Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
On 17/9/2018 at 3:38 ΜΜ, Myrto P. said:

Καλησπέρα! Έχω περίπτωση ακινήτου παραχωρημένου από την Πρόνοια (προσφυγικό), οικόπεδο 90 τμ με κατοικία, εντός σχεδίου πόλης. Κάνω αυτοψία και βρίσκω πέρα από τις αυθαίρετες προσθήκες στην κατοικία (που είναι εντός των ορίων του παραχωρημένου οικοπέδου όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα του παραχωρητηρίου) το οικόπεδο να είναι πλέον γύρω στα 200 τμ - όπως διαπίστωσα, προφανώς από καταπάτηση τμήματος κοινόχρηστου χώρου που υπάρχει στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλης εντός του οικοδομικού τετραγώνου. Το ίδιο έχει γίνει και από τα παράπλευρα οικόπεδα, επίσης παραχωρημένα ως προσφυγικά.Οι πλαϊνοί τοίχοι της περίφραξης φαίνεται να είναι των γειτόνων, ο πίσω μάλλον δικός μας.

Δεν γνωρίζω πότε έγινε η καταπάτηση, ο τίτλος ιδιοκτησίας του '81 που μου έδωσαν αναφέρεται στην έκταση του παραχωρητηρίου (90 τμ). Πώς θα το αντιμετωπίζατε; Δεν μπορώ να συμπεράνω αν είμαι καλυμμένη εφόσον οι κατασκευές δεν έχουν γίνει επί κοινοχρήστου για κάνω την υπαγωγή. Και αν ισχύει αυτό, στο τοπογραφικό που πρέπει να γίνει, ποιό οικόπεδο θα αποτυπώνεται; Δεν μπορώ φυσικά χωρίς να μου έχουν δώσει νόμιμο συμβόλαιο αγοράς να το συμπεριλάβω

Το ερώτημα είναι παλιό αλλά βλέπω ότι δεν έχει απαντηθεί ....

Θα συμβούλευα να ψάξεις με τον ιδιοκτήτη λίγο προσεχτικότερα το θέμα της "καταπάτησης", διότι σε πολλά προσφυγικά εκ των υστέρων δόθηκαν επιπλέον τμήματα ως προσκυρωτέα, τα οποία όμως απαιτούν πράξη μεταβίβασης η οποία δεν έχει γίνει ακόμα και σήμερα με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται σωστά στους τίτλους και το ανακαλύπτουν οι ιδιοκτήτες όταν πάνε να μεταβιβάσουν ή να εκδόσουν άδεια ....

Προτείνω να ενημερωθείτε από το υπουργείο Πρόνοιας και την οικία πολεοδομία ταυτόχρονα για την πιθανή ύπαρξη προσκυρωτέου τμήματος !!!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

πολυ σωστα

[και πιθανον να εχουν δοθεί -και περιγραφεί- κατα θεση εμβαδον και ορια

σαν τμηματα αποκλειστικης χρησεως μπροστα σε καθε μια απο αυτες τις κατοικιες με το συμβολαιο ή με κανονισμο]

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 19/12/2018 at 1:47 ΜΜ, kan62 said:

Και εγώ το ίδιο θεωρώ, ότι δηλαδή η περίπτωση αυτή υπάρχει μόνο για να λύσει τα μικροπροβλήματα διενέξεων με το δημόσιο χώρο.

Επίσης θα μπορεί να συνυπάρξει με άλλες παρανομίες στο κτήριο, όπως η κατ.3 συνδυάζεται με άλλες κατηγορίες που υπάγονται. Αλλιώς δεν έχει νόημα ...

Εκείνο που θεωρώ όμως σίγουρο είναι ότι το όριο του 5% θα περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα του οικοπέδου. Αλλά ανά ιδιοκτησία, σιγά το πρόβλημα ...

Με όλο τον σεβασμό θα διαφωνήσω (αν και σε θεωρώ αυθεντία ;), όπως επίσης σε παρακολουθώ και ανελλιπώς για να ενημερώνομαι και ευχαριστώ για την προσφορά σου) .....

