και το ποσό που έχει πληρωθεί στον 3843/2010 (νόμο Μπιρμπίλι) και στο αφαιρεί από το συνολικό πρόστιμα που βγάζει ο 4495

Λογικά συμφέρει τον ιδιοκτήτη .... Απλά πληρώνει ξανά τον Μηχανικό (εσένα δηλαδή) για την υπαγωγή στον 4495

Δημοσιεύτηκε
6 ώρες πριν, Gerasimos Giannopoulos said:

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Ποτέ δεν κρίνουμε από τα σχέδια. Πάντα κάνουμε νέα αποτύπωση-εμβαδομέτρηση ώστε να έχουμε προσωπική άποψη, και μετά λέμε (όχι δημόσια) ότι ο Χ συνάδελφος έκανε λάθος. Διότι ενδέχεται τα σχέδια να μην έχουν εφαρμοστεί ακριβώς.

Δημοσιεύτηκε
8 ώρες πριν, Didonis said:

ευκολάκι ....

Κάνεις υπαγωγή όλο στον 4495 (οπότε αποκτά και μεγαλύτερο χρονικό εύρος πέραν των άλλων)

Στην υπαγωγή του 4495 βάζεις και το ποσό που έχει πληρωθεί στον 3843/2010 (νόμο Μπιρμπίλι) και στο αφαιρεί από το συνολικό πρόστιμα που βγάζει ο 4495

Λογικά συμφέρει τον ιδιοκτήτη .... Απλά πληρώνει ξανά τον Μηχανικό (εσένα δηλαδή) για την υπαγωγή στον 4495

Καλσπέρα σας, σας ευχαριστώ πολύ!

2 ώρες πριν, tetris said:

Ποτέ δεν κρίνουμε από τα σχέδια. Πάντα κάνουμε νέα αποτύπωση-εμβαδομέτρηση ώστε να έχουμε προσωπική άποψη, και μετά λέμε (όχι δημόσια) ότι ο Χ συνάδελφος έκανε λάθος. Διότι ενδέχεται τα σχέδια να μην έχουν εφαρμοστεί ακριβώς.

καλησπερα σας,

συμφωνώ απόλυτα και μάλιστα έχω βρεθεί κι εγώ ο ίδιος σε παρόμοια θέση όπου η αποτύπωση μου διέφερε από τα σχέδια αδείας.

Παρ όλα αυτά, φρόντισα να αφιερώσω πολύ χρόνο και ψάξιμο στα σχέδια και φάκελο του έργου ώστε να βρω τη λογική στη διαδικασία που προανέφερα με τα λάθος τμ. Η κάτοψη τακτοποίησης δεν αποτελεί προιόν νέας αποτύπωσης αλλά είναι σκαναρισμένη κάτοψη απ τα παλιά σχέδια αδείας, ακολούθως και με την ίδια διαστασιολόγιση. Γι αυτό κιόλας παραπάνω έδωσα έμφαση στους πολλάπλασιασμούς των διαστάσεων για τα τελικά τμ. Επίσης, δεν αναφέρω πουθενά, ονόματα μηχανικών, πελατών ή αδειών ούτε αναγράφεται πουθενά κάποιο χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να "προδώσει" σε ποιο έργο αναφέρεται η κάτοψη. Η παραπάνω υπόθεση, όπως έχει διατυπωθεί,θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιονδήποτε μηχανικό ή έργο οπουδήποτε.

Πάντως να επαναλάβω ότι συμφωνώ όσον αφορά τη νέα αποτύπωση-εμβαβομέτρηση σε κάθε πολεοδομική διαδικασία

Σας ευχαριστώ πολύ,

Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή  «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73

Δημοσιεύτηκε
On 8/2/2025 at 12:03 ΜΜ, amadeus2000 said:

Καλημέρα. Κλειστός ισόγειος χώρος στάθμευσης (με ποσοστό ιδιοκτησίας στη Σ.Ο.Ι.)  έχει αλλάξει (ολόκληρος) χρήση σε κατοικία, έχει ρυθμιστεί με τον 3843/10 και η δήλωση έχει περαιωθεί. Η κάτοψη που συνοδεύει την ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης αποτυπώνει σωστά την σημερινή κατάσταση και στον υπολογισμό του προστίμου του 3843 ο μηχανικός έχει υπολογίσει και τις εξωτερικές τοιχοποιίες. Η μόνη διαφορά της κάτοψης της ρύθμισης με την κάτοψη της οικοδομικής άδειας είναι αλλαγή διαστάσεων ανοιγμάτων, ένα επιπλέον άνοιγμα και η διαμόρφωση μιας βεράντας στην πρόσοψη που εκτείνεται όχι πέραν της οικοδομικής γραμμής. Το ερώτημά μου είναι : Μπορώ να θεωρήσω ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες προς ένταξη στον 4495 (εφόσον στην κάτοψη του 3843 φαίνονται οι σωστές θέσεις και διαστάσεις των ανοιγμάτων και η βεράντα), ή πρέπει οπωσδήποτε να γίνει νέα δήλωση (με 1 λοιπή παράβαση ίσως;). Παρεμπιπτόντως εγώ καλούμαι να εκδώσω ταυτότητα για μεταβίβαση της  ιδιοκτησίας.

Συνάδελφοι κάποια άποψη για την περίπτωση;

Δημοσιεύτηκε
19 ώρες πριν, amadeus2000 said:

Συνάδελφοι κάποια άποψη για την περίπτωση;

Καλημέρα, εγώ θα το έβαζα στο Ν.4495/17 με μία λοιπή παράβαση.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση. 'Έχω και εγώ την ίδια άποψη, απλά σκέφτηκα μήπως με την σωστή κάτοψη του 3843 "ενημερώθηκε" κατά κάποιο τρόπο η Ο.Α. με τις σωστές θέσεις και διαστάσεις των ανοιγμάτων και δεν χρειάζεται η ρύθμιση με τον 4495. Όσον αφορά την ρύθμιση έχουμε  ένα φύλλο καταγραφής με παράβολο 100€ για την οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση της αλλαγής χρήσης με τον 3843 και κατηγορία 4 (με το άρθρο 96 "δδ) αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον έχουν συντελεστεί σε περιοχές εντός σχεδίου και με την προϋπόθεση, ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής", όροι που ισχύουν στην περίπτωσή μου) και ένα δεύτερο Φ.Κ. με την λοιπή παράβαση. Σωστά;

Δημοσιεύτηκε

Έχει γινει υπαγωγή στο ν4014 και έγινε μεταβιβαση στη κόρη .Σημερα η κόρη θέλει να μεταβιβασει υπάρχουν κάποιες διάφορες στα κουφώματα .Προκειμένου να γινει ΗΤΚ πρέπει η δήλωση να μεταφερθεί στον 4495 να συμπερηληφθουν και οι οποιες αλλαγές αλλα το όνομα του ιδιοκτητη πως θα αλλάξει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.