Όμως έχει νόημα η Κατηγορία 3 σε συνδυασμό με άλλες παραβάσεις όταν π.χ. αποτυπώνω μια μονοκατοικία 400 τ.μ. για να δηλώσω το κλείσιμο ΗΧ 12 τ.μ. και ταυτόχρονα, όλες μα όλες οι διαστάσεις διαφέρουν 3~12 εκ. (πλέον - έλλατον) ...... θα χρειαζόμουνα 3 σελίδες πράξεις για τα λωριδάκια που περισσεύουν ή υπολείπονται χωρίς ουσιαστική διαφορά στο πρόστιμο για τα 0, 1 ή 2 επιπλέον τ.μ., όπως επίσης θα προέκυπτε και ένα τελείως δυσανάγνωστο διάγραμμα κάλυψης ώστε στο τέλος να έχω το δικαίωμα να καταθέσω τα σχέδια ενημερωμένα όπως πραγματικά προκύπτουν από την αποτύπωση.....

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι στον 4178/13 απλά παρέλειψαν να κάνουν λεπτομερή αποτύπωση και απλά στα σχέδια αντέγραφαν τις διαστάσεις της άδειας προκειμένου να αποφύγουν τον ανώφελο υπολογισμό "μηδαμινών" επιφανειών....

Δεν αποκλείεται να κάνω και λάθος, αλλά μου φαίνεται αρκετά βολικό να κάνω χρήση του 5% απόκλισης, από το να υπολογίζω κάθε λωριδάκι ως υπέρβαση δόμησης....

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Το βολικό δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Και ας μην είμαστε υπερβολικοί, όλοι εδώ τη γνώμη μας λέμε ...

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, δεν έχει νόημα μιά ακόμη "αθώωση" μέχρι το 5% των αποκλίσεων πάνω από αυτή του 2% όταν αυτή δεν αφορά κοινόχρηστο χώρο της πόλης.

Στον κοινό ακάλυπτο το 5% είναι για μιά κοινή πολυκατοικία ένα μικρό διαμέρισμα ενώ το 2% ένα δωμάτιο. Και είναι πολύ όταν κριτήριο για την εξαίρεση είναι το 20% ...

Όμως, από την πλευρά του κοινόχρηστου χώρου, στη νομιμότητα του 2% δεν επιτρέπονται οι κοινόχρηστοι χώροι. Και το 2% θα ήταν λίγο για τις συνήθεις παραβιάσεις του κοινόχρηστου χώρου (έστω εξωτερική θερμομόνωση). Χρειάζεται πιό πολύ γιατί μετά από αυτό δεν θα υπήρχε άλλη λύση, δεν θα υπάγεται ... οπότε ο νόμος ανεβάζει το ποσοστό στην πλευρά αυτή σε 5% που είναι ένα λογικό μέγεθος και ήδη υπήρχε ως μέγεθος των 5 εκ. (σε σύνηθες μέγεθος κτηρίου περίπου 10 μ.) και σε παλαιότερους νόμους ...

Αν δεν πείστηκες ακόμη ας καταφύγω και σε νούμερα : Μια διπλή παράβαση 5% σε συνήθη κάτοψη 10Χ10 μας δίνει μιά υπέρβαση 10 τμ και όχι το 5%Χ100=5 τμ, ενώ σε ένα πρόσωπο οικοδομής των 10 μ είναι ακριβώς τα 5 τμ. Οι διπλοί περιορισμοί κατά κανόνα καταλήγουν στο ίδιο κρίσιμο μέγεθος-όριο και όχι στο διπλάσιο.

Τέλος, αν υποθέσουμε ότι ο νομοθέτης εκφράζεται στα ελληνικά, θα έγραφε "ακόμη και" και όχι απλά "και" για τις περιπτώσεις του κοινόχρηστου χώρου.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας,

Είμαι νέα στον κόσμο των αυθαιρέτων και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής σχετικά με μια περίπτωση που μου έτυχε.

Μου ζητείται να τακτοποιήσω σε διώροφο κτίριο (ισόγειο και Α' όροφος) με οικοδομική άδεια του 1982, εντός σχεδίου την κατασκευή αυθαίρετου Β' ορόφου στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Ο Β' όροφος φτάνει σε ύψος μικρότερο από το επιτρεπόμενο της περιοχής. Η απορία μου είναι για να προχωρήσω σε τακτοποιήση απαιτείται η έγκριση της υππηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με το άρθρο 89-παρ. 2-ιη (με δεδομένα ότι για την έκδοση αδειών απαιτείται η έγκριση της αεροπορίας ή επειδή είναι τακτοποίηση και είμαι κάτω από το επιτρεπόμενο ύψος δεν απαιτείται)?

Στην περίπτωση που απαιτείται γνωρίζετε ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσω στην Αεροπορία για να λάβω την έγκριση και πόσος καιρός απαιτείται?

Δημοσιεύτηκε

ιη)   σε περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς για την προστασία εναέριας κυκλοφορίας, εκτός αν συνοδεύεται από σχετική έγκριση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 

Άρα, μόνο με έγκριση της ΥΠΑ.

Υπάρχει μια δ/νση εδώ για να ρωτήσεις και ένα θέμα στο φόρουμ εδώ

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

(από μεταφορά. Pavlos33)

Καλημέρα σας

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα ζήτημα που πρώτη φορά μου συμβαίνει.

Πελάτης μου θέλει να κάνει αποδοχή κληρονομιάς ενός γεωτεμαχίου συνολικού εμβαδού 2900 τ.μ. που βρίσκεται στη Δροσιά στο Δήμο Διονύσου.

Μέρος αυτού, 1900 τ.μ.,  έχει χαρακτηριστεί δασικό.

Στο όριο που χωρίζει το δασικό από το μη δασικό τμήμα υπάρχει αυθαίρετη κατοικία 50 τ.μ. Τα 40 τ.μ. είναι εντός του δασικού ενώ τα 10 τ.μ. είναι στο μη δασικό.

Το πρόβλημα είναι πως ο Υποθυκοφύλακας στο κτηματολογικό γραφείο της περιοχής δεν μεταγράφει το ακίνητο αν δεν τακτοποιηθεί η το τμήμα κατοικίας που βρίσκεται εντός του μη δασικού τμήματος του γεωτεμαχίου.

Είναι εφικτό να εντάξω στο Ν.4495/17 τμήμα κατοικίας ( 10 τ.μ.) δεδομένου πως το τμήμα που βρίσκετε σε δασική περιοχή δεν μπορεί να ενταχθεί?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Δεν γίνεται η υπαγωγή. Η κατοικία είναι ενιαία και δεν χωρίζεται. Μέρος της "πατάει" στη δασική έκταση.  Εκτός και αν μιλάμε για στατικά ανεξάρτητο τμήμα της, το οποίο μπορεί να γκρεμιστεί. Αν όμως γκρεμιστεί γιατί να μείνουν τα 10 τμ; Δεν θα έχει νόημα.

Όμως πριν από όλα αυτά η σειρά είναι πρώτα η αποδοχή κληρονομιάς, ώστε να έχεις νόμιμο ιδιοκτήτη και μετά οι τακτοποιήσεις. Η αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτεί βεβαίωση νομιμότητας. Να το ξαναδεί ο συμβολαιογράφος του πελάτη σου.

  Αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που είχαν αναρτηθεί δασικοί χάρτες και δεν άσκησε αντιρρήσεις τότε δεν το τμήμα των 1900 τμ το ξεχνάει.Οπότε ξεχνάει και το τμήμα κτιρίου που βρίσκεται σε αυτή την έκταση. Άσε που είναι υποψήφιος για πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και κυρώσεις με  κτίριο να καταπατά δασική  έκταση.

 

 

Δημοσιεύτηκε
17 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Δεν γίνεται η υπαγωγή. Η κατοικία είναι ενιαία και δεν χωρίζεται. Μέρος της "πατάει" στη δασική έκταση.  Εκτός και αν μιλάμε για στατικά ανεξάρτητο τμήμα της, το οποίο μπορεί να γκρεμιστεί. Αν όμως γκρεμιστεί γιατί να μείνουν τα 10 τμ; Δεν θα έχει νόημα.

Όμως πριν από όλα αυτά η σειρά είναι πρώτα η αποδοχή κληρονομιάς, ώστε να έχεις νόμιμο ιδιοκτήτη και μετά οι τακτοποιήσεις. Η αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτεί βεβαίωση νομιμότητας. Να το ξαναδεί ο συμβολαιογράφος του πελάτη σου.

  Αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που είχαν αναρτηθεί δασικοί χάρτες και δεν άσκησε αντιρρήσεις τότε δεν το τμήμα των 1900 τμ το ξεχνάει.Οπότε ξεχνάει και το τμήμα κτιρίου που βρίσκεται σε αυτή την έκταση. Άσε που είναι υποψήφιος για πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και κυρώσεις με  κτίριο να καταπατά δασική  έκταση.

 

 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Είναι λογικό όμως στο κτηματολόγιο να μη μεταγράφουν το ακίνητο αν δεν τακτοποιηθεί το τμήμα της κατοικίας?

Αφού για την αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται βεβαίωση νομιμότητας (άρα δεν απαιτείται τακτοποίηση)  πως μεταγράφονται οι αυθαίρετες κατοικίες στις περιπτώσεις αποδοχής κληρονομιάς? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.